Ingin Membolehkan Anak-anak Bermain Internet, Lakukan 4 Perkara Ini Pertama

internet selamat untuk kanak-kanakImej dari Sindonews.com

Pada masa ini #internet sudah endemik dan hampir sukar untuk menyekat, menangkis dan mengelakkannya. Tidak terkecuali untuk kanak-kanak, kewujudan internet yang sangat besar sekarang menjadikan mereka bersilang dan cepat atau lambat akan menggunakannya. Kewujudan internet ini memang mempunyai dua sisi yang berlawanan, iaitu sisi yang baik jika ia digunakan untuk perkara positif dan juga sisi yang buruk jika digunakan untuk tujuan negatif.

Sekarang sisi negatif dari internet adalah ada perhatian dari ibu bapa apabila anak sudah mula meminta gadget dan ingin mencuba internet. Sebagai ibu bapa, keprihatinan ini adalah sesuatu yang wajar, tetapi itu tidak bermakna anda mengekang anak-anak agar tidak bermain internet. Ini adalah salah besar.

Anda sebagai ibu bapa yang bijak harus memahami bahawa kewujudan teknologi ini juga diperlukan untuk masa depan anak-anak anda. Sekiranya anda sangat bimbang dengan pengaruh buruk internet, kita hanya perlu melakukan strategi, seperti melakukan perkara-perkara berikut apabila anda ingin membiarkan anak-anak bermain internet.

1. Beritahu bahawa ada undang-undang yang mengatur internet

Perkara pertama yang mesti anda lakukan sebagai ibu bapa sebelum membenarkan anak-anak bermain internet adalah memberitahu mereka bahawa ada undang-undang yang mengatur internet. Sekarang dari sini anda menerangkan bahawa jika terdapat pelanggaran undang-undang maka akibatnya akan menjadi hukuman yang harus dijatuhkan oleh pesalah.

Sekiranya anda mengetahui secara terperinci undang-undang yang ada, maka jelaskan secara terperinci supaya kanak-kanak dapat memahami dan memahami apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan di dunia maya. Semakin jelas dan terperinci anda menerangkannya, semakin baik kesannya bagi anak-anak untuk mengelakkan kesan negatif dari internet.

Artikel lain: Cara Mempercepat Sambungan Internet

2. Terangkan Sebilangan Bahaya Internet

Selain menjelaskan undang-undang yang berlaku di negara ini mengenai penggunaan internet, anda juga perlu menjelaskan pelbagai bahaya yang boleh timbul dari penggunaan internet yang lain. Ya, selain hukuman, internet memang mengandungi beberapa bahaya seperti ketagihan, penipuan, penculikan, hingga obsesi negatif.

Sekarang perkara-perkara ini harus dijelaskan oleh ibu bapa dengan baik kepada anak-anak sebelum mereka mengakses internet. Terangkan dengan baik beberapa kesan bahaya internet kepada anak-anak anda tanpa menakutkan, mengancam atau menakut-nakutkan. Sekarang dengan ini, kanak-kanak akan semakin memahami kedudukan mereka untuk menggunakan internet dengan cuai.

3. Ketahui Rakan Anak Anda

Semasa bermain internet kebanyakan kanak-kanak ini akan menggunakan media sosial. Kini di media sosial anak-anak anda akan berkawan dengan beberapa orang. Sebelum mereka benar-benar bermain internet untuk media sosial, maka sebagai ibu bapa anda mesti terlebih dahulu mengenali rakan anak anda.

Dengan mengenali rakan-rakan anak-anak, anda dapat mengesan persahabatan mereka di media sosial yang boleh mendatangkan bahaya kepada anak-anak. Pastikan mereka tidak berteman dengan orang yang tidak mereka kenal. Ini kerana lebih banyak orang asing yang berkawan dengan anak anda, kemungkinan tindakan buruk juga akan menjadi lebih besar. Tidak ada salahnya menjelaskan perkara ini kepada anak-anak anda sebelum bermain di media sosial.

Baca juga:  5 Petua untuk Akses Internet dan Media Sosial yang Selamat untuk Kanak-kanak

4. Galakkan Anak-anak Mengetahui Masa

Akhirnya, apa yang mesti anda lakukan sebagai ibu bapa sebelum membenarkan anak-anak bermain internet adalah mengingatkan mereka tentang masa. Ya, melayari di dunia maya memang sering membuatkan pengguna lupa diri. Ini menyebabkan banyak perkara terlepas dan juga produktiviti menurun.

Oleh itu, anda sebagai ibu bapa sangat berkewajiban untuk mengingatkan dan memberitahu anak-anak mengenai masa bermain internet ini. Jangan biarkan anak-anak melupakan banyak perkara penting lain seperti ibadah, belajar dan aktiviti lain. Sekiranya anda perlu, anda harus membuat perjanjian dengan anak-anak mengenai masa bermain internet ini. Jemput saja mereka berbincang bila-bila masa mereka boleh bermain internet dan masa ia selesai.

Satu perkara lagi yang mesti anda terapkan setelah bersetuju dengan waktu ini adalah tidak mematuhi kehendak anda jika mereka merengek untuk masa tambahan. Cukup katakan bahawa ada peraturan yang telah dipersetujui bersama dan tidak boleh ditipu.

Artikel Berkaitan