Di Dunia, Ini adalah 6 Bandar dengan Teknologi Paling Canggih

bandar dengan teknologi canggihImej dari WordPress.com

Memandangkan perkembangan teknologi yang semakin meningkat setiap hari maka kita akan sentiasa terkesan dengan apa yang muncul dari sana. Kini teknologi yang dihasilkan oleh kita sahaja tidak dapat dipisahkan dari kawasan bandar yang sememangnya menjadi faktor pendorong atau sokongan. Urban dengan semua infrastruktur dan semua aspek penyokongnya akan semakin membentuk perwujudan konsep #tekekongan yang memenuhi syarat.

Dari sejarah dan sejarah perkembangan teknologi yang ada, maka akhirnya akan membawa beberapa bandar dengan teknologi yang paling terkini. Bandar Penasburan teknologi terkini ini sendiri dipengaruhi oleh beberapa perkara seperti penemuan teknologi yang dipatenkan, jumlah permulaan, pelaburan dalam teknologi, bilangan pengaturcara, indeks inovasi, perancang industri, kedudukan bandar pintar, populasi metropolitan dan dasar untuk inovasi.

Dan berikut adalah beberapa bandar di dunia yang mempunyai teknologi terkini.

1. San Francisco, California

Bandar pertama di dunia yang mempunyai teknologi terkini ialah San Francisco, California, Amerika Syarikat. San Francisco pasti merupakan bandar paling terkini di dunia. Ini kerana San Francisco mempunyai Silicon Valley yang sangat popular di pusat-pusat syarikat teknologi terkenal.

Beberapa syarikat teknologi di Silicon Valley termasuk Google, Apple Computer, Intel, Yahoo, Adobe Systems, Cisco Systems, eBay dan Hewlett-Packard. Perkembangan Silicon Valley menjadi pusat syarikat teknologi dunia sendiri disokong oleh pelaburan yang sangat besar dan juga jumlah pereka dan pengaturcara.

Artikel lain: 6 Bandar Metropolis Ini  Berpotensi Menjadi Pusat Perkembangan Teknologi Dunia

2. London, England

Seterusnya, bandar yang mempunyai teknologi paling maju ialah London, England. Bandar satu ini mempunyai Projek Crossrail yang merupakan pengangkutan awam yang berkelayakan. Bagaimana tidak, dengan projek termahal di Eroap bernilai projek bernilai AS $ 20 bilion, kereta api cepat akan dapat menghubungkan beberapa bandar di UK dengan 30 stesen.

Sebagai tambahan kepada Crossrail Project, London juga mempunyai sejumlah #startups dan programmer yang cukup besar. Walaupun dari data yang ada, kerja IT di London diramalkan akan mempunyai slot yang lebih besar berbanding dengan San Francisco. Dalam beberapa tahun akan datang, London telah merancang untuk menambahkan lebih banyak pekerjaan IT ke 11,000 jawatan.

3. New York

Kembali ke tanah Uncle Sam, Amerika Syarikat, kerana di tempat ketiga bandar paling baru di dunia adalah milik New York. Bandar ini adalah kota teknologi kerana disokong oleh sebilangan besar syarikat dan juga sokongan infrastruktur yang berkelayakan. Dari data yang ada, terdapat sekitar 7,000 syarikat teknologi di New York City.

Sementara sokongan infrastruktur teknologi di kota pintar ini adalah seperti LinkNYC yang merupakan teknologi bersepadu, perkhidmatan Wi-Fi percuma, dan lain-lain. Kekosongan IT di New York sahaja sekitar 100,000 pada tahun 2013.

4. Seoul, Korea Selatan

Tambahan pula, bandar yang mempunyai teknologi paling maju adalah Seoul di Korea Selatan. Teknologi di ibu negara Korea Selatan dapat dilihat dari banyak aplikasi teknologi pintar di pelbagai pelosok bandar seperti teknologi LTE dan lain-lain. Di samping itu, teknologi dalam pengangkutan di bandar ini juga hebat. Sebabnya adalah dengan kereta bawah tanah yang memenuhi syarat dianggap melebihi kecanggihan kereta bawah tanah New York.

5. Los Angeles, California 

Amerika Syarikat mengembalikan bandarnya yang paling canggih, Los Angeles (LA). LA tidak hanya dikenali sebagai kota industri filem, tetapi sejak tahun 2014, Los Angeles juga telah diminta untuk menjadi bandar teknologi di Amerika Syarikat dan dunia.

Beberapa perkara yang menyokong Los Angeles untuk menjadi bandar teknologi paling canggih adalah kehadiran syarikat permulaan dalam  bidang teknologi dalam jumlah besar. Di samping itu, kewujudan nilai pelaburan beruang menjadikan bandar ini sangat mampu menjadi bandar paling canggih dalam bidang teknologi.

Baca juga:  5 Teknologi Yang Boleh Dilaksanakan di Bandar Pintar

6. Taipei, Taiwan

Tambahan pula, bandar yang mempunyai teknologi paling canggih di dunia adalah Taipei, Taiwan. Beberapa syarikat teknologi PC terbesar di bandar ini boleh dijumpai, katakanlah, Asus, MSI, Gigabyte, dan Acer. Bandar yang telah melakukan banyak inovasi dalam perkakasan menjadikan Taipei mendapat skor tinggi dalam jumlah pelaburan untuk teknologi.

Artikel Berkaitan