Hasil Penyelidikan, Fitness Tracker Tepat Memberi Kesan Negatif terhadap Usaha Menurunkan Berat Badan

pengesan kecergasanImej dari Newstarget.com

Dalam era pemodenan sekarang, salah satu masalah besar yang menghantui penduduk bandar adalah masalah kegemukan atau kegemukan. Bagaimana tidak, ketika aktiviti fizikal semakin berkurang dan jumlah aktiviti statik yang dijalankan, tentu menyebabkan tubuh lebih mudah mengumpulkan lemak yang akhirnya memberi kesan pada berat badan yang tidak sesuai.

Dari situ ramai orang yang berusaha mendapatkan berat badan yang ideal dengan pelbagai cara. Salah satu yang terbaik adalah melakukan senaman secara berkala. Dan untuk menyokong usaha ini, alat teknologi sering digunakan seperti fitness tracker.

Cukup mengejutkan fakta yang diungkapkan oleh hasil kajian, yang menyatakan bahawa ternyata penggunaan alat pelacak kecergasan untuk usaha menurunkan berat badan, ia memberikan kesan negatif kepada pemakainya. Betul ke begitu? Inilah ulasan penuh.

Adakah Hasil Penyelidikan Ilmiah

Dari hasil kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari University of Pittsburgh, John Jakicic yang dikeluarkan dalam jurnal antarabangsa Journal of the American Medical Association (JAMA) menyatakan bahawa orang dewasa yang berlebihan berat badan dan ingin memulakan program pengurangan badan dengan bantuan alat pelacak kecergasan, ternyata menunjukkan hasil kurang memuaskan berbanding mereka yang melakukan program diet dan senaman secara manual tanpa bantuan alat teknologi.

Penyelidikan telah dijalankan selama 2 tahun dari Oktober 2010 hingga Oktober 2012 dan melibatkan tidak kurang dari 471 peserta. Semua peserta ini mengalami masalah kegemukan dengan usia rentan 18 hingga 35 tahun. Dengan indeks jisim badan 25 hingga kurang dari 40, peserta mempunyai berat badan rata-rata 210 paun atau 105 kg.

Artikel lain:  Ingin Menyelesaikan Masalah Kesihatan Dunia, Bos Facebook Menyiapkan Dana sebanyak $ 3 Billion

Proses Pengumpulan Data

Dinyatakan bahawa, proses pengumpulan data pada awalnya dilakukan dalam 6 bulan pertama. Selama ini, semua peserta diberi program diet dan juga latihan rutin yang diawasi dengan teliti. Pada tahap ini, penggunaan alat pelacak kecergasan belum diperkenalkan. Dan hasilnya menunjukkan bahawa rata-rata peserta berjaya menurunkan berat badan sekitar 17 hingga 19 paun.

Pada peringkat kedua yang dijalankan selama 18 bulan, kumpulan besar ini dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu 237 orang yang diperkenalkan dengan pelacak kecergasan dalam bentuk gelang tangan, dan selebihnya 233 orang yang terus menjalankan program diet dan bersenam secara manual.

Dan hasilnya, setelah 24 bulan melakukan penyelidikan, peserta yang menggunakan bantuan pelacak kecergasan telah kehilangan sekitar 8 paun sejak awal kajian. Bagi mereka yang tidak menggunakan alat pelacak kecergasan, boleh menurunkan berat badan mereka hingga 13 paun. Jadi secara purata, terdapat perbezaan sekitar 5 paun antara kumpulan 1 dan kumpulan 2.

Dari penyelidikan ini, John Jakicic mengatakan bahawa untuk membuat kesimpulan akhir yang berkaitan dengan keberkesanan penggunaan alat pelacak kecergasan pastinya memerlukan kajian lebih lanjut, terutama jika menggunakan produk pelacak kecergasan dari pelbagai jenama yang berbeza. Tetapi secara umum apa yang dapat diperhatikan adalah bahawa kebanyakan peserta yang menggunakan alat pelacak kecergasan lebih memusatkan perhatian pada hasil yang disenaraikan pada perangkat, dan bukannya kemajuan sebenarnya yang dia rasakan.

Baca juga:  Hebat! Teknologi ini Dapat Membantu Orang Buta Mengimbas Kembali

Memerlukan Penyelidikan Lebih Lanjut

Dalam kes ini, para penyelidik menyatakan bahawa kadang-kadang sebilangan peserta nampaknya mulai mengurangkan bahagian latihan dan diet setelah merasa cukup untuk melihat hasil yang terdapat dalam pelacak kecergasan. Dari situ mereka merasa dibenarkan untuk tidak mengawal pengambilan makanan. Walaupun alasan lain adalah, sebilangan peserta merasa mudah putus asa kerana hasil yang mereka sasarkan tidak sepadan dengan hasil yang muncul di pelacak kecergasan, dan akhirnya berakhir dengan kata menyerah.

Bantuan alat teknologi seperti fitness tracker sememangnya dirancang untuk memudahkan manusia mencapai tujuan tertentu. Tetapi jika kita gagal memanfaatkannya, tidak mustahil untuk memberikan rintangan untuk mencapai tujuan itu.

Berkaitan dengan usaha menurunkan berat badan, itu tidak bermaksud bahawa alat seperti fitness tracker tidak memberikan hasil yang maksimum. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut mungkin diperlukan mengenai pola penggunaan apa dan kapan peranti ini dapat memberikan hasil terbaik untuk profil pengguna tertentu.

Artikel Berkaitan