3 Kelebihan Perkhidmatan Iklan Layan Diri Dari Twitter, Manfaatkan Segera

Imej dari Techpoint.ng

Memasuki awal tahun 2017, industri teknologi tidak kurang bersemangat untuk terus maju. Salah satunya, dalam industri perkhidmatan media sosial, persaingan antara pemain besar seperti Facebook dan Twitter, cukup menarik untuk diperhatikan.

Dan dalam artikel ini, kita akan lebih menonjolkan media sosial burung biru, Twitter. Sebelum ini dilaporkan membuka kemungkinan pemerolehan kolaboratif dengan sebuah syarikat teknologi besar di Amerika, hingga sekarang #Twitter masih boleh menduduki posisi teratas untuk urusan perkhidmatan media sosial.

Sebagai tambahan kepada pelbagai kemudahan yang ditawarkan kepada pengguna, kelebihan lain yang dimiliki oleh Twitter adalah menyajikan sejumlah kemudahan yang dapat dimanfaatkan oleh pengiklan. Seperti yang dilaporkan menjelang akhir tahun 2016, Twitter melancarkan fitur Iklan Self-Services, yang merupakan konsep iklan baru yang mensasarkan perniagaan kecil dan sederhana di dunia.

Mengenai Iklan Perkhidmatan Diri Twitter

Twitter sebagai # media sosial teratas memang sudah lama mula membuka perkhidmatan pengiklanan. Dari iklan visual hingga iklan video, Twitter juga menyedari bahawa ada potensi untuk mengembangkan iklan untuk perniagaan skala sederhana dan rendah.

Oleh itu, pada bulan September 2016, Twitter secara rasmi mengumumkan kemunculan sebuah perkhidmatan iklan baru, Iklan Self-Services di Dunia. Iklan Layan Diri diharapkan menjadi kemudahan unggul bagi pemilik industri kecil dan sederhana atau UKM yang mengambil bahagian dalam perniagaan permulaan, sehingga mereka dapat beriklan melalui platform blog mikro.

Artikel lain:  Twitter Membolehkan Iklan Video Youtube Ciri Pengewangan Serupa

Mengenai ciri-ciri yang ditawarkan, secara umum Iklan Layan Diri dapat digunakan untuk pengusaha untuk mengenal pasti sasaran perniagaan sesuai dengan objektif yang telah ditentukan. Dengan kelebihan ini, ia dianggap sangat sesuai untuk perniagaan berskala menengah hingga rendah yang umumnya mempunyai pasaran sasaran terpusat.

Selain itu, kelebihan lain adalah untuk menggunakan perkhidmatan Iklan Self-Services, pengiklan tidak perlu mempunyai wakil akaun.

Kelebihan Iklan Perkhidmatan Diri Twitter

Dihantar oleh Suitmedia Digital Media Planner, Permatasari terdapat tiga faedah utama yang ditawarkan oleh Iklan Self-Services dari Twitter.

1. Pemilihan Format Iklan

Manfaat pertama adalah dalam pemilihan format iklan. Dengan fitur ini, pengiklan dapat menjalankan kampanye iklan sesuai dengan format yang dirasakan paling optimal. Sebagai contoh, kita boleh memilih untuk menggunakan kad laman web jika memang kita menyasarkan untuk mendapatkan lalu lintas yang tinggi di laman web yang kita miliki.

Format lain yang boleh dipilih ialah kad penjanaan plumbum. Dengan format ini, pengiklan dapat memperoleh petunjuk dari khalayak sasaran Twitter.

2. Boleh menyesuaikan pasaran sasaran

Kelebihan kedua yang dapat diperoleh adalah, dapat menyesuaikan target pasar perniagaan yang dijalankan. Ciri ini boleh dibilang ciri standard kebanyakan perkhidmatan iklan dalam talian. Seperti yang ditawarkan oleh Facebook dan Instagram, juga mempunyai ciri serupa.

Tetapi lebih khusus lagi, penyesuaian sasaran Iklan Layan Diri Twitter, dapat ditetapkan sesuai dengan saat yang dilanda ketika iklan itu disiarkan. Contohnya, apabila ada masa cuti sekolah, pengiklan dapat membuat tetapan tertentu untuk menargetkan pengguna yang merupakan pelajar.

3. Ciri Analisis Hasil Iklan

Dan kelebihan terakhir perkhidmatan ini adalah ciri analisis hasil iklan yang telah dijalankan. Sekali lagi, ciri ini memang dapat dilihat dalam perkhidmatan serupa yang lain.

Secara umum, pengiklan dapat melihat sejauh mana hasilnya dicapai dari kempen iklan mereka. Dari situ jumlah kos yang dikeluarkan juga dapat dipantau mengikut jangka waktu tertentu. Dengan mengetahui maklumat seperti ini, pengiklan pasti dapat menjadikan kempen ini lebih berkesan.

Baca juga:  Untuk menyasarkan Sasaran Kewangan, Bekas Eksekutif Twitter Pinterest

Untuk wilayah di luar Dunia, perkhidmatan Iklan Layan Diri sebenarnya mula aktif pada tahun 2013. Perkhidmatan ini diperkenalkan kepada pengguna di Amerika Syarikat, kemudian disebarkan ke beberapa negara lain seperti Britain, Ireland dan Kanada.

Sehingga kini, terdapat lebih dari 200 negara dan 100,000 pengiklan aktif dari perkhidmatan Iklan Layan Diri. Di Dunia itu sendiri, Iklan Self-Services juga dianggap sebagai potensi iklan digital untuk perniagaan kecil dan sederhana.

Artikel Berkaitan