Telah Bersinar Pada 2015, Aplikasi Meerkat Akhirnya Ditutup

Meerkat ditutupImej dari Techcrunch.com

Pada awal tahun 2015, persaingan dari dunia aplikasi mudah alih dikejutkan dengan kehadiran salah satu pesaing baru, Meerkat. Menawarkan konsep live streaming untuk peribadi, Meerkat bahkan dapat menjadi salah satu # aplikasi yang paling banyak dimuat turun dan menjadi bintang dalam acara teknologi tahunan, SXSW 2015.

Tetapi apa yang berlaku sekarang setelah hampir 1 tahun pembangunan, secara mengejutkan Meerkat terpaksa ditutup dengan beberapa sebab. Menurut pengasas Ben Rubin, ini adalah keputusan yang cukup sukar tetapi mesti dilakukan untuk membina semula syarikat digital yang dibuat. Walaupun ditutup, dikatakan bahawa Meerkat akan dilahirkan semula dengan tokoh baru!

Seperti apa gambaran penuh? Rakan sekerja boleh mendengar artikel di bawah.

Permohonan Perjalanan Meerkat

Ketika tahun 2015 diramalkan akan menjadi tahun pengembangan aplikasi mudah alih, cukup banyak pendatang baru yang akan mengejutkan kita dengan pelbagai ciri dan perkhidmatan yang ditawarkan. Salah satunya adalah aplikasi Meerkat, aplikasi live streaming peribadi ini memang menjadi gembar-gembur dan bahkan mendapat populariti dalam jangka masa yang agak singkat.

Aplikasi ini dikembangkan oleh pembangun bernama Ben Rubin setelah mendapat inspirasi berkaitan dengan penciptaan aplikasi yang dapat menghubungkan komunikasi langsung antara satu pengguna dengan pengguna lain. Bahkan pada masa itu, Meerkat dapat menarik sejumlah pelabur yang akhirnya mengeluarkan dana sekitar 12 juta dolar untuk pengembangan aplikasi.

Artikel lain:  Meerkat ~ Aplikasi Mudah Alih Untuk Video Streaming Langsung

Tetapi nampaknya perkembangan aplikasi Meerkat tidak berjalan lancar seperti yang diharapkan. Apabila banyak pihak meramalkan bahawa Meerkat dapat menjadi salah satu platform media sosial popular seterusnya, realiti yang ada justru sebaliknya. Dalam beberapa bulan, dari akhir tahun 2015 hingga awal tahun 2016, daya tarikan perniagaan Meerkat telah turun dengan mendadak.

Sebab keadaan itu didakwa disebabkan oleh kemunculan pesaing baru yang mendapat sokongan lebih kuat daripada Meerkat. Sebut saja Periscope, perkhidmatan yang dihadapi oleh salah satu pemain media sosial yang besar, Twitter menawarkan perkhidmatan yang sama seperti Meerkat. Dan tidak lama dahulu, #Facebook juga bergabung dengan memperkenalkan aplikasi live streaming yang dibuat oleh mereka sendiri.

Bersaing dengan sejumlah aplikasi yang disokong oleh syarikat-syarikat yang mapan seperti Facebook dan Twitter, Meerkat nampaknya tidak berdaya dan harus menyerah pada bulan-bulan terakhir sebelum ditutup pada tahun 2016.

Pengguna Bosan

Berita bahawa perkhidmatan aplikasi Meerkat telah mula dinyahaktifkan disampaikan terus oleh pengasas Ben Rubin melalui akaun Twitter peribadinya. Dalam tweet itu, Ben menulis bahawa aplikasi Meerkat telah ditarik dari halaman App Store. Selain itu, pengembangan aplikasi Meerkat juga tidak lagi diteruskan.

Pada satu kesempatan, Ben menyebut bahawa salah satu sebab mengapa Meerkat gagal mencapai kejayaan adalah, mulai timbul rasa bosan dari pengguna. Jika dibandingkan dengan ketika pertama kali dirilis, aplikasi Meerkat dihuni oleh pengguna aktif yang menyiarkan video streaming langsung secara berkala.

Tetapi setelah 5 bulan, terdapat perubahan dalam tingkah laku pengguna di mana mereka menyiarkan lebih sedikit video #video. Secara amnya, mereka menyiarkan video dengan jarak yang jauh mulai dari rentan bahkan setiap hari. Inilah yang menjadikan Ben sebagai pemimpin merasakan bahawa Meerkat mesti segera mendapatkan maklumat terkini.

Baca juga:  Baru Dilancarkan, Aplikasi #Fame Telah Mencapai 500 Ribu Pengguna di Dunia

Penampilan Aplikasi Baru

Walaupun menyerah pada Meerkat, Ben, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat induk Meerkat, Life on Air, mengatakan bahawa ia tidak akan berhenti sepenuhnya mengembangkan aplikasi dengan konsep live streaming. Dia merasakan bahawa, komunikasi streaming langsung akan terus menunjukkan perkembangan.

Oleh itu, pada kesempatan yang sama Ben juga memperkenalkan aplikasi baru bernama HouseParty (//joinhouse.party). Ringkasnya, aplikasi ini mampu membuat penggunanya berkomunikasi dalam kumpulan sembang video langsung yang terdiri daripada 8 orang. Menariknya, aplikasi ini akan menghubungkan pengguna secara aktif secara dalam talian secara aktif. Oleh itu, komunikasi dapat terus wujud dalam masa nyata dan membolehkan kita sentiasa didampingi oleh rakan-rakan.

Berita terkini adalah bahawa aplikasi HouseParty telah mencapai satu juta pengguna dalam 1 minggu. Sehingga kini, aplikasi HouseParty telah mula digunakan untuk pengguna Android dan iOS.

Artikel Berkaitan