10 Aplikasi Penyemak Imbas Tercepat dan Terbaik untuk Melayari di PC dan Android

Aplikasi Penyemak Imbas TerpantasHanya penyemak imbas terbaik yang dapat membuat wanita tersenyum sendiri

Bercakap mengenai aplikasi penyemak imbas, secara umum pengguna internet lebih suka menggunakan penyemak imbas terpantas untuk dipasang pada peranti mereka. Sebabnya mudah, anda ingin mendapatkan pengalaman melayari yang selesa semasa melayari internet, seperti memuatkan kelajuan dan keselamatan penyemak imbas. Betul?

Walaupun pada masa ini terdapat banyak jenis aplikasi penyemak imbas, baik untuk PC dan Telefon Pintar, beberapa orang masih belum memiliki gambaran yang jelas mengenai penyemak imbas web terbaik yang dapat mereka miliki. Dan tidak jarang pengguna PC dan Telefon Pintar menggunakan aplikasi penyemak imbas yang tidak memenuhi keperluan mereka.

Sebelum memasang aplikasi penyemak imbas di PC atau Telefon Pintar, anda harus terlebih dahulu memastikan penyemak imbas sesuai untuk keperluan anda dan dapat menyokong aktiviti yang biasanya anda lakukan kerana setiap penyemak imbas mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri.

Penyemak Imbas Tercepat dan Terbaik untuk Penyemakan Imbas

Pada dasarnya penyemak imbas web adalah aplikasi atau perisian yang dapat membantu pengguna untuk meneroka, menyajikan kandungan, dan mengambil kandungan yang terdapat dalam pelbagai sumber maklumat di rangkaian internet.

Pada masa ini terdapat puluhan aplikasi penyemak imbas yang dapat digunakan untuk PC / Komputer riba atau Telefon Pintar Android anda, mungkin anda bingung memilih mana.

Dari banyak pilihan aplikasi penyemak imbas web, berikut adalah beberapa penyemak imbas terpantas dan terbaik yang mesti anda pertimbangkan:

1. Google Chrome, penyemak imbas terpantas dan paling ringan

Google Chrome, Penyemak Imbas TerpantasGoogle Chrome

Sekiranya anda sering melayari internet untuk mencari maklumat dan memerlukan kelajuan memuat , keselamatan semasa menyemak imbas, tetapan mudah, dan penampilan minimalis, maka Google Chrome adalah penyemak imbas terbaik yang boleh anda gunakan.

Ciri utama penyemak imbas web ini adalah teknologi mesin rendering WebKit yang menyokong platform pada pelbagai peranti seperti; Windows, MacOS, Linux, iOS, Android, dan OS Chrome. Ciri Google Chrome membolehkan pengguna menyimpan sejarah internet, memuat turun sejarah, mengurus penanda buku, mod penyamaran, mengurus profil, dan lain-lain.

Sebilangan besar pengguna komputer / komputer riba dan telefon pintar menggunakan Google Chrome kerana dianggap penyemak imbas terpantas. Selain pantas, penyemak imbas ini juga mempunyai fitur penjimatan lebar jalur yang dapat menjimatkan penggunaan paket data telefon pintar anda.

Walau bagaimanapun, penyemak imbas ini menggunakan RAM komputer dalam operasinya sehingga spesifikasi RAM komputer mesti cukup tinggi. Di samping itu, data pengguna penyemak imbas Google Chrome disimpan di pelayan Google untuk iklan dan tujuan lain.

Muat turun Google Chrome untuk:  PC / Komputer riba  atau  Telefon Pintar

2. Mozilla Firefox, Penyemak Imbas Terbaik Dengan Banyak Ciri

Firefox, penyemak imbas terbaik Mozilla Firefox

Mozilla Firefox adalah salah satu penyemak imbas terbaik yang pernah ada, apalagi ciri-cirinya yang lebih lengkap. Kemas kini terbaru dari Mozilla Firefox yang dipanggil Firefox Quantum bahkan lebih pantas daripada versi sebelumnya.

