16 Aplikasi Penyuntingan Video PC Percuma Terbaik Tanpa Tanda Air dan Ringan

Aplikasi Edit Video PC

Anda membaca artikel ini kerana anda mencari cadangan untuk aplikasi penyuntingan video PC atau komputer riba yang boleh digunakan secara percuma dengan kualiti terbaik, bukan?

Ada cukup banyak perisian gratis untuk mengedit video di komputer yang dapat digunakan untuk memotong video, membuat video baru, dan proses penyuntingan lain. Dan tentu saja terdapat beberapa perisian yang menawarkan versi penuh berbayar dengan ciri yang lebih baik.

Nah, bagi anda yang ingin mencuba mengedit video di PC atau komputer riba, Maxmanroe.com telah merangkum 15 aplikasi penyuntingan video untuk PC atau komputer riba yang boleh digunakan secara percuma dan tanpa tanda air.

Senarai Aplikasi Penyuntingan Video PC Percuma Terbaik

Harus diingat bahawa senarai perisian dalam tinjauan ini tidak menggambarkan urutan terbaik setiap aplikasi. Berikut adalah beberapa aplikasi penyuntingan video terbaik untuk PC yang boleh anda pertimbangkan:

1. Penukar Video WinX Percuma

WinX Video Converter adalah perisian percuma dan mudah digunakan yang dapat membantu anda mengedit video hanya dengan beberapa klik.

Penukar Video WinX Percuma

Aplikasi ini dapat digunakan untuk mengedit video agar sesuai dengan yang Anda inginkan. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan dengan aplikasi ini, iaitu:

 • Potong fail video panjang menjadi klip kecil.
 • Potong video pada bahagian yang dikehendaki atau bahagian bingkai yang betul.
 • Menggabungkan sejumlah episod video menjadi keseluruhan yang lengkap.
 • Tetapkan format output yang dikehendaki, nisbah aspek, dan tambahkan sari kata (.srt, .ssa, .ass) agar sesuai dengan episod filem atau rancangan TV yang anda tonton.

Muat turun Penukar Video WinX Percuma

2. Pengisar

Blender adalah perisian sumber terbuka untuk membuat animasi 3 dimensi yang dapat digunakan secara percuma, selama-lamanya. Yup, anda tidak salah membaca. Aplikasi ini boleh digunakan secara percuma selama-lamanya.

Blender, Perisian Penyuntingan Video PCBlender, gambar melalui Microsoft.com

Aplikasi Blender ( Blender.org ) menyokong pelbagai aliran produksi animasi 3 dimensi; mulai dari pemodelan, pemasangan, animasi, simulasi, rendering, kompos dan pelacakan gerakan, penyuntingan video, dan animasi 2 dimensi.

Blender adalah perisian penyuntingan video yang dapat digunakan untuk perangkat PC dengan Windows, Mac, dan OS Linux. Dalam aplikasi penyunting video terdapat ciri sederhana hingga kompleks yang sesuai untuk pengguna baru hingga pengguna profesional.

Muat turun Blender

Berikut adalah contoh video 3D yang dibuat menggunakan Blender.

3. Penyunting Video AVS

AVS Video Editor adalah perisian penyuntingan video untuk PC atau komputer riba yang menyokong semua format video. Video yang diedit dan disimpan oleh aplikasi ini boleh berupa AVI, VOB, MP4, DVD, WMV, 3GP, MOV, dan MKV, menggunakan codec yang popular seperti H.26, MPEG-4, H.263, dll. .

Penyunting Video AVS Penyunting Video AVS melalui Aiseesoft.com

Selain itu, aplikasi penyuntingan video ini juga dapat memproses vieo dalam berbagai ukuran bingkai, mulai dari HD, Full HD, 2K Quad HD, 4K Ultra HD, dan 4K DCI.

