5 Sebab Mengapa Anda Mesti Menghapuskan Bekas Jejak di Media Sosial

penggunaan media sosialImej dari Hipwee.com

Pada masa ini media sosial sememangnya sangat biasa dan menjadi makanan harian masyarakat. Dari penggunaan media sosial yang ada sekarang, pelbagai gejala kemudian muncul sebagai bentuk reaksi terhadapnya. Dan salah satu gejala yang biasa berlaku di media sosial adalah perkara yang berkaitan dengan hubungan cinta. Ya, dengan pengguna yang rata-rata terdiri dari golongan muda, elemen cinta yang benar-benar dapat kita rasakan di dalamnya.

Sayangnya drama cinta di media sosial tidak selalu indah. Kerana apabila ada penamatan, maka ada beberapa hal yang berpotensi membahayakan kemunculan dunia maya. Kesakitan akibat putus cinta mungkin timbul.

Sekarang dari sini jika anda adalah salah satu daripada mereka yang telah menamatkan hubungan cinta dengan seseorang, ia akan membantu anda segera menghapus jejak bekas kekasih anda di media sosial. Kenapa? Kerana ada 5 alasan kuat yang mendasari. Berikutan kajian semula.

1. Jauhkan Dia dari Pandangan dan Pemikiran Anda

Sebab pertama untuk segera menghilangkan jejak bekas di media sosial adalah untuk menghapuskannya dari pandangan dan pemikiran anda. Ya, mantan akan selalu membayangi kehidupan kita walaupun kita pasti akan terus menghampirinya. Tetapi usaha kita untuk beralih dari yang pertama memang akan sia-sia jika kita masih menyimpan jejak yang pertama di media sosial.

Mengapa sia-sia? Kerana jika kita masih berkawan dengan mantan di media sosial, peluang untuk selalu melihat mantan akan selalu ada. Oleh itu, apabila anda membuka akaun media sosial, peluang untuk melihat bekas anda di laman utama media sosial akan menjadi lebih besar. Oleh itu, anda boleh mengelakkan masa lalu mantan, kemudian membuang bekas jejak di media sosial adalah perkara yang sangat mungkin dilakukan.

Artikel lain:  3 cara untuk mengoptimumkan pengalaman pengguna dari data media sosial

2. Tidak perlu risau tentang pengeposan

Seterusnya, alasan untuk segera membuang bekas jejak di media sosial adalah kebebasan dan kebebasan anda semasa menyiarkan status atau muat naik foto. Selalunya memang kita merasa terbeban ketika hendak menyiarkan status atau memuat naik gambar kerana seorang mantan yang masih berkawan dengan kita di media sosial.

Sekarang dari sini untuk dapat menghilangkan keraguan dan janggal ketika membuat posting di media sosial kerana mantan ini, satu-satunya cara untuk mengatasi ini adalah dengan menghapus jejak mantan anda.

3. Mengurangkan Peluang Anda Secara Tidak sengaja Memberi  Suka

Tidak jarang seseorang yang berpisah dengan seseorang akan merasa gatal untuk memberi suka kepada status atau muat naik lain yang disiarkan oleh mantan. Baiklah dari sini, maka sebenarnya anda akan terus berada dalam bayangan yang pertama yang jelas tidak baik untuk anda yang merancang untuk terus maju dan menyambut masa depan yang lebih baik.

Anda tentu selalu suka atau juga merasa gatal untuk memberi komen mengenai posting mantan, alangkah baiknya jika anda segera menghapus jejak mantan anda di media sosial.

4. Mengelakkan Kesakitan pada Pasangan Baru

Tambahan lagi, alasan untuk segera membuang bekas jejak di media sosial adalah untuk mengelakkan kecederaan dari pasangan anda sekarang. Ya, jika anda sekarang mempunyai pasangan baru dan siapa sebenarnya yang anda ingin serius, anda seharusnya dapat melupakan bekas kekasih anda.

Baiklah jika anda masih berhubung dengan mantan anda di media sosial ketika anda menjalin hubungan dengan pasangan baru, sudah tentu ini boleh merugikan pasangan anda. Oleh itu, jika anda tidak mahu membuat pasangan anda terluka dan juga ingin menyambut masa depan yang lebih baik yang anda percayai dengan pasangan baru anda, anda harus segera memadam jejak mantan anda di media sosial.

Baca juga:  Melalui Media Sosial, Peretas Semakin Banyak Mencuri Nombor Telefon Bimbit Pengguna, Berhati-hatilah!

5. Elakkan Baper (Bawa Perasaan)

Akhirnya, alasan untuk segera menghapus bekas jejak di media sosial adalah untuk mengelakkan baper. Ya, yang pertama selalu membuat seseorang baper (membawa perasaan). Baper sememangnya bukan perkara yang baik bagi sesiapa yang ingin terus maju dan menemui masa depan yang lebih baik. Oleh itu, dengan membuang jejak mantan anda di media sosial, perasaan anda akan segera hilang dan anda dapat terus bergerak dan menemui masa depan yang lebih baik.

Artikel Berkaitan