Geevv ~ Permulaan Digital Menawarkan Konsep Sumbangan Melalui Mesin Pencari

Ya ampunImej dari Geevv.com

Siapa yang tidak biasa dengan Google, malah hampir setiap hari mungkin rakan sekerja sempat melayari laman web yang popular ini untuk mencari pelbagai maklumat dan keperluan harian yang lain. Google adalah salah satu penyedia perkhidmatan enjin carian dalam talian yang mempunyai nama terkenal bahkan patut disebut sebagai nombor satu di dunia.

Dan tahukah anda, potensi keuntungan yang diperoleh syarikat #Google dari perkhidmatan enjin carian dalam taliannya boleh mencapai 498 trilion setiap bulan! Angka ini tentunya sangat hebat, terutama jika disandingkan dengan keadaan ekonomi negara-negara Dunia yang memerlukan banyak peningkatan.

Mengapa mesti dipasangkan? Kerana ternyata, pengguna dalam talian di dunia adalah antara yang terbesar di dunia dari segi akses ke mesin carian dalam talian. Persoalannya, adakah kita sebenarnya tidak dapat mengembangkan konsep mesin carian dalam talian?

Artikel lain:  Wobe ~ Penerapan Perniagaan Mikro dengan Visi Mengurangkan Pengangguran di Dunia

Cabaran ini disahut oleh #startup bernama Geevv. Diasaskan oleh pelajar Universiti Dunia, Azka A. Silmi dan pengasas bersama Andika Deni Prasetya, mereka berdua berusaha untuk meneroka potensi enjin carian dalam talian tempatan yang tidak hanya digunakan untuk mencari maklumat, tetapi juga dapat menjadi tempat sumbangan.

Perjalanan Permulaan Geevv

Pada mulanya Azka, yang merupakan pengasas permulaan Geevv, sangat berminat dengan dunia sosial dan kesukarelaan ketika masih aktif sebagai pelajar di Universiti Dunia. Dari situ dia menjadi aktif dalam sebuah komunitas sosial yang disebut Komuniti Ciliwung di Depok, yang ternyata banyak memberi inspirasi kepada Azka tentang bagaimana menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukannya dengan cara yang lebih efektif dan kreatif.

Dari situ, Azka mula memikirkan konsep baru media enjin carian dalam talian yang kemudiannya tidak hanya akan digunakan untuk mencari maklumat tetapi juga menjadi tempat para netizen Dunia membuat sumbangan bahkan melalui aktiviti melayari. Bersama dengan pengasas bersama Andika Deni Prasetya, akhirnya pada bulan Ogos 2016 secara rasmi berdiri sebuah startup digital bernama Geevv.

Bagaimana Geevv Berfungsi?

Mendengar konsep melayari digabungkan dengan sumbangan dalam talian, sudah tentu ramai yang mempersoalkan sistem apa yang cuba dibawa oleh startup Geevv. Sebenarnya agak mudah, di masa depan pengguna yang dalam hal ini mengakses laman web Geevv.com, secara langsung dapat menggunakan perkhidmatan mesin pencari untuk mencari maklumat apa yang diperlukan.

Ketika pengguna mencari, sejumlah iklan akan muncul di halaman hasil pencarian. Iklan itu kemudiannya akan memberikan sejumlah sumbangan sekiranya pengguna mengklik iklan tersebut. Semakin kerap pengguna menggunakan Geevv sebagai enjin carian dalam talian alternatif, semakin besar potensi sumbangan yang dapat diperoleh oleh pengurus Geevv.

Apabila hasil pengiklanan dari jenama atau perniagaan tertentu masuk ke wang pengurus, maka dana tersebut akan diserahkan kepada rakan program sosial lain yang akan menggunakan dana tersebut untuk pelbagai tujuan seperti dalam bidang pendidikan, kesihatan, bantuan bencana alam, dan keperluan sumbangan sosial lainnya.

Dalam kenyataannya, pengasas Geevv Azka A, Silmi mengatakan bahawa sasaran yang hendak dicapai oleh syarikat permulaan ini adalah sekitar 2% bahagian pasaran enjin carian di Dunia dalam jangka masa 2 tahun. Seperti diketahui bahawa, untuk penggunaan enjin carian dalam talian, Google masih merupakan nombor satu di Dunia dengan sebahagian besar pangsa pasar.

Baca juga:  Takon ~ Aplikasi Tempatan untuk Netizen World Questions and Answers

Tetapi dia percaya bahawa potensi untuk mengembangkan mesin carian dalam talian berasaskan tempatan tetap besar. Contohnya, beberapa negara yang berjaya mengembangkan teknologi serupa, termasuk China dengan mesin pencari Baidu, Jepun yang mempunyai mesin pencari Goo, bahkan negara membangun seperti Vietnam jika sudah memiliki mesin pencari tempatan bernama CocCoc yang sebenarnya mendapat sokongan penuh dari pemerintah.

Tujuannya, tentu saja, selain keperluan korporat, ada keinginan besar untuk memajukan teknologi di negara mereka sendiri. Dan sekiranya semua netizen di Dunia bersatu, tidak mustahil matlamat itu dapat dicapai. Mari menyokong teknologi domestik!

Artikel Berkaitan