Google Akan Melancarkan 2 Jam Tangan Pintar Baru 2017 Akan Datang, Ini Kelihatan!

google-smartwatchImej dari YouTube

2016 adalah tahun yang sibuk untuk syarikat pembangunan teknologi #Google. Mana tidaknya, syarikat yang diasaskan oleh Sergey Brin dan Larry Page itu terus mengeluarkan sejumlah produk baru mulai dari telefon pintar nexus, sistem operasi Android, projek mudah alih modular, projek telefon pintar internet dan banyak lagi.

Tetapi nampaknya ini tidak menjadikan syarikat yang kini berada di bawah payung ibu bapa Alphabet Inc. berhenti berinovasi. Google sentiasa mempunyai "masa lapang" untuk membuat sesuatu yang baru dan berguna untuk penggunanya.

Dan yang paling hangat, berita muncul bahawa syarikat Google merancang pembebasan dua siri smartwatch baru pada awal 2017. Apa yang menarik ialah, jam tangan pintar ini akan dilengkapi dengan pembantu maya yang tentunya akan menambah kecanggihan dan fungsi pemakai.

Dikeluarkan Dengan Android Wear 2.0

Khabar angin bahawa Google sedang menyiapkan projek baru untuk mengembangkan produk jam tangan pintar muncul dari akaun Twitter Evan Blass, yang mengatakan bahawa pada suku pertama tahun 2017 sejumlah produk baru dari Google akan muncul selain #Android Wear 2.0 yang telah dijadualkan sebelumnya.

Walaupun belum diumumkan secara rasmi, berita yang mengatakan bahawa Google sedang menyiapkan 2 siri smartwatch boleh dikatakan cukup dipercayai kerana sebelumnya konsep produk piksel Google yang direncanakan akan diluncurkan juga ternyata memiliki penampilan dan spesifikasi yang sama.

Artikel lain: Ingin Membeli Apple SmartWatch? Lihat Pertama Perkara Berikut

Dalam penampilan, 2 jam pintar ini dilaporkan akan menggunakan bentuk bulat klasik dengan sentuhan butang tetapan. Selain itu, juga dikatakan bahawa dari segi ukuran, jam pintar ini akan kelihatan sedikit lebih besar daripada pesaing lain yang sudah ada di pasaran.

Menggunakan kod nama Angelfish dan Swordfish

Sekarang ini sangat umum kita menemui syarikat teknologi yang menggunakan nama kod untuk produk yang belum dilancarkan. Nama kod ini dapat diambil dari berbagai hal yang ada di sekitar kita, seperti penamaan sistem operasi Android, kita tahu nama makanan yang disertakan dalam setiap siri yang dikeluarkan.

Tetapi kali ini, seolah-olah mengikuti tren baru yang sedang dibina oleh Google, 2 jam pintar ini akan menggunakan nama kod bangsa Pisces aka fish. Kedua-dua produk tersebut mempunyai kod nama Angelfish dan Swordfish.

Dikatakan bahawa, Google sedang membangun tren baru dalam pemilihan nama kod, kerana untuk rangkaian peranti Nexus berikutnya sebenarnya juga menggunakan nama kod dari jenis ikan yang merupakan Marlin dan Sailfish. Tetapi sudah tentu, nama kod ini dapat berubah dengan banyak masa apabila Google secara rasmi mengumumkan pelepasan produk tersebut.

Sepintas lalu mengenai seri Angelfish, jam tangan pintar ini akan mempunyai bentuk yang serupa dengan siri pesaing lain iaitu Moto 360 dan LG's Urbane 2nd Edition LTE. Bentuknya memang sedikit lebih besar daripada sebilangan jam pintar lain kerana dikhaskan untuk aktiviti sukan dan mengesan kesihatan pengguna.

Di dalamnya akan ditanamkan, sensor pemantauan denyut jantung, GPS, dan sambungan LTE. Selain menyokong lebih banyak penggunaan mudah alih, Angelfish juga akan dilengkapi dengan sistem operasi Android wear 2.0, yang menjamin penggunaan bebas dan tidak bergantung pada sambungan telefon pintar.

Berukuran kira-kira 43.5mm diameter, Angelfish dilaporkan akan memiliki warna abu-abu gelap matte. Tetapi tidak disebutkan, kemungkinan warna lain yang akan muncul dalam siri ini.

Bagi siri Swordfish, secara umum yang paling membezakan adalah dari segi ukuran. Kerana tidak dilengkapi dengan sejumlah fitur tambahan seperti sambungan rangkaian LTE dan sistem GPS, adik ini akan muncul dalam ukuran yang lebih manis.

Baca juga:  Ketahui 5 Perkara Ini Yang Membuat Pemasaran Smartwatch Lebih Berkesan

Siri ini dapat dibandingkan dengan siri Pebble Time Round yang mempunyai bentuk yang serupa. Keratan rentasnya cukup luas, tetapi masih kelihatan tenang dan lebih bulat daripada Pebble Time Round.

Selain perbezaannya, dengan Angelfish yang paling ketara iaitu dari butang regulator, yang hanya muncul 1 bahagian seperti jam tangan pintar Android Wear. Dengan penampilan kira-kira 10.6mm lebih nipis daripada Angelfish, siri Swordfish dilaporkan mempunyai diameter 42mm. Dari pilihan warna, akan ada 3 jenis iaitu perak, titanium dan emas mawar.

Artikel Berkaitan