8 Cara Menjana Wang dari Instagram Hampir Tanpa Modal

Jana Wang dari InstagramWang dari Instagram melalui Moneyconnecxion.com

Menjana wang dari Instagram bukan perkara baru lagi bagi sebilangan orang. Walaupun sekarang terdapat banyak cara unik untuk menjana wang dari media sosial berasaskan gambar pendek dan video ini.

Jangan percaya? Atau belum tahu? Baca artikel ini.

Siapa yang tidak kenal Instagram hari ini? Di Dunia, Instagram adalah salah satu media sosial yang paling popular pada masa ini.

Menurut sebuah artikel berita di laman web CNN, pada pertengahan tahun 2016 pengguna Instagram di Dunia sahaja mencecah 22 juta orang. Sudah tentu pengguna Instagram terus meningkat pada tahun 2020 dan seterusnya.

Lalu apa pendapat anda tentang nombor itu? PELUANG PERNIAGAAN ! Di mana terdapat banyak orang, ada peluang perniagaan yang menguntungkan! Ini adalah undang-undang semula jadi yang kita syukuri.

Lalu, bagaimana menjana wang dari Instagram yang membuat anda penasaran? Lihat ulasan ringkas dalam artikel ini.

Cara Menjana Wang dari Instagram Hampir Tanpa Modal

Berdasarkan kajian kecil saya, berikut adalah beberapa cara yang paling biasa untuk mendapatkan wang dari Instagram.

1. Menjual Produk di Instagram

Menjual di InstagramImej melalui instagram.com/butiklaris9

Kaedah ini adalah yang paling biasa kita dapati di Instagram. Terdapat banyak akaun Instagram yang dibuat khusus untuk dijual di Instagram.

Produk yang dijual di Instagram sangat berbeza dari segi produk fizikal dan digital, dan disesuaikan dengan ceruk akaun Instagram.

Beberapa produk fizikal terlaris yang dijual di Instagram termasuk;

 • Produk fesyen (kasut, pakaian, seluar, aksesori, dll.)
 • Produk kosmetik (rawatan muka, pemutihan, pelangsingan, dll.).
 • Produk kesihatan (ramuan, makanan kesihatan dan minuman tambahan, peralatan kesihatan diri, dll.).

Walaupun produk digital yang dijual di Instagram biasanya eBook, perisian, dan keahlian. Tetapi sejauh yang saya dapat lihat, produk digital tidak begitu popular dipasarkan di Instagram.

Mereka yang tidak mempunyai produk sendiri, biasanya menjual dengan sistem dropship atau penjual semula dari kedai dalam talian yang lain. Jadi, tidak ada alasan untuk tidak menjual secara dalam talian di Instagram. Media promosi sudah ada dan produk yang dijual sudah tersedia.

Artikel lain: Peluang Perniagaan Kecil Dalam Talian

2. Menjual perkhidmatan di Instagram

Menjual Perkhidmatan Reka Bentuk di InstagramImej melalui instagram.com/designlogoservices

Selain menjual produk fizikal dan produk digital, di Instagram kami juga dapat mencari akaun yang menjual perkhidmatan. Lalu perkhidmatan apa yang boleh dijual untuk menjana wang dari Instagram?

Beberapa jenis perkhidmatan yang paling sering saya dapati dijual di Instagram termasuk:

 • Perkhidmatan reka bentuk (reka bentuk logo, reka bentuk kad perniagaan, reka bentuk sepanduk, dll.)
 • Perkhidmatan pembuatan laman web / blog
 • Perkhidmatan reka bentuk dalaman
 • Perkhidmatan pemasaran dalam talian
 • Perkhidmatan mempromosikan berbayar
 • Perkhidmatan yang berkaitan dengan Instagram (pentadbir IG, menguruskan kandungan IG, reka bentuk suapan IG, menyunting foto IG, dll.).

