Lebih Koperasi, Twitter Sedia Mematuhi Peraturan Cukai Dunia. Akhirnya!

Cukai TwitterImej dari Phys.org

Selepas Google dan Facebook, syarikat Over The Top (OTT) asing seterusnya yang menjadi sasaran tunggakan cukai adalah Twitter. Syarikat sosial #Media yang berpusat di California, Amerika Syarikat adalah syarikat IT besar yang telah lama beroperasi di Dunia.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa syarikat Twitter juga mempunyai tanggungjawab cukai yang besar semasa menjalankan perniagaan di Dunia. Tetapi apa yang cukup menarik adalah, tidak seperti Google, Twitter sebenarnya memberikan respons yang baik berkaitan dengan tuntutan cukai yang diajukan oleh pemerintah Dunia.

Tidak mahu melawan atau memberi alasan, Twitter akan secara terbuka menerima semua tuntutan cukai atau peraturan yang dikenakan untuk syarikat OTT.

Tidak Diterima Pengesahan

Sejak kebelakangan ini, Google menjadi syarikat IT asing pertama yang mendapat permohonan pengeluar cukai, dan kemudian Facebook juga terpengaruh dengan peraturan tersebut. Dan sekarang giliran # Twitter untuk menghadapi tuntutan yang serupa.

Dihantar oleh Ketua Perniagaan Dunia Twitter Twitter Roy Simangunsong, hingga kini anak syarikat Twitter World, belum menerima pernyataan rasmi dari pemerintah, khususnya Direktur Jenderal Pajak. Roy mengatakan bahawa Twitter World akan terus menunggu kenyataan atau panggilan dari pihak yang berkaitan.

Artikel lain:  Selepas Google, Ketua Pengarah Cukai Bertujuan untuk Tunggakan Cukai 3 Trilion

Tuntutan cukai perniagaan yang mungkin dikenakan ke atas syarikat Twitter tentu tidak dapat dipisahkan dari seberapa besar jumlah yang akan dituntut. Tetapi sekali lagi Roy mengatakan bahawa, hingga kini belum ada informasi pasti yang berkaitan dengan jumlah yang mungkin dikenakan sebagai pajak Twitter semasa membuka ruang makan di Dunia.

Apa yang pasti ialah Twitter World mengaku bersedia sekiranya akan ada jemputan dari pemerintah untuk membincangkan masalah #pajak Usaha. Dia juga memastikan bahawa Twitter sebagai syarikat media sosial akan bekerjasama dan mematuhi permintaan yang dibuat oleh pemerintah.

"Kami akan menunggu, (jika) kami dijemput, kami datang. Berjumpa dengan menteri, bertemu dengan siapa. Itu tidak perlu dirisaukan. Bagaimanapun, kami akan mengikut permintaan pemerintah. Sekiranya pemerintah mahu kita datang, kita (akan) datang. "

Kemungkinan besar Cukai Twitter

Ketika masalah cukai Google mulai meletus, Direktorat Jenderal Pajak Kementerian Kewangan, yang menjadi pihak penting untuk menyelesaikan masalah ini, menetapkan angka yang cukup hebat yaitu Rp. 5 triliun. Tetapi sebenarnya, melihat skala perniagaan Google yang begitu besar dan juga memerlukan masa yang lama untuk menjalankan perniagaan, mungkin itu wajar.

Selain itu ada juga, syarikat Facebook yang dikenakan cukai mencapai Rp3 triliun. Angka ini melihat kenyataan bahawa, Facebook sebagai syarikat media sosial masih relatif baru jika dibandingkan dengan Google.

Lalu bagaimana dengan Twitter? Sebenarnya syarikat Twitter telah mula membuka perniagaan di Dunia sejak beberapa tahun yang lalu, walaupun tidak lebih dari Facebook. Selain itu, dari jumlah pengguna, Twitter juga masih kalah dengan Facebook dan Google. Oleh itu, kemungkinan jumlah cukai yang dikenakan ke atas syarikat Twitter berkisar antara 1 hingga 3 trilion, bergantung pada beberapa pertimbangan khas dari Ketua Pengarah Pajak.

Lebih dari itu, yang harus dihargai adalah keterbukaan syarikat Google melalui wakilnya di Dunia, untuk membayar tunggakan cukai. Ini merujuk kepada peraturan pajak yang telah diterapkan oleh pemerintah untuk semua perusahaan IT yang beroperasi di Dunia.

Baca juga:  Mengungkap Bahagian Lain Usaha Tunggakan Cukai Google di Dunia

Walaupun untuk syarikat IT tempatan, walaupun syarikat mengalami kemunduran perniagaan atau benar-benar mengalami kerugian, syarikat itu tetap akan dikenakan cukai. Terutama untuk syarikat kelas Twitter, tentunya sangat tidak adil jika tidak dikenakan cukai.

Sebagai tambahan, Pemerintah Dunia pada masa ini terus menerus menyuarakan kutipan cukai untuk syarikat OTT asing. Dengan keterbukaan yang dicontohkan oleh Twitter, tidak mustahil mempunyai kesan positif terhadap usaha memaksimumkan cukai jika kemudian diterapkan pada perusahaan OTT asing yang lain.

Dinyatakan bahawa masih terdapat sejumlah syarikat IT yang menjadi sasaran ketua pengarah cukai, termasuk Apple, Amazon, dan sebagainya.

Artikel Berkaitan