Ini adalah 5 telefon pintar termahal di dunia, berminat membeli?

Telefon pintar atau telefon pintar dari hari ke hari kini menunjukkan trend yang terus berkembang dengan pesat. Bukan hanya dari ciri-ciri yang dipersembahkan, tetapi juga dari reka bentuk dan materialnya menjadikan telefon pintar lebih menarik dan sejuk. Bahan atau bahan seperti emas, berlian, kulit sememangnya akan menjadikan peranti kelihatan sejuk dan mahal dengan ratusan juta rupiah.

Uniknya telefon pintar yang menarik dan sejuk ini tidak muncul dari jenama popular di pasaran seperti Samsung, Apple, LG, Lenovo, dan lain-lain. Dengan harga mencecah ratusan juta rupiah, hanya akan ada beberapa orang yang memilikinya. Oleh itu, telefon pintar apa yang disenaraikan sebagai telefon pintar termahal di dunia? Penjelasan berikut.

1. Gerhana Emas

Imej dari Google.comImej dari Google.com

Telefon pintar pertama yang disenaraikan sebagai telefon pintar termahal di dunia ialah Goldvish Eclipse. Telefon ini sendiri disenaraikan sebagai telefon pintar termahal di dunia sekarang dengan harga AS $ 36,655 atau sekitar Rp 476 juta. Lalu mengapa telefon pintar ini boleh menjadi sangat mahal? Harga unik telefon bimbit ini bukan disebabkan oleh ciri-cirinya yang sangat canggih, tetapi lebih dari itu kos Goldvish Eclipse yang tinggi disebabkan oleh adanya bahan kulit buaya yang meliputi telefon pintar ini.

Terlepas dari kehadiran bahan kulit buaya, apa yang menjadikan telefon pintar Goldvish Eclipse ini mahal adalah kehadiran berlian yang meningkatkan penampilan anda. Dengan gabungan kulit buaya dan berlian ini, Goldvish Eclipse sangat menarik, sejuk dan hebat.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 telefon pintar Android paling nipis dan paling canggih hari ini

2. Sentuhan Tandatangan Baru Vertu

Imej dari Cnet.comImej dari Cnet.com

Seterusnya, telefon pintar yang disenaraikan sebagai telefon pintar termahal di dunia ialah Vertu New Signature Touch. Dengan harga mencecah US $ 19.800 atau setara dengan Rp.257 juta, ini menjadikan Vertu New Signature Touch menduduki tempat kedua sebagai telefon bimbit termahal di dunia. Telefon pintar ini memang sangat istimewa. Ini kerana Vertu New Signature Touch mempunyai ciri pemanggil penjaga 24 jam yang akan dapat memenuhi semua permintaan penggunanya.

Bukan hanya dari segi ciri, dari segi rekaan, telefon ini juga sangat berkemampuan kerana ia dibuat dengan kulit lembu dengan varian warna biru muda. Tetapi jika pembeli tidak menyukai bahan dari kulit anak lembu, maka ada pilihan yang dapat menjadi rujukan bagi pembeli, iaitu kulit kadal atau buaya.

3. Siren Solarin Crystal

Imej dari CNN.comImej dari CNN.com

Tambahan pula, telefon pintar yang tersenarai sebagai telefon pintar termahal di dunia ialah Sirin Solarin Crystal White Carbon DLC. Telefon pintar ini sememangnya sangat berkuasa dalam beberapa cara, seperti faktor keselamatan.

Keselamatan super yang dimiliki oleh telefon pintar itu sendiri disebabkan oleh kerjasama dengan dua syarikat keselamatan yang lain, salah satunya adalah syarikat Zimperium. Keselamatan ini menjadikan Sirin Solarin Crystal selamat daripada pelbagai ancaman dan Koolspan menawarkan enkripsi chip-to-chip kelas tentera dengan kunci AES 256-bit dan juga menjamin kerahsiaan pengguna.

Selain menjadi ciri keselamatan yang boleh dipercayai, telefon pintar ini disokong oleh kehadiran kulit putih yang dilapisi tekstur karbon dan dihiasi dengan berlian hitam. Adakah anda mahu memiliki telefon pintar ini? Anda harus menyediakan dana yang mencecah US $ 15,900.

4. Gresso Regal Gold

Imej dari Gresso.comImej dari Gresso.com

Dengan harga mencecah AS $ 6.000, telefon pintar Gresso Regal Gold berada di kedudukan keempat dalam senarai telefon termahal di dunia. Lalu mengapa telefon ini begitu mahal? Kerana Greeso Regal Gold dibuat dari Titanium bersalut emas 18 K. Dari sini sekilas, kita akan dapati Gresso Regal Gold serupa dengan jongkong emas.

Gresso Regal Gold sendiri dari berita yang dihasilkan dalam jumlah terhad, iaitu hanya dengan jumlah 999 unit. Pembeli yang memesannya sendiri akan diberi nombor khas mengikut pesanan pembeli.

Baca juga:  Pantech Sky IM-100 ~ Dilahirkan semula dengan Konsep Bundling Pembesar Suara Hibrid

5. Lamborghini Tonino 88 Tauri

Imej dari Engadget.comImej dari Engadget.com

Akhirnya, telefon pintar yang disenaraikan sebagai telefon pintar termahal di dunia ialah Lamborghini Torino 88 Tauri. Seperti namanya, Torino 88 Tauri dihasilkan oleh Lamborghini dengan konsep moden dan mewah. Ini sendiri dapat dilihat dari bahan atau bahan yang digunakan dengan menggabungkan kulit dan keluli. Untuk memiliki telefon pintar ini, anda harus memberikan wang sebanyak AS $ 5.250 atau sekitar Rp 68 juta.

Artikel Berkaitan