Setelah 50 Tahun "Dikebumikan", Ini adalah Muzik Pertama di Dunia yang Dihasilkan Dengan Menggunakan Teknologi Komputer Tertua

al-turingImej dari Classicfm.com

Dalam artikel sebelumnya kami membincangkan mengenai salah satu profil pemimpin dunia yang berperanan dalam pengembangan teknologi, terutama penciptaan komputer dan kod pengaturcaraan, yaitu Alan Turing. Lelaki yang merupakan warganegara Amerika itu memang terkenal sebagai tokoh yang sangat kontroversial di sebalik pemikiran bernas dan juga penemuan teknologi yang luar biasa.

Dan baru-baru ini terungkap bahawa, nampaknya bukan hanya membuat komputer, Alan Turing juga merupakan komposer muzik pertama di dunia yang menggunakan teknologi komputer. Dicipta oleh pasukan penyelidik dari University of Canterbury, Christchurch, New ZeAland, muzik ini digubah oleh Turing menggunakan komputer # raksasa yang diciptakannya pada tahun 1951.

Kerja Terlupa

Nama Alan Turing sememangnya sangat terkait dengan perkembangan teknologi komputer dunia sejak awal penciptaannya dan bahkan hingga perang dunia kedua, ketika orang ini berjaya memecahkan kod Enigma supersolid milik pasukan Nazi Jerman. Dari sana, tidak diketahui secara luas bahawa Turing juga menyusun muzik menggunakan komputer ciptaannya, yang pada waktu itu masih sangat jumbo.

Disampaikan oleh penyelidik Jack Copeland yang juga komposer muzik, menyatakan bahawa penemuan ini pertama kali terungkap ketika dia mendengarkan muzik dari alat audio compaq di Arkib Suara Perpustakaan Britain. Pada masa itu dia menyedari ada sesuatu yang tidak kena dengan muzik, muzik ini terdengar sedikit terganggu dan mempunyai kunci yang tidak betul.

Artikel lain:  Alan Turing ~ Bapa Sains Komputer yang Menyelesaikan Kod Enigma

Apabila ditelusuri, ternyata muzik ini adalah melodi yang diciptakan oleh pasukan penyiaran BBC menggunakan komputer gergasi Turing pada tahun 1951. Dari situ dia dan rakannya Jason Long melakukan penyelidikan dan analisis untuk mencari muzik asli yang diduga hasil dari tangan dingin Alan Turing. yang.

Proses Pengembalian Muzik Asal

Perkara pertama yang dilakukan oleh Copeland dan Long untuk memulihkan muzik asli ini adalah menentukan frekuensi yang dapat dihasilkan dari komputer lama Turing. Masalahnya, komputer sekolah lama ini telah dirobohkan beberapa tahun yang lalu. Dari situ mereka hanya dapat menganalisis frekuensi yang dapat dihasilkan dan digabungkan menjadi frekuensi yang lebih tepat.

Apa yang mereka dapati ialah terdapat beberapa frekuensi yang mungkin tidak dihasilkan oleh teknologi komputer asal Turing. Mereka menduga, ada penyuntingan muzik dengan memperlambat frekuensi, yang mungkin disebabkan oleh pemotong cakera mudah alih BBC.

Untuk membetulkan ralat ini, para penyelidik kemudian mengembangkan program komputer yang dapat menganalisis rakaman dan mengembalikan rakaman dengan kelajuan sebenar. Apabila mereka mendapat kelajuan yang tepat, program dapat menampilkan muzik asli yang pertama kali dibuat.

Hasilnya, mereka mendedahkan beberapa judul lagu yang termasuk dalam muzik, termasuk tiga judul iaitu God Save the King, "" Baa, Baa Black Sheep, "dan" In the Mood "oleh Glenn Miller.

Copeland, yang menemui fakta mengenai muzik pertama yang pernah dirakam menggunakan komputer ini, merasakan bahawa penemuannya seperti karya agung yang telah lama terkubur dan tidak mempunyai jejak.

Baca juga:  Alfred Bernhard Nobel ~ Kisah Panjang Pemula Hadiah Nobel 

Dalam dunia teknologi, mungkin harapan orang biasa adalah melihat sesuatu yang canggih dan tidak pernah berlaku. Tetapi muzik ini yang terdengar biasa adalah bukti bahawa, maestro komputer juga mempunyai nilai sentimental yang tinggi dalam dunia seni.

Dari sini dan seterusnya, terungkap bahawa muzik ini menjadi muzik pertama yang dibuat melalui teknologi komputer. Dan yang menarik, muzik ini didengar lebih dari 50 tahun yang lalu dan didengar lagi hari ini.

Bagi rakan sekerja yang ingin tahu muzik apa yang dibuat oleh Alan Turing, boleh mengakses pautan berikut. Soundcloud.com/guardianaustralia/first-ever-recording-of-computer-music

Artikel Berkaitan