LinkedIn Melancarkan Versi Ringan untuk Memudahkan Pengguna di Negara Membangun

LinkedIn LiteImej dari Fortune.com

Setelah beberapa waktu yang lalu sejumlah platform penyedia perkhidmatan dalam talian seperti Facebook dan Twitter mengeluarkan versi aplikasi ringan, kali ini giliran penyedia perkhidmatan media sosial profesional #LinkedIn untuk mengambil peranan. Syarikat itu, yang baru-baru ini diambil alih oleh Microsoft, merilis versi baru dari perkhidmatan laman webnya, yang ditujukan untuk pengguna yang memiliki akses internet yang terbatas.

Masalah kekurangan akses internet di beberapa kawasan adalah masalah penting bagi penyedia perkhidmatan dalam talian untuk memberi perhatian kepada pengguna di wilayah ini. Terutama, bagi kawasan berpotensi membangun seperti India, perhatian platform perkhidmatan dalam talian seperti LinkedIn semakin meningkat.

Ini mungkin tidak berlebihan, kerana khusus untuk India sahaja, negara ini adalah negara kedua terbesar yang mengakses perkhidmatan LinkedIn dengan jumlah pengguna sehingga 30 juta profil aktif. Lalu apa versi lite dari laman LinkedIn ini? Inilah ulasan penuh.

Memudahkan Pengguna Dengan Sambungan Internet Minimum

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, sudah ada sejumlah syarikat atau platform media dalam talian yang kemudian mengembangkan akses perkhidmatan yang lebih mudah dan ringan untuk pengguna yang mempunyai sambungan internet yang terbatas. Sebelum ini kami mengetahui bahawa #Facebook melahirkan aplikasi Facebook lite yang hanya memerlukan kuota kecil untuk mengaksesnya, sekarang giliran LinkedIn untuk memamerkan dengan ciri serupa.

Tetapi tidak seperti Facebook yang mengeluarkan perkhidmatan dalam bentuk aplikasi yang berasingan, LinkedIn Lite adalah versi lain dari laman LinkedIn. Dengan cara itu, secara umum, pengguna yang berada di kawasan dengan sambungan internet yang minimum akan diarahkan ke versi Lite yang lebih ringan.

Artikel lain:  Berikut adalah 3 Ramalan yang Mungkin Berlaku Setelah Pemerolehan Microsoft-Linkedin

Kemudian laman LinkedIn Lite akan muncul untuk pengguna yang menggunakan peranti mudah alih. Versi ini akan sangat membantu bagi mereka yang mempunyai sambungan internet yang lambat atau terhad dalam kuota muat turun.

Dalam pernyataan yang disampaikan secara langsung di laman web rasmi LinkedIn, menyebut bahawa untuk membuka halaman utama versi LinkedIn Lite hanya memerlukan data tidak lebih dari 150KB. Bagi halaman lain seperti halaman profil, artikel dan lain-lain, rata-rata hanya mempunyai "berat" 70 KB.

Fokus untuk Mengusahakan Pasar India

Sehubungan dengan pelancaran kemudahan LinkedIn Lite yang baru, sasaran utama LinkedIn adalah pengguna di negara-negara membangun, terutama India. Telah disebutkan sebelumnya bahawa India adalah negara dengan jumlah pengguna LinkedIn kedua terbesar setelah Amerika. Ini tentunya menjadi perhatian khusus bagi pembangun untuk meningkatkan lagi pangkalan pengguna dan pautan pengguna di negara Bollywood.

Apa yang menarik ialah selain menargetkan India sebagai versi pasaran utama LinkedIn Lite, perkhidmatan dalam talian untuk profesional ini juga menawarkan kemudahan baru khusus untuk pengguna di India. Perkhidmatan ini adalah ciri yang dapat membantu pelajar di India untuk mencari pekerjaan yang sesuai mengikut pendidikan dan minat mereka.

Dengan perkhidmatan ini yang disebut Penempatan, pelajar dapat mendapatkan cadangan pekerjaan berdasarkan siri ujian dalam talian. Ujian dalam talian ini sendiri adalah hasil kerjasama dengan beberapa #startup digital iaitu HackerRank, Aspiring Minds, Co-cubes dan Wheebox yang sememangnya mempunyai kaitan rapat dengan bidang profesional dan pencarian pekerjaan.

Hingga kini tidak kurang dari 50 kedudukan kerjaya dari pelbagai syarikat besar seperti Amazon, HCL, Samsung, Airtel, Cognizant dan Tech Mahindra telah dimasukkan dalam senarai program Penempatan. Mengenai bidang yang ditawarkan, mayoritas adalah pengembangan perangkat lunak dan tenaga pemasaran.

Baca juga:  Secara rasmi, Microsoft Memperoleh LinkedIn dengan Nilai Hebat Rp 349 Trilion, Inilah Yang Berlaku Di Sebalik Pembelian

Melihat bagaimana LinkedIn memperhatikan penggunanya di India, ada kemungkinan juga dalam beberapa tahun ke depan Dunia akan mendapat layanan yang sama. Kerana di Dunia itu sendiri, pangkalan pengguna LinkedIn juga cukup besar. Ditambah dengan potensi tenaga kerja yang terus meningkat setiap tahun, ia tentunya menjadi bidang tersendiri bagi LinkedIn untuk mengembangkan perkhidmatannya.

Mari kita tunggu, semoga di masa depan akan ada lebih banyak perkhidmatan dalam talian yang dapat memberi manfaat kepada pengguna baik dalam domain peribadi dan profesional.

Artikel Berkaitan