Telefon Pintar Android Pertama Dengan Aplikasi Prapasang Microsoft, Ini adalah Penampilan Bocor Lenovo Moto M

lenovo-moto-mImej dari Phonearena.com

Persaingan antara pengeluar telefon pintar di dunia tidak berkesudahan. Setelah kami diberi berita mengenai kemelut faktor keselamatan produk Samsung Galaxy 7 ke siri iPhone 7 dengan kemas kini minimum, kali ini pesaing baru dari pengeluar China Lenovo. Bekerjasama dengan pengeluar Motorola, dilaporkan akan muncul seri terbaru Moto M, yang akan menjadi telefon pintar Android pertama dengan aplikasi Microsoft tambahan yang telah dipasang sebelumnya.

Bagaimana rupanya? Rakan sekerja yang mengikuti boleh mendengar artikel di bawah.

Mengiringi Moto Z Series

Sebelum ini pengeluar Lenovo, telah mengesahkan adanya siri telefon pintar terbaru yang akan dilancarkan tahun ini iaitu Moto Z. Tetapi nampaknya, khabar angin tersebar mengatakan bahawa Lenovo masih mempunyai satu lagi peluru yang juga akan dilancarkan, iaitu Moto M.

Berita ini belum disahkan oleh Lenovo, tetapi dari sejumlah sumber media dalam talian mengatakan bahawa Moto M adalah salah satu siri telefon pintar unggulan yang akan digunakan untuk menentang pesaing lain di kelas kelas atas seperti pengeluar Samsung dan Apple.

Artikel lain:  Spesifikasi Gahar Dengan Harga Yang Berpatutan, Lenovo A6000 Sedia Mencabar Xiaomi Redmi 2

Selain itu, apa yang unik, berkaitan dengan keputusan koperasi yang dikembangkan antara Lenovo dan Microsoft, mengatakan bahawa kemudian semua perangkat milik Motorola dan syarikat induknya, dalam hal ini Lenovo, dapat menggunakan paket aplikasi Microsoft. Dan untuk langkah pertama, Moto M akan menjadi guinea pig selepas perjanjian.

Beberapa aplikasi Microsoft yang telah diinstal sebelumnya yang akan ditemukan pada perangkat ini termasuk, misalnya, aplikasi Microsoft Office, OneDrive, dan Skype.

Spesifikasi Bocor Moto M

Mengenai penampilan dan spesifikasi yang akan dilampirkan pada seri Moto M ini, antara lain, resolusi layar yang dilaporkan berukuran 1,920 x 1,080 dilengkapi dengan memori 32 gigabait. Untuk RAM, Moto M kemungkinan besar 4 GB atau 1 GB lebih besar daripada siri sebelumnya. Dari sumber lain mengatakan bahawa untuk menyokong prestasi, Lenovo akan menyuntikkan chipset octa-core MediaTek M6750 sebagai pelengkap.

Mengenai #kamera, kamera utama akan mempunyai resolusi 16 megapiksel yang mampu menangkap visual video berkualiti 4k. Adapun kamera "selfie", besarnya 7 megapiksel, yang tentunya boleh dikatakan cukup mampu dibandingkan dengan pesaing lain.

Kelemahan siri ini yang akan diluncurkan dengan versi Android 6.0 dilaporkan tidak mendapat sokongan NFC sehingga perlu dipertimbangkan kembali untuk pengguna yang mengutamakan ketangguhan perangkat.

Dari reka bentuk, sebenarnya tidak ada yang terlalu berbeza jika dibandingkan dengan seri Moto X. Masih menggunakan model layar sentuh penuh, badan belakang paparan kamera akan diselaraskan dalam bentuk menegak dengan lampu kilat dan sensor cap jari. Paparan ini bocor, malah muncul dari badan pengawalseliaan produk di China dan tersebar di laman media sosial tempatan Weibo.

Mengenai pemandangannya, dilaporkan M M akan dilepaskan dengan ukuran 5.5 inci yang cukup besar. Berita sebelumnya mengatakan ukuran 4,6 inci adalah ukuran yang lebih sesuai, tetapi akhirnya pecah kerana badan pengawalseliaan sertifikasi China, Tenaa mengatakan bahawa siri Moto M akan berukuran 5.5 inci.

Namun, tidak mustahil akan ada siri lain seperti Moto M dan Moto M plus yang mempunyai perbezaan ukuran skrin. Dari situ, pengguna tidak perlu lagi risau akan kualiti skrin kerana menyokong teknologi HD penuh.

Baca juga:  Vibe C ~ Telefon Pintar 4G Murah dari Lenovo untuk Lebaran 2016, Sedia Beli?

Hingga kini tidak ada pihak yang dapat memastikan dengan tepat kapan tarikh pelepasan atau harga siri Moto M. Namun, maklumat terkini yang dikumpulkan secara rasmi dari laman HelloMotoHk menyatakan bahawa, tahun ini akan ada siri baru yang meneruskan siri Moto X.

Sekiranya memang siri ini telah memasuki pasaran Dunia, kemungkinan harganya sedikit lebih tinggi dari seri Moto X yang sebelumnya dipasarkan dengan harga $ 499.

Artikel Berkaitan