Utamakan Kemas Kini Supaya Aplikasi iOS Anda Tidak "Ditendang" Apple

Aplikasi iOSImej dari Amazonaws.com

Hampir sama dengan sistem operasi Android, pada sistem operasi iOS Apple juga terdapat banyak aplikasi yang dianggap sebagai animasi yang ditangguhkan. Aplikasi seperti itu pada amnya tidak lagi ditambahkan ke kemas kini terbaru oleh pemaju.

Inilah sebabnya mengapa Apple mengatakan akan membersihkan pangkalan aplikasinya di masa depan. Pembersihan ini juga dirancang untuk dilakukan secara berperingkat dan mensasarkan aplikasi yang tidak lagi mendapat kemas kini atau bahkan kurang menarik oleh pengguna peranti iOS.

Kemudian untuk pembangun aplikasi # IOS, apakah langkah-langkah yang mesti diambil?

Utamakan Kemas Kini Aplikasi

Sesuai dengan tajuk di atas, yang harus diutamakan oleh pembangun aplikasi IOS adalah mengemas kini aplikasi yang telah dibuat. Pada masa ini #Apple sendiri sudah memiliki sistem pemberitahuan di mana pembangun yang aplikasinya dianggap stagnan atau di jalan raya, akan mendapat peringatan atau mungkin lebih tepat lagi merupakan dorongan untuk kemas kini atau pengembangan segera.

Sebaliknya cabarannya adalah, persaingan di antara pembangun aplikasi juga semakin sukar. Sekiranya fungsi yang ditawarkan oleh aplikasi itu hanya terhad kepada mobiliti, pembangun kini lebih kreatif dengan menambahkan pelbagai fungsi tambahan yang tentunya dapat menarik perhatian pengguna. Bagi pemaju yang pemalas, sudah tentu menjadi ancaman kepada kemunduran aplikasi yang mereka buat.

Artikel lain:  Ini 5 Aplikasi iOS Android Yang Diharapkan Pengguna Di Peranti Ini

Pada masa ini Apple masih menduduki posisi teratas sebagai pengeluar peranti telekomunikasi dan pembangun aplikasi. Ini menjadikan standard yang diterapkan oleh Apple untuk semua aplikasi iOS juga meningkat.

Apple mahu semua aplikasi iOS berfungsi pada tahap terbaik. Untuk memastikan ini, Apple berusaha mendorong pembangun aplikasi untuk mengikuti perkembangan sistem operasi terkini. Adanya kemas kini, memberikan manfaat untuk aplikasi yang kami kembangkan. Yang pertama adalah agar aplikasi kita dapat berjalan dengan lebih lancar. Sebab kedua adalah untuk mengelakkan munculnya pepijat yang sering terjadi ketika terdapat kemas kini OS.

Satu perkara yang kadang-kadang dianggap remeh oleh pembangun aplikasi IOS adalah, kemungkinan kemas kini yang diterapkan pada setiap peningkatan OS tidak terlalu besar. Mungkin jika ia hanya mengembangkan iOS 10.1 hingga 10.2, ia tidak akan terlalu besar. Tetapi jika dilihat dari versi 8.2 hingga 10.2, perubahannya agak besar.

Langkah-langkah yang Perlu Diambil

Perkara pertama yang perlu dilakukan oleh pembangun ialah melihat kembali bagaimana aplikasi itu dibangunkan. Perkembangan ini dapat dilihat bukan hanya dari sejumlah besar muat turun, tetapi juga pelbagai statistik lain seperti komen, penilaian dan maklum balas yang diberikan oleh pengguna.

Cara seterusnya yang juga merupakan tip mudah adalah dengan melihat bagaimana prestasi yang dicapai oleh pesaing kita. Kaedah ini, adalah cara yang sangat berkesan jika kita bersaing di dunia banyak pemain, seperti permainan atau aplikasi fotografi.

Secara umum, petua ini dimulakan dengan melihat apa yang telah dilakukan oleh pemaju aplikasi pesaing. Apa yang harus kita perhatikan termasuk apa ciri yang telah ditambahkan dan bagaimana pembangun memanfaatkan kemas kini sistem operasi.

Jangan ragu untuk mengambil idea dari pesaing, kerana sekarang bukan lagi masa untuk menjadi idealis tetapi jauh dari realistik.

Baca juga:  Oleh kerana Kemas Kini Algoritma App Store, Peringkat Aplikasi iOS Tidak Teratur

Sebagai contoh yang bagus, lihat bagaimana Instagram menerapkan beberapa ciri yang sebelumnya diperkenalkan oleh aplikasi lain, namakan Snapchat. Walaupun pada akhirnya, usaha untuk meniru ciri 1 pembangun oleh pembangun lain, masih dapat memberikan pengaruh positif terhadap pengembangan aplikasi atau perkhidmatan yang kami buat.

Perkembangan industri aplikasi mudah alih akan terus meningkat dari tahun ke tahun. Inilah sebab mengapa pasukan pengembangan aplikasi tidak boleh membuang peluang untuk terus mengembangkan aplikasi yang telah dibuat.

Dengan terus meningkatkan kualiti dan mengekalkan kualiti di atas pesaing, tidak mustahil aplikasi kita dapat menjadi Aplikasi Besar seterusnya!

Artikel Berkaitan