Petua Cara Mengaplikasikan Gambar atau Foto pada Artikel Blog

gambar blogImej dari Asktheblogger.com

Blog yang mengandungi beberapa artikel biasanya akan dimasukkan atau dilengkapi dengan sejumlah foto di dalamnya. Kewujudan foto atau gambar sangat penting bagi artikel blog agar lebih menarik dan lebih disukai oleh pembaca dan juga mesin pencari.

Dengan kata lain, kewujudan gambar atau gambar memang mempunyai kedudukan tersendiri dalam aktiviti blogging. Bagi pengunjung sendiri, kehadiran gambar atau foto akan menjadikan mereka mempunyai bacaan yang lengkap, bermaklumat, dan tidak membosankan.

Menurut Jeff Bullas, seorang pemasar internet menyatakan bahawa artikel yang menyertakan gambar di dalamnya 94% akan dilihat lebih banyak daripada yang tidak. Dan bagi blogger yang menjalankan pengewangan blog, keberadaan foto atau gambar adalah salah satu bahagian yang akan membawa anda ke tujuan tersebut.

Kandungan yang mempunyai komponen visual sememangnya sangat berkualiti untuk apa sahaja termasuk blog. Ini kerana sifat manusia sangat menyukai visualisasi.

Tetapi kita juga harus ingat bahawa tidak hanya foto atau gambar yang dapat ditampilkan pada artikel di blog. Lalu bagaimana cara menerapkan foto atau gambar ke blog ini? Berikutan kajian semula.

1. Sesuaikan tema artikel

Langkah pertama untuk menerapkan gambar atau foto ke blog adalah menetapkan dan menyesuaikan tema artikel. Ya, gambar atau foto mestilah sesuai dengan tema kandungan atau artikel yang telah ditulis.

Tentunya akan sangat pelik sekiranya gambar atau foto yang disiarkan dalam artikel tersebut tidak sesuai dengan isi atau tulisannya. Sekiranya gambar itu tidak sesuai, maka anda memaksa pengunjung yang membaca kandungan artikel mungkin merasa keliru, tidak fokus, tidak suka, atau boleh kesal.

Oleh itu, jika anda ingin mengelakkan perkara seperti ini berlaku, pasti anda perlu menyesuaikan gambar atau gambar dengan kandungan atau tema artikel.

Bagaimana untuk?

Oleh itu, sebelum meletakkan foto, lebih baik anda selesai menulis sehingga selesai dan kemudian meletakkan gambar atau gambar. Dengan melengkapkan keseluruhan artikel, anda akan mempunyai gambaran besar mengenai artikel tersebut dan dapat memilih gambar yang sesuai dengan tema artikel.

Artikel lain:  7 Kesalahan Blogger Semasa Menulis Tajuk Catatan Blog

2. Gunakan Foto atau Gambar Resolusi Tinggi

Sekarang, setelah menemukan foto yang sesuai dengan konten atau tema artikel, langkah berikutnya untuk menerapkan foto ke blog adalah memilih foto atau gambar yang memiliki resolusi tinggi.

Mengapa gambar dan gambar mengeluarkan resolusi tinggi? kerana dengan gambar yang mempunyai resolusi tinggi kualiti gambar akan menjadi lebih baik dan lebih selesa untuk dilihat.

Ya, dengan itu pengunjung yang datang ke blog anda akan lebih selesa kerana mereka merasa senang dengan penampilannya.

Selain itu gambar beresolusi tinggi ini juga akan menjadikan artikel anda lebih menarik dan menyokong maklumat yang disampaikan dengan cara yang lebih baik dan terperinci.

3. Menggunakan Gambar Buatan Sendiri

Untuk lebih jauh membuat artikel dan blog anda mempunyai kesan profesional, sangat disarankan untuk menggunakan foto atau gambar yang dihasilkan oleh dokumentasi atau dibuat sendiri.

Untuk mendapatkan gambar atau foto untuk blog ini anda sememangnya boleh mendapatkannya dari mesin pencari ( search engine ). Namun, ini mempunyai kekurangan kerana kemungkinan blog anda akan terasa kurang stabil.

Oleh itu, jika boleh membuat gambar atau foto dengan dokumentasi anda sendiri maka artikel atau blog anda akan terasa lebih profesional. Pengunjung (pelawat) walaupun melihat gambar dari dokumentasi anda sendiri mungkin lebih menyukainya.

Baca juga:  Ingin Menghantar Blog Setiap Hari? Cuba lakukan 3 cara mudah berikut

4. Menyunting Foto Juga Tidak Menyakitkan

Langkah dan petua terakhir dalam menerapkan foto ke blog adalah melakukan penyuntingan foto jika difikirkan perlu. Sekiranya anda merasa ada yang tidak kena dengan gambar atau foto yang sesuai dan akan dipasang, maka tidak ada salahnya melakukan penyuntingan atau perubahan.

Dengan menggunakan sejumlah perisian atau aplikasi penyuntingan foto yang ada, anda akan dapat menjadikan foto anda lebih menarik dan tidak dapat dilupakan oleh pengunjung.

Artikel Berkaitan