Google Mengumumkan Kelewatan Pembangunan Projek Telefon Pintar Modular

telefon pintar-modularImej dari Ideinn.com

Dalam artikel sebelumnya kami membincangkan mengenai projek khas yang dikendalikan oleh syarikat teknologi besar, Google, yang diberi nama Project Ara. Project Ara adalah projek pembangunan telefon pintar dengan konsep modular atau dapat disesuaikan mengikut kehendak pengguna. Atau ringkasnya, telefon pintar ini kemudiannya dapat dibongkar dengan pelbagai bahagian tambahan mulai dari bateri, kamera, pembesar suara hingga cip memori untuk menambahkan prestasi.

Mungkin terdengar cukup keren bagi banyak peminat peranti teknologi, tetapi sebenarnya projek ini diancam kegagalan kerana bahagian Motorola yang mengendalikan projek ini menyatakan bahawa projek Ara mesti dijeda.

Meninjau semula Pembangunan Projek Ara

Pada tahun 2013, Google memperkenalkan projek Ara, projek telefon pintar modular pertama Google. Disokong oleh bahagian Motorola yang termasuk dalam syarikat Google, projek Ara pada awalnya mendapat perhatian yang cukup baik. Tetapi masalahnya ialah projek #smartphone mengalami kesukaran untuk memenuhi tarikh akhir sebelum dilancarkan secara rasmi.

Lebih menarik lagi, pada acara Google i / o 2016 yang diselesaikan beberapa bulan yang lalu, pembangun menyatakan bahawa pada akhir 2016, peranti telefon pintar modular dari Project Ara sudah dapat dilepaskan. Tetapi nampaknya memasuki semester kedua 2016, pengembangan beberapa modul dari telefon pintar Project Ara telah ditangguhkan.

Artikel lain:  Konsep Telefon Pintar Modular, Berikut 4 Bentuk Yang Kita Boleh Rujuk

Pada acara Google i / o 2016, video demonstrasi telefon pintar modular juga ditayangkan yang telah menarik perhatian banyak pengunjung. Tetapi malangnya, video itu sebenarnya merupakan permulaan pengunduran diri dari projek Ara yang dikeluarkan.

Ini kemudian menjadikan #Google merasa perlu menghantar tarikh akhir untuk pelancaran rasmi. Sejak awal Google menetapkan sasaran pada tahun 2015, kemudian beralih ke akhir tahun 2016, dan berita terkini mengatakan bahawa Google akan bersedia untuk memamerkan "memuat dan memunggah" telefon pintarnya pada tahun 2017.

Dilaporkan, salah satu rintangan untuk mencapai tarikh akhir pembebasan projek Ara adalah pengembangan peranti yang tidak fokus. Dalam kes ini, pasukan pengembangan sebenarnya tidak terlalu memperhatikan beberapa komponen modular yang dapat diganti seperti CPU, kamera, sistem suara dan modul lain. Perhatian pemaju tertumpu pada reka bentuk dan juga peranti yang statik (tidak dapat diganti).

Tidak Ditutup sepenuhnya

Seperti diketahui bahawa Google memang pernah mencuba sejumlah projek yang berkaitan dengan pengembangan peranti telefon pintar. Namun, perniagaan ini selalu mengalami halangan, termasuk projek Ara ini. Dan ketika disinggung mengenai kesinambungan projek Ara, Google mengatakan ia tidak akan menutup sepenuhnya projek tersebut.

Dengan melihat potensi dan juga kemungkinan untuk bersaing di pasar telefon pintar, Google masih membuka peluang untuk syarikat teknologi lain yang ingin mengambil alih alat proses pemerolehan Project Ara untuk bahagian Motorola.

Baca juga:  5 Inovasi yang Menjadikan Kerja Lebih Mudah dengan Bantuan Alat Phablet

Melihat kemungkinan ini, dilaporkan sejumlah syarikat besar berminat untuk bekerjasama dan meneruskan pengembangan projek telefon pintar modular Google. Tetapi tidak ada kejelasan atau pihak yang secara resmi menyatakan minat untuk menandatangani kerjasama tersebut.

Jadi secara umum, bagi peminat teknologi yang ingin segera merasakan telefon pintar modular, nampaknya mereka harus bersabar lagi kerana projek ini pasti akan ditangguhkan dalam masa yang tidak ditentukan. Tetapi jika anda ingin melihat perkembangan terkini, rakan sekerja boleh merujuk ke laman rasmi Ara roof.google.com/ara dan siapa tahu anda boleh menjadi salah satu penguji beta untuk pengembangan selanjutnya.

Artikel Berkaitan