Peluang Pelaburan Pangsapuri di Yogyakarta, Dapatkan Keuntungan dari Hartanah

Pelaburan Pangsapuri di YogyakartaThe Palace Jogja Apartment & Condotel

Jenis pelaburan harta tanah masih mendapat permintaan tinggi, ini kerana nilai harta tanah semakin lama harga jual semakin tinggi, tidak seperti jenis pelaburan lain seperti emas, harganya tidak stabil. Pelaburan pangsapuri di Yogyakarta memiliki prospek yang sangat baik, kerana di kota ini terdapat banyak tempat wisata, tempat kuliner, bahkan jajaran universitas terkemuka.

Bandar ini tidak pernah kekurangan pelancong, baik domestik dan antarabangsa, oleh itu bandar ini merupakan sasaran mudah untuk pelaburan dari harta tanah seperti pangsapuri. Bagi anda yang ingin membeli apartmen di Yogyakarta , disarankan untuk memilih lokasi yang mempunyai banyak akses ke beberapa tempat seperti lapangan terbang, stesen, hospital, pelbagai tempat makan, beberapa tempat pelancongan, dan universiti.

Beberapa universiti terkenal di Dunia di bandar ini, seperti Universiti Gadjah Mada (UGM) dan Universiti Islam Dunia (UII). Dengan memilih pangsapuri yang berdekatan dengan tempat-tempat tersebut, dijamin unit pangsapuri anda akan dipenuhi dengan penyewa.

Anda boleh menyewa apartmen sama ada secara bulanan, atau bahkan setiap hari jika anda merancang untuk menyewa unit tersebut sebagai tempat menginap. Berdekatan dengan universiti akan menjadikan unit anda penuh sesak untuk disewa sebagai kediaman sementara untuk calon pelajar baru yang ingin tinggal di kawasan yang selesa dengan privasi yang terjaga.

Sekiranya anda memerlukan banyak wang dalam masa yang cepat, anda boleh menjual kembali pangsapuri itu kepada pemaju atau anda mungkin dapat mencari saudara-mara yang ingin membeli unit pangsapuri ini.

Sebab Mengapa Pangsapuri Merupakan Pelaburan Yang Menguntungkan

Pangsapuri adalah kediaman yang ideal yang tidak hanya menjadi trend pada masa sekarang tetapi juga pada masa akan datang. Kediaman ini adalah kediaman yang elegan dan berkelas bagi semua orang yang menginginkan persekitaran tempat tinggal yang selesa. Kerana tanah untuk membuat rumah mendarat semakin sempit dan menyewa atau membeli rumah tanah harganya juga melambung tinggi.

Semakin banyak pasangan muda atau keluarga mencari pangsapuri untuk tujuan tempat tinggal sementara kerana kebanyakan mereka terpaksa sering bergerak kerana akibat kerja. Keadaan ini merupakan peluang bagi pelabur pangsapuri untuk menjadikan pelaburan harta tanah ini sebagai simpanan yang dapat dinikmati dalam beberapa tahun ke depan.

Sebab Mengapa Anda Perlu Melabur Pangsapuri di Yogyakarta

1. Menjadi Trend dan Akan Terus Berkembang

Seperti disebutkan sebelumnya, perumahan pangsapuri Yogyakarta menjadi tren dan banyak dicari oleh banyak orang di kota yang hangat. Kediaman kecil dan selesa dan kemudahan lengkap ini sangat sesuai untuk mereka yang memerlukan tempat tinggal sementara, seperti pelajar atau eksekutif yang menjalankan perniagaan di Jogja sejak sekian lama.

Dikenali sebagai pusat pelancongan yang sibuk dengan pendatang baru menjadikan prospek perniagaan di Jogja sangat baik terutama dalam urusan kuliner atau tempat hiburan seperti keluarga karaoke dan sebagainya.

Trend kediaman sementara jenis pangsapuri bukan hanya akan diminati sekarang, tetapi akan jauh lebih tinggi di masa depan, kerana semua kemudahan dan keselesaan di sebuah pangsapuri akan terus berkembang.

Untuk hari ini, terdapat banyak pangsapuri yang menambah arena untuk bersantai dan berjoging pagi di deretan tingkat atas dengan kemudahan seperti taman langit , yang membolehkan penghuni tingkat atas untuk bersenam tanpa harus turun. Sekiranya anda mula membeli unit pangsapuri lebih awal, maka anda boleh mendapatkan tawaran harga yang sangat berpatutan daripada yang anda beli ketika pangsapuri itu siap untuk didiami.

Setelah memiliki apartmen, tentunya anda dapat menjual dengan harga yang lebih tinggi, atau untuk mendapatkan pendapatan yang terus berlanjutan dari pelaburan di pangsapuri Yogyakarta, anda boleh menyewanya kepada orang lain.