Perisian penyuntingan video ini dapat digunakan untuk memproses memotong, memotong, membelah, menggabungkan, memutar, dan mencampurkan video. Dalam aplikasi ini juga terdapat banyak kesan video inovatif dan pilihan peralihan.

Dan unik, dengan pelbagai ciri yang dimiliki oleh AVS ternyata saiz failnya agak kecil dan ringan. Keistimewaan AVS adalah Video Cache yang membolehkan penggunanya mengedit video Full HD dengan cepat, mudah, tanpa halangan.

Muat turun Penyunting Video AVS

Berikut ini adalah contoh video yang diedit menggunakan AVS Video Editor

4. Corel Video Studio

Corel Video Studio adalah salah satu perisian penyuntingan video terbaik yang mempunyai banyak ciri canggih untuk menjadikan video anda lebih menarik. Berikut adalah beberapa ciri utama Corel Video Studio:

Studio Video CorelCorel Video Studio melalui YouTube
 • Peralihan Tanpa Jahitan Baru ; ciri yang boleh memperbesar, membalik, memutar, dan perkara lain yang menjadikan proses penyuntingan video lebih mudah dan menyeronokkan.
 • Pembetulan Warna yang Dipertingkatkan ; Dengan ciri ini, pengguna dapat memperbetulkan warna dalam gambar atau video hanya dengan beberapa klik.
 • Video Skrin Berpisah ; Fungsi ini membolehkan pengguna menampilkan banyak aliran video secara serentak dengan templat video skrin yang terpisah.
 • Penjejakan Gerak ; ciri ini membolehkan pengguna mengesan objek secara tepat dan menambahkan teks, grafik, atau mengaburkan wajah, logo, dan lain-lain, yang terdapat pada video.
 • Peralihan Morph BARU ; dengan ciri ini pengguna dapat mengubah gambar, bentuk, atau urutan dan membuat potongan atau peralihan antara adegan dan menggabungkan video sehingga tidak ada awal atau akhir dapat dilihat.

Sayangnya perisian tersebut hanya dapat digunakan selama 30 hari untuk versi PERCUBAAN. Manakala versi lengkap boleh dibeli dengan harga $ 63,99.

Lebih banyak maklumat dapat dilihat di SINI

Berikut ini adalah contoh penyuntingan yang dibuat dengan Corel Video Studio.

5. Penukar Video Freemake

Seperti namanya, perisian ini sebenarnya dirancang untuk mengubah format video. Namun, ternyata aplikasi Freemake Video Converter juga dapat digunakan untuk melakukan proses penyuntingan sederhana pada video.

Penukar Video FreemakePenukar Video Freemake melalui Bennaker.com

Beberapa fitur penyuntingan pada aplikasi ini dapat digunakan untuk memutar, memotong, dan menggabungkan video. Perisian ini dapat mengubah video menjadi lebih dari 500 format fail video dan menyokong pelbagai format fail audio dan gambar untuk membuat tayangan slaid dan klip video.

Muat turun Penukar Video Freemake

6. Tekan Filem Ekspres

HitFilm Express adalah aplikasi penyuntingan video untuk PC yang dapat digunakan secara percuma, selama-lamanya. Perisian ini dilengkapi dengan peralatan VFX kelas profesional dan pelbagai alat lain yang diperlukan untuk membuat video, filem dan juga kandungan permainan video.

Aplikasi ini sangat sesuai untuk pemula, pemain, pelajar filem, YouTubers, malah bahan iklan kreatif tanpa anggaran. HitFilm Express tersedia untuk komputer dengan Windows dan Mac OS.

Perisian ini boleh digunakan secara percuma, selama-lamanya. Namun, untuk mendapatkan ciri yang lebih lengkap, pengguna mesti membeli versi lengkap dengan pelbagai pilihan.

Muat turun HitFilm Express

Berikut ini adalah contoh penyuntingan yang dibuat dengan HitFilm Express.

