7 Sebab Mengapa Anda Perlu Mengemas kini Ke iOS 10 Sekarang

ios-10Imej dari 9to5mac.com

Pada masa ini pengguna peranti mudah alih berdasarkan sistem operasi iOS nampaknya masih meningkat. Di dunia sahaja, trend penggunaan peranti berasaskan iOS menunjukkan grafik peningkatan berbanding tahun lalu. Sudah tentu ini bukan tanpa sebab, kerana Apple sebagai pembangun sistem operasi #iOS selalu berusaha menyematkan kemas kini yang dapat membuat pengguna lebih selesa.

Dan sistem operasi iOS terkini hadir dalam versi iOS 10, yang menawarkan beberapa ciri dan kelebihan yang pastinya tidak terdapat pada versi sebelumnya. Terdapat sekurang-kurangnya 7 sebab mengapa anda pengguna peranti mudah alih Apple mesti segera mengemas kini ke iOS 10.

1. Mampu Memadam Aplikasi Lalai

Bukan hanya untuk pengguna iOS, bahkan pada perangkat Android, kadang-kadang merasa tidak selesa kerana aplikasi lalai yang dipasang pada sistem operasi. Aplikasi ini secara amnya telah digantikan oleh aplikasi lain yang dianggap lebih baik. Oleh itu, ramai pengguna peranti mudah alih ingin memadamkan aplikasi lalai.

Dan tahniah, pengguna versi iOS 10 dapat menyahpasang aplikasi lalai seperti cuaca, berita, stok, kompas dan sebagainya. Pengguna kemudian boleh menghilangkan aplikasi bawaan yang terdapat di skrin utama sehingga mereka dapat menyesuaikan diri dengan keperluan mereka dengan lebih baik.

Artikel lain:  Berikut adalah 7 Perubahan Paling Penting pada Sistem Operasi iOS 9 Terkini

2. Tukar Teks ke Emoji

Kemas kini seterusnya adalah, pengguna dapat mengubah teks atau kata menjadi emoji. Penggunaan emoji diketahui lebih praktikal dan berkesan untuk menyampaikan mesej dan perasaan.

Oleh itu, terdapat versi iOS 10 bahawa pengguna dapat mengubah kata seperti "buku" menjadi emoji buku. Atau perkataan "kopi" juga dapat diubah menjadi gambar secawan kopi hangat untuk menggantikan mesej ketika anda ingin mengajak seseorang pergi ke kafe.

Tetapi belum diketahui, adakah ciri ini juga berlaku untuk bahasa selain bahasa Inggeris.

3. Hantar Lebih Banyak Pelekat Unik

Dalam kemas kini iOS 10, untuk sisi visual pengguna juga mempunyai ciri-ciri pelekat yang lebih pelbagai. Pengguna kemudian boleh mendapatkan akses bukan hanya gambar statik tetapi gambar format gif yang dapat diperoleh di App Store. Beberapa tema popular yang banyak digunakan adalah pelekat Disney, Pokémon Pixel Art, Star Wars dan Kimoji. Tetapi jika anda ingin mendapatkan versi percuma, anda boleh memilih pilihan seperti Super Mario Run untuk meningkatkan pesanan teks anda.

4. Ciri-ciri Alat Pembesar

Seterusnya, terdapat juga alat pembesar yang dapat menggantikan fungsi zoom melalui kamera peranti iOS. Ciri ini sangat sesuai untuk anda yang mungkin menggunakan cermin mata tetapi lupa membawa cermin mata anda. Secara umum, ciri ini akan memaparkan sesuatu yang lebih besar melalui lensa kamera.

Cara mengaktifkannya, yang dimasukkan dalam menu Tetapan - Umum - Aksesibilitas - Pembesar. Selepas itu kami hanya menekan butang Utama 3 kali untuk mula mengaktifkan alat pembesar.

5. Bunyi Penaipan dan Penguncian Baru

Bagi sebilangan orang yang terbiasa mengaktifkan fungsi suara ketika menaip dan juga mengunci telefon, kali ini ada kemas kini untuk suara yang dapat digunakan. Beberapa bunyi direka dengan lebih menarik mengikut citarasa anda.

6. Lebih Mudah Menghantar Pautan Tapak

Dalam kemas kini iOS 10 ini, pengguna juga dapat menghantar pautan alamat laman web dengan lebih mudah. Daripada menggunakan cara lama untuk menyalin alamat laman web dan kemudian menulisnya kembali, kali ini ada ciri untuk berkongsi alamat laman web yang akan muncul secara automatik ketika mengakses halaman dalam talian.

Ciri Share ini akan muncul ketika kita mengakses halaman dalam talian. Selain itu terdapat juga ciri-ciri lain seperti Tambah ke Senarai Bacaan atau menyalin artikel dari laman web.

Baca juga:  Ini adalah Teknologi Canggih yang disediakan oleh iOS 8

7. Pratonton Muzik Semasa Mesej

Kemas kini lain yang tidak kurang menarik daripada versi iOS 10 adalah kemampuan untuk menampilkan pratonton muzik semasa kami menghantar mesej. Dengan satu butang khas untuk menghantar lagu, kami dapat segera membagikannya melalui iMessage.

Di samping itu, di sisi lain kita juga dapat mengoperasikan # kamera sambil masih memainkan muzik. Seperti diketahui, pengguna peranti iOS sebelum ini tidak dapat menghidupkan muzik semasa mengakses kamera. Tetapi sekarang ia dapat dilakukan tanpa mengganggu fungsi masing-masing.

Bagaimana, berminat untuk mencuba?

Artikel Berkaitan