3. Jana Wang dari Instagram dengan Menjadi Buzzer

Lihat catatan ini di Instagram

Satu catatan dikongsi oleh RUMAH BUZZER (@ rumah.buzzer) pada 22 Jun 2020 jam 9:23 PDT

video melalui instagram.com/rumah.buzzer

Perniagaan dalam talian dari Instagram ini banyak dilakukan oleh pemilik akaun Instagram yang mempunyai banyak pengikut. Menurut beberapa maklumat yang saya dapati di beberapa laman web, perkhidmatan buzzer ini di Instagram dapat menghasilkan sekurang-kurangnya $ 40 sehari.

Tetapi untuk dapat menarik perhatian calon pengiklan, akaun Instagram anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 100,000 pengikut. Bahkan ada sebilangan pengiklan yang menetapkan minimum 500,000 pengikut.

Biasanya mereka yang memerlukan perkhidmatan buzzer ini adalah peniaga dalam talian yang mempunyai sedikit pengikut. Dengan perkhidmatan buzzer mereka diharapkan dapat memperoleh pengikut atau penjualan produk baru.

Bagi anda yang ingin meningkatkan Pengikut secara semula jadi dan organik, Activfans boleh menjadi penyelesaian. Kerana alat Instagram ini akan membantu anda meningkatkan pengikut organik mengikut sasaran pasaran yang anda tetapkan. Anda boleh menyemak ciri terkini di sini ►  Activfans ( //activfans.com ).

Baca artikel: Cara Menjana Wang dengan Menjadi Buzzer di Instagram

4. Perkhidmatan Perniagaan Membeli Barang

Perkhidmatan perniagaan atas nama membeli di InstagramImej melalui instagram.com/oriori.supply

Perniagaan yang satu ini sangat sesuai untuk pengguna Instagram yang juga mempunyai hobi membeli-belah dan melancong. Mereka juga disebut sebagai pembeli peribadi dan kebanyakan yang menjalankan perniagaan ini melalui Instagram adalah wanita.

Sekiranya secara kebetulan anda sering melancong ke tempat-tempat menarik (misalnya di luar negara), anda boleh menjalankan perniagaan membeli barang. Atau anda juga boleh menjalankan perniagaan ini di negara ini sahaja, misalnya dengan mengunjungi pameran, distro, pusat membeli-belah, pusat membeli-belah, dan tempat menarik lain yang sering menjual produk unik.

Kemudian anda mengambil gambar semua produk di sana dan menyiarkannya di akaun media sosial anda dengan memberi tag jika perlu. Dengan cara ini anda dapat menjalankan perniagaan dengan modal yang minimum tetapi menguntungkan.

5. Menjual gambar di Instagram

Menjual gambar di InstagramImej melalui instagram.com/agus_harianto_pictures

Nah, ini sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai hobi fotografi dan sering menghasilkan gambar gambar yang bagus. Pencinta fotografi boleh menghantar gambar karya mereka ke Instagram, tentu saja dengan memberikan tanda air terlebih dahulu.

Dari sekian banyak pengguna Instagram, ada kemungkinan besar seseorang akan berminat membeli foto anda. Sekiranya mereka ingin mendapatkan foto tanpa tanda air, mereka boleh membelinya dari anda.

6. Jana Wang di Instagram dengan Menjadi Pendukung

Jana Wang di Instagram dengan Menjadi PendukungImej melalui instagram.com/gisel_la

Penyokong ini berbeza dengan buzzer. Menjadi penyokong bermaksud anda seperti duta besar untuk produk tertentu. Dan untuk menjadi penyokong, anda harus menjadi seseorang yang terkenal dan mempunyai banyak peminat yang boleh anda mempengaruhi.

Salah satu contoh sokongan yang terkenal di Instagram ialah Ayu Tinging. Sebagai sokongan, Ayu Tingting akan mempromosikan produk di akaun Instagramnya menggunakan format tertentu, seperti teks, gambar, atau video pendek.

Selain mendapat wang, penyokong akan mendapat produk yang dipromosikan olehnya secara percuma. Baca penjelasan lebih lengkap dalam artikel mengenai makna sokongan.