7. Pembuat Filem Windows

Pengguna peranti komputer dengan sistem operasi Windows mesti biasa dengan aplikasi yang satu ini. Pembuat filem Windows adalah perisian khas yang dibuat oleh Windows untuk penggunanya yang ingin menyunting dan membuat video.

Dengan antara muka yang cukup mudah, aplikasi ini dapat digunakan oleh banyak orang, bahkan pemula. Di samping itu, perisian ini juga mengandungi maklumat mengenai asas-asas untuk membuat dan menyunting video.

Muat turun Windows Movie Maker

Berikut ini adalah contoh penyuntingan yang dibuat dengan Windows Movie Maker.

8. iMovie

Perisian ini tidak asing lagi di kalangan pengguna Mac OS. Aplikasi penyuntingan video ini sangat intuitif untuk digunakan dan mudah dipelajari untuk pemula yang mempelajari asas-asas penyuntingan video.

Dalam aplikasi ini ada beberapa fitur, mulai dari penyuntingan audio, pemangkasan video, layar terpisah, termasuk peralihan perpustakaan yang telah dibuat sebelumnya. Kekurangan perisian ini adalah dalam proses rendering yang memerlukan masa yang agak lama.

Muat turun iMovie

Berikut adalah contoh penyuntingan yang dibuat dengan iMovie.

9. Penyunting Video VideoPad

VideoPad Video Editor adalah aplikasi penyuntingan video untuk PC atau komputer riba yang mesti dimiliki oleh YouTubers atau mereka yang suka penyuntingan video multimedia.

Penyunting Video VideoPadPenyunting Video VideoPad

Dengan perisian ini, anda dapat membuat video dengan beberapa peralihan yang telah dibuat sebelumnya, mengedit video 3D, memberikan kesan bunyi, mengeksport video dalam pelbagai resolusi, dan pelbagai ciri lain. Selain itu, aplikasi ini dapat mengeksport video secara langsung ke YouTube atau platform lain.

Muat turun Penyunting Video VideoPad

Berikut ini adalah contoh penyuntingan yang dibuat dengan VideoPad Video Editor.

10. Penyunting Video OpenShot

OpenShot Video Editor adalah aplikasi penyuntingan video yang mudah digunakan, mudah dipelajari, dan dilengkapi dengan ciri-ciri hebat. Perisian ini sangat lengkap, termasuk aplikasi percuma.

Beberapa ciri utama perisian ini termasuk;

 • Animasi 3D
 • Merentas platform
 • Potong & Potong
 • Penyunting Tajuk
 • Pergerakan perlahan & kesan masa
 • Bentuk Gelombang Audio
 • Animasi & Kerangka Utama

Muat turun Editor Video OpenShot

Berikut ini adalah contoh penyuntingan yang dibuat dengan OpenShot.

11. Avidemux

Avidemux adalah aplikasi penyuntingan video untuk PC atau komputer riba yang merupakan sumber terbuka dan sesuai untuk pemula yang mempelajari penyuntingan video asas. Perisian ini mempunyai halaman antara muka yang cukup mudah dan senang digunakan.

Penyunting Video Avidemux

Beberapa ciri yang terdapat dalam aplikasi ini termasuk; pemotong video, penapisan dan pengekodan. Perisian ini sangat fleksibel untuk digunakan dan menyokong fail AVI, DVD MPEG, MP4 dan ASF.

Avidemux dapat digunakan untuk perangkat komputer / komputer riba dengan sistem operasi Windows, Linux, dan Mac.

Muat turun Avidemux

Berikut ini adalah contoh penyuntingan yang dibuat dengan Avidemux.

12. Sony Vegas Pro 13

Seperti namanya, perisian penyuntingan video ini dibuat oleh syarikat Sony. Aplikasi ini banyak digunakan oleh pembuat video, mulai dari pemula hingga profesional.

Sony Vegas Pro 13

Kelebihan Sony Vegas Pro 13 adalah ciri unik dan lengkap yang dapat menjadikan video ringkas kelihatan profesional. Walaupun mempunyai fitur yang kompleks, ternyata aplikasi penyuntingan video ini cukup mudah digunakan, bahkan untuk pemula.