Firefox mempunyai banyak ciri dan kelihatan lebih 'ramai' daripada Google Chrome. Adapun beberapa ciri penyemak imbas ini termasuk; mod membaca, pembaca PDF, alat tambah, penyegerakan, pemberitahuan web, penanda buku dan banyak lagi.

Walaupun tidak secepat Google Chrome, Firefox adalah pilihan pertama bagi kebanyakan pengguna internet kerana ciri-cirinya yang keren. Untuk versi mudah alih, pengguna Firefox dapat menyekat iklan secara automatik dan mendapatkan perlindungan pelacakan pada penyemak imbas peribadi.

Kekurangan Mozilla Firefox yang saya rasakan adalah proses pemuatan lambat pertama. Di samping itu, penyemak imbas ini memerlukan tambahan untuk berfungsi dengan optimum.

Muat turun Mozilla Firefox untuk:  PC / Komputer riba  atau  Telefon Pintar

3. Penyemak Imbas Opera, Cepat dan Minimalis

Penyemak Imbas Opera Dengan PantasPenyemak Imbas Opera

Opera adalah salah satu penyemak imbas terpantas dan paling ringan untuk semua peranti, sama ada PC / Komputer riba atau Telefon Pintar. Penyemak imbas Opera mempunyai beberapa ciri yang cukup mampu sehingga banyak digunakan untuk melayari internet.

Penyemak imbas ini mempunyai reka bentuk paparan sederhana dengan bar sisi di sebelah kiri untuk memudahkan pengguna mengoperasikan Opera. Adapun beberapa ciri penyemak imbas Opera adalah; ciri pemilihan bahasa, ciri keselamatan, ciri panggilan pantas, ciri sesi pemulihan, dan lain-lain.

Kelemahan Opera yang saya rasa, penyemak imbas ini tidak dapat membaca halaman web tertentu sepenuhnya kerana memampatkan fail javascript. Di samping itu, penyemak imbas ini menjadi sedikit perlahan apabila kita membuka banyak tab.

Muat turun Opera untuk:  PC / Komputer riba  atau  Telefon Pintar

4. Vivaldi, Penyemak Imbas Terkini dengan Ciri Menarik

Vivaldi, Penyemak Imbas TerkiniPenyemak Imbas Vivaldi

Vivaldi adalah aplikasi penyemak imbas terbaru yang dikeluarkan pada tahun 2017. Penyemak imbas ini dibuat oleh salah satu pembangun Opera di mana terdapat beberapa ciri unik dan tidak terdapat di penyemak imbas lain.

Adapun beberapa ciri Vivaldi termasuk; ciri tab (atas, bawah, kiri, kanan), tab kumpulan, mengambil tangkapan skrin dengan memo, dapat menyimpan sesi penyemak imbas yang boleh dimuat semula, dan banyak lagi.

Muat turun Vivaldi

5. Microsoft Edge, Penyemak Imbas Terbaik untuk Microsoft 10

Microsoft EdgeMicrosoft Edge

Microsoft Edge adalah penyemak imbas yang dikeluarkan oleh Microsoft untuk menggantikan Internet Explorer. Untuk pengguna PC / Komputer riba dengan OS Windows, peranti anda mesti memasang Windows 10 untuk menggunakan penyemak imbas ini.

Penyemak imbas ini juga tersedia untuk pengguna Android dan iOS. Beberapa ciri menarik penyemak imbas ini termasuk; boleh menyekat iklan, tab penyemak imbas baru, akses ke penanda halaman, sejarah internet, muat turun dan banyak lagi.

Muat turun Microsoft Edge untuk: PC / Laptop atau Android

6. Penyemak Imbas UC, Paling pantas untuk dimuat turun

Penyemak imbas UCPenyemak imbas UC

Penyemak Imbas UC cukup popular di kalangan pengguna Android dan iOS kerana ia adalah salah satu penyemak imbas mudah alih terpantas dengan pelbagai ciri di dalamnya. Selain peranti mudah alih, penyemak imbas ini juga tersedia untuk peranti PC / Laptop.

