Disuntik dengan Dana $ 50 Juta, Projek Pengangkutan Super Cepat Hyperloop One semakin dekat dengan kenyataan

hyperloop-satuImej dari CBC.ca

Hingga kini media pengangkutan yang digunakan untuk penghantaran barang dan pengangkutan manusia yang dianggap memiliki kecepatan tertinggi di dunia masih dipegang oleh pesawat. Namun, pada tahun-tahun mendatang nampaknya rekod itu akan dipatahkan oleh pengangkutan darat yang disebut Hyperloop.

Melalui projek Hyperloop One, saat ini berusaha membuat alat pengangkutan dengan konsep yang sama sekali baru yang dikatakan dapat menyeberangi darat dengan kelajuan mencapai ratusan kilometer per jam. Dan seolah-olah semakin hampir dengan kenyataan, projek Hyperloop One baru-baru ini mendapat dana $ 50 juta lagi.

Dengan pembiayaan baru ini, Hyperloop One dijangka dapat mula beroperasi dalam beberapa tahun akan datang.

Dibiayai oleh Pelabur Dubai

Projek Hyperloop One sebelumnya dikenali sebagai salah satu projek #teknologi yang mampu menarik perhatian pelabur dalam skala yang luar biasa besar. Ini tentu tidak dapat dipisahkan dari potensi besar yang dapat dibawa oleh teknologi ini di masa depan.

Sejumlah syarikat, baik yang berhubungan langsung dengan industri teknologi dan industri lain yang berkaitan seperti perkapalan dan media, telah melaburkan dana pelaburan untuk merealisasikan projek Hyperloop One.

Artikel lain:  Di Dunia, Berikut adalah 6 Bandar yang Mempunyai Teknologi Terkini

Dan kali ini giliran pelabur dari Dubai iaitu DP World Group of Dubai untuk memberikan bantuan pelaburan sebanyak 50 juta dolar, sehingga meningkatkan jumlah dana projek Hyperloop One menjadi 160 juta dolar.

DP World Group sendiri merupakan operator pelabuhan ketiga terbesar di dunia di Timur Tengah. Dengan kerjasama dengan projek Hyperloop One, DP World Group kemudiannya akan memberikan bukan hanya bantuan tunai tetapi juga berbagai keperluan untuk membangun pengangkutan Hyperloop di wilayah gurun Timur Tengah. Dubai Future Accelerators juga berharap kemudahan kargo super cepat akan segera tersedia yang tentunya semakin diperlukan oleh masyarakat moden.

Pelan Penggunaan Dana

Dalam pernyataannya yang disampaikan secara langsung oleh CEO Hyperloop, tujuan utama Rob Lloyd pada masa ini adalah untuk menyelesaikan pembangunan yang sedang difokuskan di kawasan Dubai. Tetapi tentu saja, pada masa akan datang akses ke projek Hyperloop One diharapkan dapat merangkumi seluruh dunia.

Untuk melancarkan jalan raya, Hyperloop One juga telah membuat perjanjian dengan pemerintah dan syarikat pengangkutan di beberapa negara seperti Rusia, Finland, Sweden, Switzerland, dan beberapa pelabuhan di Los Angeles.

Dalam mengembangkan prototaip Hyperloop, syarikat itu telah membina laman web khas di kawasan padang pasir yang terletak di Las Vegas Nevada. Tapak dengan ukuran kira-kira 100 ribu m2, disediakan khas lengkap dengan kemudahan trek keluli yang digunakan untuk membina prototaip asli Hyperloop pertama. Dari situ rencananya, pada suku awal 2017, kereta Hyperloop akan menjalani ujian pertamanya.

Dinyatakan semula oleh Rob Lyod bahawa pihaknya sangat optimis bahawa kerjasama yang terjalin dengan banyak pihak mampu melahirkan potensi baru. Kerana selain menyokong dari segi kewangan, kerjasama ini juga sangat menguntungkan memandangkan para pelabur juga akan berpeluang untuk menjadi pengguna setia pengangkutan Hyperloop.

Pegang Gambar Berpengaruh

Menjelaskan mengenai kerjasama yang telah dijalin dengan beberapa pihak penting, Rob mengatakan bahawa dia telah mendapat sokongan penuh dari Ketua Pegawai Eksekutif DP World Group, Sultan Ahmed Bin Sulayem dan Ziyavudin Magomedov sebagai ketua syarikat logistik besar Rusia, Summa Group.

Tidak cukup, dengan sokongan kewangan dan kemudahan yang disediakan untuk penciptaan projek Hyperloop One, pasukan dalaman Hyperloop One juga dipenuhi dengan serangkaian profil yang mempunyai pengalaman lama dalam mengembangkan syarikat besar. Dan baru-baru ini, pasukan ini bertambah satu dengan bergabung dengan Brent Callinicos sebagai ketua penasihat kewangan.

Baca juga:  Microsoft Azure Akan Menjadi Kolaborasi Pengeluaran Kereta Pintar "Renault-Nissan Alliance"

Berdasarkan catatan rekod Brent, dia sebelumnya berkhidmat sebagai bendahari syarikat Google dan juga CFO syarikat pesanan pengangkutan Uber. Dari tangannya yang dingin, Uber dapat berkembang dari #startup yang mengandungi 300 pekerja, menjadi syarikat antarabangsa yang telah didorong dan bernilai berbilion dolar.

Sudah tentu banyak pihak sedang menunggu projek Hyperloop One siap tidak lama lagi. Sekiranya projek Hyperloop One berjaya dan memberikan hasil yang maksimum, tidak mustahil ia akan mengubah wajah pengangkutan dunia dalam masa terdekat. Lebih penting lagi, semoga Dunia juga dapat menjadi bagian langsung dari evolusi teknologi pengangkutan.

Artikel Berkaitan