7. Menjual akaun Instagram

Menjual akaun InstagramImej melalui instagram.com/ jualakunig.jkt

Cara mendapatkan wang dari Instagram yang satu ini biasanya dilakukan oleh akaun Instagram 'breeders'. Perniagaan ternakan akaun Instagram cukup popular, dan terbukti bahawa banyak yang membeli akaun Instagarm yang mereka jual.

Sudah tentu akaun yang dijual bukan sekadar akaun. Pembiak akaun Instagram ini biasanya menjual akaun yang sudah cukup tua dan mempunyai pengikut tertentu.

Bagaimana mereka menaikkan akaun Instagram? Biasanya mereka menggunakan perisian khas untuk meningkatkan jumlah pengikut, tetapi tentunya ada risiko dan perkara lain yang mereka hadapi. Jadi, bukan hanya sesiapa sahaja yang boleh menjual akaun Instagram.

8. Ikuti Kuiz di Instagram

Lihat catatan ini di Instagram

Satu catatan dikongsi oleh Instagram Quiz Info (@kuisgratis) pada 22 Jun 2020 di 6:10 PDT

Imej melalui instagram.com/kuisgratis

Terdapat banyak kuiz yang diadakan di Instagram. Walaupun tidak dapat digunakan sebagai sumber pendapatan tetap, tetapi dengan mengambil kuiz, anda dapat menjana wang dari Instagram walaupun pengikut anda sedikit.

Anda boleh mencari pelbagai kuiz dengan menaip kata kunci "kuiz" di medan carian di Instagram. Nanti anda akan dapat melihat pelbagai jenis kuiz, mulai dari hadiah kecil, hingga kuiz dengan hadiah wang hebat yang dianjurkan oleh syarikat atau jenama terkenal.

Cara mengambil bahagian dalam kuiz biasanya sangat mudah, ikuti langkah-langkah yang disebutkan oleh pihak penganjur. Contohnya, menjawab soalan pendek, menyebut rakan IG, menghantar semula dan sebagainya. Namun, untuk kuiz dengan hadiah besar biasanya ada cabaran dalam membuat video IG kreatif.

5 Petua Semasa Belajar Menjana Wang dari Instagram

Dari beberapa peluang yang disebutkan di atas, pasti ada satu yang sesuai untuk anda lakukan. Agar aktiviti menjana wang dari IG dapat berjalan dengan lebih optimum maka anda mesti melakukan beberapa perkara penting, iaitu:

 1. Isi Bio IG sepenuhnya ; Gunakan nama yang mewakili diri anda disertakan dengan maklumat hubungan. Juga, tambahkan hashtag tertentu yang sesuai untuk anda agar mudah dicari.
 2. Hantar secara berkala ; dengan mengeposkan kandungan secara berkala (1-2 hari), akaun IG anda akan dilihat lebih kerap di halaman rumah orang lain. Ini juga dapat meningkatkan jumlah pengikut.
 3. Kandungan berkualiti pos ; sentiasa menyiarkan kandungan berkualiti, baik gambar dan video. Ini akan mempengaruhi gambar anda di Instagram.
 4. Gunakan Hashtag (#) ; selalu pastikan untuk menggunakan hashtag setiap kali anda menyiarkan foto atau video di Instagram. Tetapi, sudah tentu hashtag yang digunakan mestilah sesuai dengan kandungannya. Anda boleh menyalin dan menggunakan hashtag yang sudah popular atau digunakan secara meluas oleh akaun IG terkenal.
 5. Berinteraksi dengan pengikut ; penglibatan anda dengan pengikut dalam komen boleh mempengaruhi populariti akaun IG anda. Di samping itu, anda juga boleh memberi suka pada catatan orang lain yang anda suka.

Baca juga: Cara Dapatkan Wang Dengan Cepat Dari Internet

Penutup

Dari penjelasan di atas kita tahu bahawa peluang untuk menjana wang dari Instagram sebenarnya sangat menjanjikan. Anda boleh memilih satu kaedah yang sesuai dengan kemampuan anda, dan saya optimis semua orang dapat menjana wang dari akaun Instagram mereka.

Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan