Pilih 4 Pelajaran Penting Dari Menutup Aplikasi Vine

pokok anggur ditutupImej dari Metro.co.uk

Awal November lalu, Twitter media sosial, yang merupakan syarikat induk aplikasi perkongsian video Vine, memutuskan untuk menutup semua perkhidmatan Vine menjelang akhir tahun 2016. Keputusan itu tentunya cukup mengejutkan terutama memandangkan usia perkhidmatan Vine yang agak baru.

Selain itu, dari segi jumlah pengguna aplikasi Vine juga boleh dibanggakan. Tidak ketinggalan, Vine telah menjadi platform yang menaikkan nama beberapa artis Vine yang umumnya dikuasai oleh genre komedi.

Sekiranya sebelum ini banyak orang menyangka bahawa Vine mempunyai potensi besar untuk terus berkembang, tetapi sebenarnya # aplikasi ini mesti ditutup dengan pelbagai pertimbangan Twitter.

Dan inilah beberapa pelajaran yang dapat kita pelajari dengan menutup perkhidmatan aplikasi Vine.

1. Jangan Hanya Memperbaiki Sehala

Pada masa ini, usaha pemasaran digital yang paling banyak menyasarkan penggunaan media sosial untuk menarik perhatian pengguna. Ini mungkin merupakan langkah yang wajar memandangkan jumlah pengguna media sosial cenderung tetap stabil ditambah dengan berbagai layanan yang ditawarkan untuk media iklan.

Tetapi jika kita memilih untuk hanya menggunakan satu media sosial, nampaknya ini bukan pilihan yang bijak. Sebagai contoh, banyak orang menganggap bahawa konsep video berdurasi 6 saat yang ditawarkan oleh Vine boleh menjadi alat pemasaran yang berkesan pada masa akan datang. Tetapi pada hakikatnya, ini tidak seperti yang diharapkan.

Artikel lain:  Instagram Vs Vine ~ Ciri Video Mana Yang Lebih Kuat Untuk Pemasaran Internet?

Lebih baik jika kita mengembangkan potensi lain daripada yang kita tawarkan. Sekiranya sebelum ini kami fokus membuat kandungan video, cuba buat video dengan pelbagai format dan juga jangka masa yang berbeza.

Ini membolehkan kita mencuba alat lain sekiranya sesuatu yang tidak dijangka berlaku. Dalam kes ini misalnya, apabila perkhidmatan Vine ditutup, kita tidak akan kehilangan "tanah" dalam talian, kerana kita boleh beralih ke platform lain seperti YouTube atau mungkin Snapchat.

2. Sentiasa Memacu Kreativiti

Dalam tinjauan yang terungkap, salah satu sebab mengapa Twitter gagal mempertahankan keberadaan Vine adalah kurangnya minat jenama besar untuk mengewangkan platform Vine.

Sebilangan besar pemasar digital tidak dapat mencari cara yang tepat untuk melakukan usaha pemasaran melalui Vine yang hanya bergantung pada video berdurasi pendek. Inilah realiti di mana media sosial telah menjadi alat pemasaran terbaik ketika dihubungkan dengan potensi internet masa kini.

Pelajaran yang harus dipelajari adalah tepat bagaimana kita menggunakan platform Vine itu sendiri. Sebenarnya bagi usahawan yang ingin melakukan usaha # pemasaran melalui Vine, boleh membuat pesanan dalam bentuk video pendek yang lebih kreatif. Bagaimanapun, sebenarnya, video pendek itu masih dapat menarik perhatian netizen walaupun dengan cara yang berbeza.

Banyak Viner (nama untuk aktivis Vine) berjaya membina identiti dan basis peminat dalam jumlah yang tidak signifikan kerana kreativiti yang kuat dalam setiap kandungan yang mereka muat naik.

3. Beri Lebih Banyak Penghargaan

Perbualan dalam talian antara aktivis Vine menyebutkan bahawa, alasan mengapa Vine menurunkan pengunjung adalah, kerana tidak ada lagi penghargaan untuk Viners. Jika dibandingkan dengan Youtube yang juga menawarkan kandungan video, YouTubers mendapat lebih banyak perhatian daripada pembangun platform #Youtube, yang dalam hal ini berada di bawah payung syarikat Google gergasi.

YouTuber dapat memperoleh pendapatan dalam jumlah yang cukup besar sesuai dengan tahap popularitas yang berjaya mereka bina. Bagi Viner, ia cenderung dibiarkan bekerja sendiri untuk mengembangkan komuniti Vine yang sebenarnya sudah memiliki basis potensi yang kuat untuk dikembangkan.

Baca juga:  Vine Kids, Aplikasi Pembuat Video Untuk Kanak-kanak Dari Twitter

4. Kepentingan Promosi

Twitter sebagai kapten, tentu saja menjadi pihak utama yang dipersoalkan setelah tenggelamnya bahtera Vine. Dan salah satu kesalahan besar #Twitter adalah, ia tidak memaksimumkan usaha promosi perkhidmatan Vine.

Ketika Vine diakuisisi oleh Twitter, Twitter seolah-olah percaya Vine dapat berkembang sendiri tanpa sokongan nyata untuk terus mendorong platform aplikasi agar diketahui oleh lebih banyak pengguna.

Inilah pentingnya memperkenalkan produk digital sekiranya anda ingin bersaing dalam bidang dalam talian. Apabila kita gagal memperkenalkan produk kita, maka perlahan-lahan produk yang baik tidak akan dapat menyaingi produk lain yang diketahui oleh orang ramai.

Artikel Berkaitan