Ingin Membeli Lensa Telefon Pintar Tambahan? Berikut adalah 5 pilihan untuk anda

Telefon pintar masa kini sudah sangat canggih dan boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Teknologi yang disajikan oleh telefon pintar ini salah satunya muncul dalam penggunaan lensa tambahan sebagai pelengkap dan aksesori kamera.

Dengan lensa tambahan ini, aktiviti fotografi dengan #smartphone akan menjadi lebih menyeronokkan dan menyeronokkan. Bagaimana dengan pelbagai ciri yang ada dan perbezaan antara gambar yang ditawarkan, lensa tambahan akan menjadikan aktiviti gambar atau selfie anda lebih menarik dan hasilnya bagus.

Lensa tambahan untuk kamera telefon pintar sendiri lebih stabil dengan adanya pelbagai aplikasi penyuntingan foto yang dapat meningkatkan foto anda. Jadi apakah jenis lensa tambahan untuk kamera mudah alih ini? Berikutan kajian semula.

1. Lensa Olloclip 4-dalam-1

lensa olloclip-4-in-1Imej: gopego.com

Lensa tambahan untuk kamera Telefon Pintar pertama adalah Olloclip 4-in1. Lensa tambahan ini mempunyai bentuk seperti klip untuk memudahkan kliping pada iPhone. Olloclip juga dilengkapi dengan 4 lensa adapter yang terdiri dari fisheye, wide-angle, dan dua lensa makro (10x makro dan 15x makro).

Salah satu kelebihan Olloclip adalah adanya ciri WiFi yang memudahkan untuk menghantar foto antara peranti. Malangnya, lensa tambahan, yang bernilai AS $ 69,99, mempunyai kelemahan dalam kualiti gambar yang tidak memuaskan. Kerana hasil gambar kurang dari maksimum, lensa ini sering disebut hanya untuk digunakan oleh pemula (pemula).

Artikel lain:  Kamera Panono, Kamera Hebat dengan Keupayaan Fotografi 360 Derajat

2. Kanta Sony QX10

lensa-sony-qx10Imej: netoneshop.com

Seterusnya, lensa tambahan untuk kamera telefon pintar adalah Sony QX10. Untuk lensa tambahan ini, anda akan mendapat banyak ciri yang menjadikan gambar lebih menarik.

Ini kerana Sony QX10 disokong dengan lensa 28-100mm, f / 2.8-4.9 dan juga resolusi 18.2 Mega Pixel. Spesifikasi lain yang dikemukakan oleh Sony QX10 adalah pembesaran (zoom) hingga 10 kali dan kapasiti penyimpanan dengan MicroSD, WiFi, dan NFC.

Kanta yang boleh dipasang pada iPhone dengan bantuan penyesuai ini sendiri berharga US $ 188.08.

3. Kanta Olympus Air A01

lensa-olympus-air-a01Imej: booth-Android.com

Pengilang #Kamera yang berpengalaman dari Jepun, Olympus, juga tidak mahu ketinggalan membawa peranti lensa tambahan. Dengan harga AS $ 299 atau sekitar Rp 3,94 juta, Olympus mempersembahkan Olympus Air A01 dengan pelbagai ciri menarik.

Lensa yang mempunyai fitur Wifi untuk mengirim foto dilengkapi dengan sensor MOS Micro Four Thirds Live dengan resolusi 16MP. Dengan resolusi ini, Olympus Air A01 dianggap sangat sesuai untuk pemula yang ingin mendapatkan gambar yang menakjubkan dan berkualiti tinggi.

4. DxO One Lens

lensa-dxo-satuImej: Techradar

Tambahan pula, lensa tambahan untuk kamera telefon pintar adalah DxO One. Untuk kualiti lensa DxO One ini, anda tidak perlu ragu lagi. Kerana kamera ini disokong oleh beberapa ciri menawan yang mampu menghasilkan gambar yang menakjubkan.

Tidak syak lagi jika nanti untuk mendapatkan lensa ini, pengguna diharuskan membelanjakan sejumlah dana yang cukup besar mencapai US $ 479 atau setara dengan Rp 6,3 juta. DXO One itu sendiri dilengkapi dengan lensa 32mm f / 1.8 yang juga disokong oleh sensor 1 inci 20.2MP.

Bukan hanya itu DxO One juga dilengkapi penyambung WiFi dan pencahayaan yang dapat disambungkan ke peranti iPhone. Sayangnya lensa satu ini sukar diakses ketika telefon terkunci dan juga mempunyai kuasa bateri yang rendah.

Baca juga:  Telefon bimbit Anda Basah Kerana Air? Jangan Panik, Lakukan 6 Langkah Mudah Ini

5. ExoLens dengan Zeiss Wide-Angle Optics

exolens-with-optics-zeiss-wide-angleImej: Techradar

Akhirnya, lensa tambahan untuk melengkapkan kamera telefon pintar yang perlu anda pertimbangkan adalah Exolens with Zeiss Wide-Angle Optics. Lensa kamera yang khusus untuk peranti iPhone digunakan untuk memperluas bidang pandangan kamera.

Dengan anggaran harga 299 dolar AS, Exolens dengan optik Zeiss Wide-Angle akan menjadi pilihan menarik bagi pengguna iPhone anda. Dalam pembuatannya, ExoLens bekerjasama dengan vendor lensa Zeiss untuk menghadirkan lensa kamera 18mm dengan optik di segmen pasaran kelas atas.

Malangnya, lensa yang disajikan pada tajuk CES 2016 hanya akan tersedia pada Q2 atau separuh pertama 2016 di kedai khusus seperti Amazon dan di kedai dalam talian sendiri.

Artikel Berkaitan