Kemas kini Artificial Intelligent, Foto Google Mampu Membangkitkan "Kenangan Lama" Pengguna

gambar googleImej dari Androidbeat.com

Sudah banyak teknologi canggih yang dikeluarkan oleh syarikat digital Google yang tentunya meningkatkan minat pengguna. Dan baru-baru ini, baru-baru ini salah satu # perkhidmatan Google, Foto Google, mengeluarkan kemas kini terbaru pada sistem buatan pintar yang dapat menghidupkan kembali kenangan terbaik dari pelbagai foto yang kami ada.

Ringkasnya, teknologi kecerdasan buatan ini akan dapat mengenali pelbagai foto yang kita ada dan mengelompokkannya berdasarkan pengecaman wajah dalam foto tersebut. Bukan hanya itu, kemas kini terbaru juga memberi kemudahan kepada pengguna untuk membuat fail GIF dari video mereka dan beberapa ciri baru yang lain.

Teknologi Pengecaman Muka Canggih

Ciri-ciri terkini yang dapat mengembalikan memori lama terbaik yang pernah kami muat naik melalui Foto Google, disokong oleh teknologi perisian pengecam wajah yang dapat mengenali orang dalam foto. Kemudian, sistem akan mengenali orang mana yang paling banyak muncul dalam senarai foto kami.

Kemudian, sistem akan mengumpulkan semua foto yang mengandungi orang-orang ini, boleh menjadi teman baik, pasangan kepada anak lelaki dan anak perempuan kita. Langkah seterusnya, sistem akan dikelompokkan ke dalam satu folder terpisah yang dapat diakses dengan mudah.

Artikel lain:  Foto Google ~ Perkhidmatan Awan Google Khas, Bantu "Ramping" Memori Telefon Pintar Anda

Melihat ciri seperti ini mungkin mengingatkan kita kepada ciri media sosial Facebook "Friendiversary" yang juga menggabungkan pelbagai foto lama antara 2 pengguna yang mempunyai pautan rapat di laman web ini. Tetapi yang membezakannya adalah, jika Friendship lebih tertumpu pada saat foto itu dimuat naik, sementara fitur Google Photos memfokuskan pada orang yang ada di foto tersebut.

Kelebihan ini tentunya menjadi pembezaan yang sangat ketara jika anda adalah orang yang mempunyai gambar yang cukup dengan banyak orang. Kerana sistem tidak melihat secara sempit pada orang-orang di dalam foto, melainkan membuat sistem unik yang dapat mengenali setiap profil sehingga dapat membangkitkan kenangan yang lebih dalam dengan 1 profil.

Terutama bagi pengguna peranti dengan sistem operasi #Android, sudah tentu anda sudah mengetahui bahawa beberapa gambar yang ada pada peranti kami kadangkala akan disandarkan secara automatik pada sistem Foto Google. Inilah yang akan memperkayakan lagi sistem pengecaman wajah, dan kemudiannya akan memberikan sekumpulan foto yang lebih unik.

Kemas kini Ciri Lain

Ciri-ciri yang dapat menghidupkan kembali kenangan dalam koleksi foto dengan profil tertentu, adalah hidangan utama dalam kemas kini Foto Google kali ini. Tetapi sudah tentu masih terdapat kemas kini lain yang tidak kurang menarik.

Salah satunya adalah, kita dapat membuat fail animasi dari #video yang kita ada. Kelak sistem akan menangkap video visual yang kita muat naik dengan bijak, kemudian memotong video menjadi segmen tertentu berdasarkan jumlah gerakan atau gerakan yang ditangkap.

Dari situ sistem akan memberikan nasihat kepada kami, bahagian gerakan mana yang ingin kita buat fail baru dengan peluasan gambar alias GIF alias. Dengan sistem pintar ini, bukan sahaja kita dapat membuat fail GIF, tetapi kita juga dapat terkejut dengan cadangan yang diberikan oleh sistem automatik. Kerana tidak jarang hasil GIF dari cadangan sistem untuk menangkap momen yang tidak dijangka.

Baca juga:  Mengerjakan Perkhidmatan Cloud dengan serius, Google Memperkenalkan Nama Jenama Baru Google Cloud

Di samping itu masih terdapat ciri-ciri lain, iaitu, penambahbaikan foto utama dari segi penempatan semula foto tersebut. Ciri ini dapat membantu jika kita mempunyai foto yang ditangkap dengan posisi yang tidak betul, dapat terbalik atau sedikit miring. Sistem akan secara automatik mengesan foto yang dianggap tidak mempunyai kedudukan yang tepat kemudian memberikan cadangan untuk kami melakukan penyuntingan foto tersebut. Tetapi jika kita mengambil gambar dalam sudut yang tidak biasa. Kami juga masih boleh memilih untuk mengekalkan foto.

Semua ciri di atas berkaitan dengan perkhidmatan Foto Google, yang dapat dinikmati oleh semua pengguna yang menggunakan peranti berdasarkan sistem operasi iOS dan Android. Selain itu, fitur di atas juga berlaku untuk perkhidmatan yang diakses melalui laman web Foto Google.

Artikel Berkaitan