Elizabeth Holmes ~ Pencipta Thenaros, Peranti Perubatan Pemeriksaan Darah Revolusi

Elizabeth HolmesImej dari Prweb.com

Bagi rakan sekerja yang mempunyai pendidikan atau kesihatan perubatan asas, # mungkin pernah mendengar nama Christian R. Holmes. Dia adalah salah seorang doktor yang terkenal kerana sumbangannya dalam dunia perubatan semasa perang dunia pertama. Doktor Denmark telah mengembangkan pelbagai penemuan dan ubat-ubatan yang sangat berguna dan bahkan terus dikembangkan menjadi alternatif perubatan moden.

Dan istilah "buah tidak jatuh jauh dari pokok", sangat mirip dengan Christian R Holmes dengan cucunya Elizabeth Holmes. Wanita cantik yang juga terlibat dalam dunia perubatan kini berjaya mencipta alat pemeriksaan darah revolusioner bernama Thenaros.

Dengan alat ini, sekarang proses pemeriksaan darah yang sebelumnya harus dilakukan dengan prosedur yang panjang dapat dilakukan dengan sangat mudah bahkan hanya dengan menggunakan satu tetes darah pasien. Berkat penemuan ini, sudah tentu banyak orang akan dibantu dan bahkan menyelamatkan nyawa mereka.

Cucu-cucu sebagai sumber inspirasi

Ketika mengetahui kakek buyutnya Christian R Holmes, adalah seorang doktor yang juga berperan dalam perkembangan dunia perubatan, sepertinya mendorong semangat Elizabeth untuk mengikuti jejak kakeknya. Dari sana dia memperdalam pengetahuannya tentang dunia perubatan, termasuk juga membaca biografi datuknya yang telah menerima banyak penghargaan sepanjang masa pemerintahannya.

Ketika dia masih sangat muda, Elizabeth telah menentukan cara hidup yang ingin dia lalui, iaitu menjadi pekerja perubatan. Nasib baik, wanita cantik ini yang dilahirkan dalam keluarga yang cukup mapan.

Artikel lain:  Adi Sutrisno ~ Aplikasi Pengesanan Pencipta Pelajar Lampung untuk Sel Darah Merah

Bapa yang bekerja di sebuah syarikat besar dapat memenuhi semua harapan Elizabeth untuk mendapat pendidikan yang tepat. Pada masa kecilnya, dia juga menghabiskan pendidikan awal di China hingga akhirnya pergi ke Amerika untuk melanjutkan pelajaran.

Membangunkan Teknologi Pemeriksaan Darah Revolusi

Ketika secara rasmi menjadi pelajar di Universiti Stanford jurusan Kimia, Elizabeth mendapat bayaran dana penyelidikan sebanyak AS $ 3000 yang kemudian digunakannya untuk projek perubatannya. Dana itu, dikendalikan dengan seorang pensyarah dan juga seorang profesor Kimia Channing Robertson.

Menariknya, kisah di sebalik penciptaan Thenaros sebagai alat pemeriksaan darah sebenarnya muncul kerana Elizabeth takut disuntik. Oleh kerana dia tidak mahu disuntik terlalu banyak semasa proses pengambilan darah, akhirnya dia membuat alat yang dapat memeriksa darah tanpa harus melakukan suntikan berulang. Dengan hanya satu titisan darah pesakit, kita sudah dapat mengetahui pelbagai perkara yang berkaitan dengan keadaan pesakit

Menghadapi Pilihan yang Sukar

Perjalanan kerjaya Elizabeth Holmes juga tidak semudah yang dibayangkan. Ketika dia ingin mengembangkan alat Thenaros, ternyata pilihan yang sukar antara karier dan kuliah harus segera dibuat kerana dia tidak dapat menjalankan keduanya secara serentak. Akhirnya, setelah mempertimbangkan, dan juga meminta persetujuan dari orang-orang, Elizabeth bertekad untuk menjalani pilihan untuk mengembangkan syarikat mereka sendiri dan menjadi CEO syarikat Thenaros.

Tetapi keputusannya tentu tidak mudah, kerana jika dia gagal mengembangkan perniagaan, tidak mustahil dia akan mengalami keadaan yang lebih buruk daripada yang dialami sebelumnya. Tetapi Elisabeth percaya bahawa apa yang dilakukan adalah cara hidup yang dipilih. Dan apa sahaja yang berlaku, dia bersedia menerimanya.

Baca juga:  Doktor Lo Siaw Ging ~ Tidak Mahu Berdagang dengan Profesion dan Pengetahuan yang Dimilikinya

Bekerjasama dengan Channing Robertson sebagai rakan kongsi, akhirnya setelah dibebaskan secara rasmi, Thenaros mendapat perhatian luar biasa dari banyak pelabur. Kini dana pelaburan tidak kurang dari US $ 70 juta siap digunakan untuk menggunakan alat perubatan yang inovatif.

Dalam beberapa tahun akan datang, berita mengatakan bahawa Thenaros dapat dihasilkan secara besar-besaran dan digunakan di seluruh dunia. Sekiranya memang berjaya, tidak mustahil CEO Elizabeth Holmes yang cantik dapat memasuki senarai wartawan terkaya seterusnya.

Artikel Berkaitan