Muat turun Sony Vegas Pro 13

Berikut adalah contoh penyuntingan yang dibuat dengan Sony Vegas Pro 13.

13. Studio Camtasia

Camtasia adalah satu rangkaian perisian penyuntingan video yang dibuat oleh TechSmith Corporation, sebuah syarikat dalam bidang penyelesaian skrining, screencasting, dan perisian penyuntingan video untuk sistem operasi Windows dan MacOS.

Studio Camtasia

Perisian ini dapat digunakan untuk membuat tutorial video dan presentasi video secara langsung melalui Screescast, atau melalui rakaman plug-in secara langsung ke Microsoft PowerPoint. Fiturnya sangat lengkap, dapat digunakan untuk membuat video di PC dengan merekam dan menyuntingnya dari aplikasi yang sama.

Muat turun Camtasia Studio

Berikut ini adalah contoh penyuntingan yang dibuat dengan Camtasia Studio.

14. Kerja-kerja ringan

Lightworks adalah aplikasi penyuntingan video untuk PC atau komputer riba dengan sistem operasi Windows, Mac, dan Linux. Perisian ini banyak digunakan oleh penyunting video kerana ciri-cirinya yang mampu menyunting video sehingga dapat menghasilkan video yang kelihatan profesional.

Lightworks aplikasi penyuntingan video pc percuma terbaikAplikasi penyuntingan video PC percuma terbaik

Beberapa ciri yang terdapat dalam aplikasi percuma ini termasuk; potong video dengan tepat, sokongan untuk multicam, sokongan untuk banyak format video. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan ciri yang lebih lengkap ketika membeli versi lengkap, iaitu $ 25 sebulan.

Muat turun Lightworks

Berikut adalah video ringkas yang dibuat dengan Lightworks.

15. Kdenlive

Kdenlive adalah aplikasi untuk mengedit video sumber terbuka berdasarkan MLT Framework, KDE, dan Qt. Boleh dikatakan perisian ini sangat hebat untuk mengedit video di PC / Laptop, baik dengan MacOS, Windows, dan Linux.

Penyunting video Kdenlive untuk PCKdenlive

Dengan Kdenlive, pengguna dapat melakukan proses pencampuran maya dengan berbagai jenis media, baik itu video, audio, dan gambar. Perisian ini menyokong pelbagai jenis fail media, seperti;

 • Video MPEG2, MP4 dan H264
 • Audio MP2, MP3 dan AC3
 • Video Lossless (SNOW lossless codec, dll.).
 • Video percuma (Ogg vorbis, dll.)

Muat turun Kdenlive

Berikut adalah contoh hasil penyuntingan video yang dibuat dengan Kdenlive.

16. Penyunting Video Percuma VSDC

VSDC Free Video Editor adalah aplikasi penyuntingan video bukan linear yang dikembangkan oleh Flash-Integro, LLC. Dengan perisian ini, pengguna dapat membuat rakaman resolusi tinggi termasuk video UHD 4K, 3D, dan 360 darjah VR.

Penyunting Video Percuma VSDCPenyunting Video Percuma VSDC

Editor Video Percuma VSDC mempunyai halaman antara muka yang cukup mudah dan senang digunakan. Dengan aplikasi ini anda dapat mengedit dan menghasilkan video yang kelihatan profesional tanpa tanda air .

Muat turun VSDC

Proses penyuntingan video berikut dilakukan dengan VSDC.

Baca juga: Format dan Ukuran Video Terbaik untuk Dimuat naik ke YouTube

Demikian penjelasan mengenai beberapa aplikasi penyuntingan video untuk PC yang boleh anda gunakan. Setiap aplikasi pasti mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri sehingga untuk menentukan pilihan terbaik mesti mencubanya sendiri.

Artikel Berkaitan