Ikuti Rival, Pinterest Mempersembahkan Format Iklan Video

Iklan video PinterestImej dari Degdigital.com

Pada masa ini, salah satu kandungan digital yang paling dicari dan disukai oleh netizen adalah kandungan video. Sebabnya jelas sekali bahawa kandungan video boleh menjadi lebih menghiburkan kerana ia tidak hanya dipaparkan dari sisi visual tetapi juga audio. Selain itu kandungan video juga dianggap lebih mampu menyampaikan mesej berbanding dengan kandungan lain seperti teks atau gambar.

Inilah sebab yang mendasari, semakin banyak perkhidmatan digital menerapkan sistem iklan video. Dan baru-baru ini, seolah-olah tidak dikalahkan oleh pesaingnya, media sosial yang berkongsi foto #Pinterest, juga menyajikan format iklan video yang telah aktif sejak minggu lalu.

Langkah untuk menarik lebih banyak pengiklan

Seperti yang diketahui pada masa ini Pinterest adalah salah satu # media sosial paling popular di seluruh dunia. Jika dibandingkan dengan kelas dalam bidang perkongsian foto, Pinterest masih kalah dengan pesaingnya, Instagram. Tetapi secara umum, media sosial ini masih mempunyai beberapa kelebihan yang menarik perhatian para pencinta.

Potensi ini, yang kini dikembangkan dengan munculnya konsep format iklan baru yang menggunakan video. Kemudian video yang ditunjukkan akan menggunakan format GIF, dan akan mengeluarkan suara setelah pengguna mengklik video tersebut.

Artikel lain:  5 Trik Berkesan untuk Meningkatkan Pengikut Pinterest

Keputusan Pinterest untuk memasukkan format iklan video ini boleh dibilang sebagai langkah susulan, setelah banyak syarikat digital lain melakukannya. Dan untuk pelanggan awal yang menggunakan format video ini, jenama pakaian dan syarikat kosmetik Kate Spade bareMinerals.

Iklan video dari kedua jenama telah mula muncul dan menghiasi halaman suapan Pinterest kira-kira seminggu selepas pelancarannya. Dan pemaju Pinterest sendiri, berharap pada masa akan datang semakin banyak jenama akan menggunakan format iklan ini.

Ciri Pelengkap Iklan Video Pinterest

Seperti yang dinyatakan di atas, format iklan #video yang disajikan oleh Pinterest menggunakan jenis seperti kandungan hadiah yang akan mengeluarkan audio ketika pengguna mengklik video tersebut. Selain videonya, pengguna juga dapat menjelajahi sejumlah gambar, pin atau bahkan berbelanja secara langsung pada gambar produk jenama yang dimaksud.

Ciri ini tentunya sangat menarik bagi mereka yang biasa membeli-belah dalam talian. Tanpa perlu meninggalkan akaun Pinterestnya, pengguna dapat langsung berbelanja dari kumpulan yang mengiklankan produk mereka. Ciri ini akan muncul secara automatik di sebelah kandungan iklan video.

Persaingan ketat dalam pengiklanan video

Dalam 2 tahun terakhir, Facebook dan Twitter juga telah bersaing untuk menjadi media sosial yang paling maju dalam mengembangkan format iklan video. Langkah ini tentunya diusahakan untuk menyanyikan dominasi #YouTube yang masih kuat untuk masalah kandungan video.

Persaingan hebat seperti itu pastinya bukan tanpa alasan. Kerana banyak pihak berpendapat bahawa kandungan video dapat dikaitkan dengan bentuk iklan premium untuk jenama atau perniagaan kelas atas. Selain itu, anggaran pemasaran yang dimiliki oleh syarikat besar yang sebelumnya diperuntukkan lebih banyak untuk iklan televisyen, juga tampaknya mulai dialihkan untuk tujuan pemasaran dalam bentuk iklan video dalam talian.

Sehubungan dengan langkah-langkah terbaru yang diambil oleh Pinterest, pembangun menyatakan bahawa pada masa ini sebahagian besar kandungan video yang dimuat naik pada perkhidmatannya adalah hak milik jenama perniagaan atau syarikat. Khusus untuk produk rumah dan memasak, banyak pemilik perniagaan menggunakan Pinterest sebagai media promosi alternatif.

Selain itu, potensi untuk mengembangkan iklan video juga terbukti dari fakta bahawa penyumbang terbesar untuk ciri butang Simpan Pinterest, sebenarnya, berasal dari YouTube. Maksudnya, maju kemungkinan peningkatan lalu lintas Pinterest dari YouTube, juga lebih besar.

Baca juga:  Pinterest Mendedahkan Konsep Butang Beli Pertama

Keyakinan Pengiklan

Sebaliknya, salah satu pengiklan yang mendaftar sebagai pelopor dalam format iklan video Pinterest, BareMinerals, menyatakan bahawa Pinterest mempunyai potensi besar kerana mampu menyediakan sasaran pasaran yang sempurna untuk segmentasi produk BareMinerals.

Dihantar oleh Rebecca Boston sebagai Pengarah Global Pemasaran Sosial di bareMinerals, syarikat ini sedang mengembangkan produk baru dalam bentuk yayasan yang memiliki sasaran pasaran utama untuk gadis-gadis milenium.

Millennials yang lebih biasa dengan pelbagai peranti dalam talian dan digital, boleh dikatakan mula meninggalkan penonton televisyen. Secara tidak langsung, bareMinerals juga mesti melakukan "migrasi" dengan memfokuskan usaha pemasaran dari media televisyen ke media digital dan dalam talian.

Artikel Berkaitan