Walaupun tidak begitu popular seperti Chrome dan Firefox, penyemak imbas ini cukup banyak digunakan untuk peranti PC / Laptop. Beberapa ciri yang terdapat dalam Penyemak Imbas UC termasuk; muat turun pantas, penyegerakan awan, pemampatan data dan banyak lagi.

Muat turun Penyemak Imbas UC untuk: PC / Komputer riba atau Android

7. Maxthon, Aplikasi Penyemak Imbas Terpantas

Maxthon, aplikasi penyemak imbas terpantasPenyemak Imbas Maxthon

Maxthon Browser adalah salah satu aplikasi penyemak imbas terpantas untuk peranti mudah alih dengan ciri lengkap. Sebenarnya, penyemak imbas ini telah dinobatkan sebagai penyemak imbas terbaik oleh About.com selama 3 tahun berturut-turut.

Beberapa ciri penyemak imbas ini merangkumi; pilihan blok iklan, pilihan bahasa, pilihan mod malam, penyegerakan dengan peranti lain, akses pantas, main balik video kilat, integrasi perkhidmatan awan , dan banyak lagi.

Muat turun Maxthon untuk: PC / Laptop atau Android

8. Penyemak Imbas CM, Aplikasi Penyemak Imbas Sederhana

Penyemak imbas CMPenyemak imbas CM

Apabila kita membincangkan aplikasi penyemak imbas yang ringkas, pantas, dan selamat, maka penyemak imbas CM adalah pilihan terbaik. Dibangunkan oleh Cheetah Mobile Inc., salah satu aplikasi penyemak imbas terbaik adalah popular dengan aplikasi CM Security.

Ukuran fail aplikasi penyemak imbas ini hanya 2MB sehingga sangat ringan untuk peranti mudah alih. Selain ringan, proses memuat halaman web sangat pantas menggunakan penyemak imbas ini. CM Browser juga memiliki fitur pemberitahuan atau peringatan ketika file yang akan diunduh ditunjukkan sebagai file berbahaya.

Muat turun Penyemak Imbas CM untuk  Android

9. Dolphin, aplikasi penyemak imbas Android ringan

Aplikasi Penyemak Imbas DolphinPenyemak Imbas Dolphin

Dolphin adalah salah satu aplikasi penyemak imbas terbaik dan paling popular pada peranti Android. Aplikasi penyemak imbas ini telah mengalami beberapa peningkatan, terutama dalam kelajuan memuatkan laman web.

Beberapa ciri terbaik yang terdapat di penyemak imbas Dolphin termasuk; Sekat pilihan iklan, pemutar video HTML5, bar tab, pemain denyar, penyemakan penyamaran, dan lain-lain.

Muat turun penyemak imbas Dolphin untuk Android

10. Flynx, Aplikasi Penyemak Imbas Pantas untuk Android

Aplikasi Penyemak Imbas Cepat FlynxPenyemak Imbas Flynx

Aplikasi penyemak imbas Flynx adalah salah satu penyemak imbas terpantas dan terbaik untuk melayari internet pada peranti Android. Ciri kelajuan dalam memuatkan mana-mana web adalah ciri unggul aplikasi broser ini.

Beberapa ciri lain yang terdapat di Flynx termasuk; pilihan bahasa, kemudahan berkongsi, kemudahan membaca, simpan di luar talian, dan banyak lagi.

Muat turun Flynx untuk Android

Baca juga: Cara Mempercepat Sambungan Internet

Dari sepuluh aplikasi penyemak imbas terpantas yang disebutkan di atas, tentunya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Pilih penyemak imbas yang paling sesuai dengan keperluan anda supaya melayari internet menjadi lebih produktif.

Dikemas kini pada Jun 2020

Artikel Berkaitan