Ini adalah Langkah Pembangun Blackberry Messenger untuk Menghadapi Trend Perkongsian Sosial Gelap

perkongsian gelap-sosialImej dari Pctren.com

Dalam kajian institusi bebas yang berkaitan dengan pengembangan penggunaan platform digital menyatakan bahawa, nampaknya media sosial bukan lagi satu-satunya platform di mana pengguna memuat naik pautan atau maklumat tertentu. Kerana ternyata pada masa ini selain media sosial, penggunaan aplikasi pesanan segera juga dapat menampung keperluan serupa tetapi dalam ruang lingkup yang lebih peribadi.

Ini kemudian membawa kepada trend baru yang disebut perkongsian sosial gelap. Tidak seperti ketika seseorang berkongsi pautan atau pautan melalui media sosial, itu bermaksud pautan itu dapat dilihat secara meluas oleh banyak pengguna lain. Manakala dalam konsep perkongsian sosial yang gelap, pautan yang dikongsi melalui aplikasi pesanan akan lebih peribadi dan tertutup.

Dari fenomena ini, nampaknya ada potensi yang belum banyak diterokai oleh pemain industri teknologi digital. Dan salah satu dari sedikit yang mencium potensi ini adalah pembangun aplikasi pemesejan #BlackBerry Messenger.

Sekilas Tentang Konsep Perkongsian Sosial Gelap

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, perkongsian sosial gelap adalah fenomena baru dalam trend menggunakan platform digital. Untuk urusan berkongsi pautan dari laman berita atau sumber lain, dalam hal ini disebut juga perkongsian sosial, sebelumnya ia lebih banyak dikongsi melalui akaun media sosial seperti Facebook, Twitter dan sebagainya.

Mengenai konsep ini, sudah tentu pautan yang dikongsi dapat dilihat oleh banyak orang bukan sahaja rakan bahkan kepada pemilik akaun media sosial lain yang tidak mempunyai hubungan. Perkongsian sosial seperti ini adalah sesuatu yang dapat dikesan dengan mudah oleh pemain industri digital yang ingin menggunakannya untuk pelbagai tujuan.

Artikel lain:  Strategi Mengekalkan Pengguna, Ciri Privasi BBM Blackberry Percuma

Lalu bagaimana dengan konsep perkongsian sosial gelap?

Berbalik kepada konsep perkongsian sosial gelap, makna gelap di sini tidak dikaitkan dengan sesuatu yang negatif atau berbahaya. Makna gelap di sini bermaksud lebih banyak sesuatu yang masih sukar dijejaki atau peribadi.

Oleh itu, dalam perkongsian sosial gelap sepenuhnya didefinisikan sebagai aktiviti berkongsi lautan, dengan menyalin dan menampal pautan dan membagikannya melalui aplikasi pesanan. Aplikasi pesanan di sini boleh merangkumi aplikasi popular seperti BBM, WhatsApp, Line, Messenger, dan juga boleh melalui e-mel ke kenalan tertentu.

Inilah sebabnya, bentuk perkongsian sosial akan berbeza, kerana hanya ditujukan untuk pengguna tertentu dan tidak dapat dilihat secara meluas.

Pengaruh Terhadap Pemasaran Internet

Dalam pembentangannya, Ketua Pegawai Eksekutif Blackberry Messenger, Matthew Talbot mengatakan bahawa, sebenarnya terdapat pergeseran dari bentuk perkongsian sosial yang sederhana melalui sosial #media ke bentuk perkongsian sosial gelap, yang sangat berpengaruh terhadap perkembangan pemasaran digital.

Sekiranya sebelum ini pemasar dalam talian boleh menggunakan pelbagai alat untuk memantau penyebaran pautan yang dikongsi oleh pengguna, tetapi itu akan menjadi sukar apabila dikongsi secara peribadi melalui aplikasi pesanan.

Untuk mengukuhkan hujahnya, Matthew menambahkan laporan dari Radium One yang menyatakan bahawa, pada tahun 2016 jumlah pengguna yang berkongsi kandungan melalui perkongsian sosial gelap dapat mencapai 77%. Dan baki 23% berkongsi pautan menggunakan media sosial. Angka itu masih perlu diuji dengan lebih mendalam, tetapi sekurang-kurangnya kenyataan bahawa terdapat peralihan dari platform media sosial ke aplikasi pesanan segera semakin jelas.

Di samping itu, dalam kajian yang sama disebutkan bahawa penggunaan aplikasi pemesejan telah mengalami peningkatan yang pesat mengingat pemaju aplikasi pemesejan juga telah menambahkan berbagai layanan dukungan sehingga menyerupai media sosial.

Dalam pandangan lain, artikel sebelumnya telah menyebut dan mengulas secara terperinci bahawa aplikasi pemesejan berpotensi menjadi bentuk konsep media sosial baru di masa depan.

Baca juga:  Bekerja dengan BlackBerry, Pembayaran Paypal Melalui Ciri Pemindahan Dana

Inilah yang diakui oleh CEO Facebook Mark Zuckerberg bahawa alasan mengapa syarikatnya berani mencurahkan sejumlah besar dana untuk memperoleh syarikat WhatsApp beberapa waktu lalu. Selain menambah armada pesanannya, Facebook juga memisahkan Messenger sebagai aplikasi mandiri.

Dalam kajian lain yang dilakukan oleh Business Insider menjelang akhir tahun 2016, didapati bahawa jumlah pengguna 4 aplikasi pesanan teratas di dunia pada masa ini dapat mengatasi pengguna nombor 4 platform media sosial yang paling ramai. Dan dominasi aplikasi pemesejan di media sosial juga berlaku dengan cepat, yang sejak dua tahun kebelakangan ini.

Artikel Berkaitan