2. Boleh Dibeli Dengan Modal Kecil

Harga apartmen itu sendiri berbeza-beza, bergantung pada lokasi di mana menara itu berada. Pelaburan dalam bentuk pangsapuri di Yogyakarta dengan luas yang sama mungkin mempunyai harga unit yang berbeza, kerana lokasi pangsapuri yang lebih strategik, semakin mahal harga pangsapuri, tetapi harganya yang sedikit lebih mahal sangat sepadan dengan kemudahan akses yang dapat dicapai.

Walaupun begitu tidak bermaksud bahawa di Jogja tidak ada pangsapuri yang harganya masih relatif berpatutan walaupun lokasinya sangat strategik. Anda boleh mencuba barisan pangsapuri di Jogja untuk mengetahui sama ada terdapat lokasi yang sangat strategik dengan jenis dan kemudahan pangsapuri yang sesuai dan harga yang berpatutan.

Walaupun lokasi yang strategik akan lebih menguntungkan, tetapi jangan berfikir bahawa di pangsapuri dengan lokasi yang kurang strategik (hanya dekat dengan tempat akses tertentu) ia tidak akan menghasilkan apa-apa. Pemikiran anda seperti itu adalah pilihan yang salah besar, kerana pada dasarnya apartmen pasti akan dibuat berdekatan dengan bandar sehingga lebih dekat dengan beberapa akses yang sangat diperlukan, jadi di mana sahaja apartmen itu berada, harga jual unit pasti akan mengalami kenaikan harga yang ketara.

Bagi anda yang tidak mempunyai modal yang cukup untuk membeli pangsapuri mahal yang mempunyai lokasi yang sangat strategik kerana lebih dekat dengan banyak tempat akses, boleh membeli pangsapuri dengan harga seunit terendah, sehingga dengan modal yang sangat sedikit anda dapat memperoleh hasil yang lebih besar. Kewujudan banyak variasi harga sangat bermanfaat bagi pelabur dalam membeli pangsapuri Yogyakarta.

3. Boleh Disewa Dengan Pelbagai Tempoh

Selain dapat menjual pangsapuri di Yogyakarta, mereka juga dapat disewa untuk mendapatkan pendapatan tetap. Sekiranya harta tanah biasanya disewa dari segi setahun atau setengah tahun (6 bulan), maka ia berbeza dengan unit pangsapuri. Sebagai pemilik unit anda bebas menetapkan tempoh untuk tempoh sewa unit anda, anda boleh menjadikan sewa bulanan atau harian sebagai tempat bermalam untuk pelancong.

Harga sewa unit yang anda pasangkan dapat bervariasi, ini dapat dipengaruhi oleh lokasi yang strategis dan dari kemudahan di lingkungan pangsapuri. Sekiranya kemudahannya lengkap, anda boleh menawarkan harga sewa yang setara dengan kemudahan yang dapat dinikmati.

4. Harga akan terus meningkat

Pelaburan harta tanah dalam bentuk pangsapuri Yogyakarta pasti akan meningkat harganya dari tahun ke tahun, baik kenaikannya rendah atau kenaikannya tinggi, begitu juga dengan pangsapuri. Peratusan kenaikan harga pangsapuri mencapai 5% hingga sekitar 10% setiap tahun.

Dalam jangka masa panjang, keuntungan dari kenaikan harga ini akan terkumpul dan harga jualan dan harga sewa apartmen akan sangat menguntungkan anda dan wang yang anda gunakan untuk modal awal untuk membeli unit tersebut akan dibayar dengan lebih baik.

5. Pelaburan Berasaskan Simpanan

Pelaburan dalam dunia harta tanah tidak seperti emas yang baru dibeli tidak lama kemudian boleh dijual untuk mendapatkan wang kembali. Pelaburan pangsapuri Yogyakarta misalnya, anda harus menunggu beberapa tahun lebih awal sehingga harga jual dan harga sewa lebih tinggi.

Walaupun anda harus menunggu, pelaburan pangsapuri pasti akan mengalami kenaikan harga pasaran hingga 10% setiap tahun, berbeza dengan pelaburan dalam barang seperti emas yang harganya masih tidak menentu, kadang-kadang harga jual mungkin jatuh setiap saat, dan ketika anda ingin menjualnya ketika harga emas anda mungkin benar-benar kehilangan.

Itulah sedikit gambaran tentang bagaimana menjanjikan prospek perniagaan pelaburan pangsapuri di Yogyakarta, semoga dengan maklumat ini dapat membuat anda menstabilkan pilihan pelaburan untuk jenis harta tanah ini. Selamat memburu pangsapuri!

Baca juga: Pelaburan Kondominium

Artikel Berkaitan