Selalunya Memanfaatkan Perkhidmatannya, Donald Trump Adalah "Anak Tiri Twitter"

Twitter Donald TrumpImej dari Infowars.com

Seperti yang kita semua ketahui, acara pilihan raya presiden Amerika Syarikat ke-45 sudah berakhir. Yang menjadi juara takhta orang nombor satu Amerika ialah Donald Trump.

Dari kemenangan ini, banyak pihak menyatakan bahawa kejayaan Donald Trump tidak dapat dipisahkan dari bagaimana dia memanfaatkan #media sosial. Salah satunya tentu saja akaun Twitternya.

Trump sering menggunakan akaun Twitter peribadi untuk menulis pelbagai perkara atau pemikiran. Bahkan menurut catatan peribadi Twitter, hartawan perniagaan harta tanah itu cukup rajin melakukan tweet berbanding aktivis politik lain.

Artikel lain:  Lebih Koperasi, Twitter Sedia Mematuhi Peraturan Cukai Dunia. Akhirnya!

Tetapi apa yang menarik, walaupun Twitter secara tidak langsung merupakan media yang membantu Donald Trump menang, dia sebenarnya seolah-olah mengabaikan Twitter dengan tidak mengundang pegawai media sosial pada acara khas pada persidangan teknologi di New York Amerika Syarikat beberapa waktu lalu.

Dihadiri oleh Pegawai Syarikat Besar

Dalam persidangan yang dihoskan oleh Donald Trump, beberapa nama dari syarikat teknologi utama mengambil bahagian termasuk CEO Alphabet Larry Page, COO Facebook Sheryl Sandberg, CEO Microsoft Satya Nadella dan CEO SpaceX dan Tesla Elon Musk. Tetapi jika anda melihat ke belakang, salah satu nama besar lain yang tidak ada dalam senarai adalah Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Jack Dorsey.

Sebenarnya, CEO #Twitter sebelumnya, Jack Dorsey telah menyatakan pendapatnya tentang bagaimana Donald Trump menggunakan platform media dalam talian yang dibuat olehnya. Trump dianggap sering menggunakan Twitter untuk menjalankan usaha kempen dan mendapatkan sokongan daripada masyarakat.

Menanggapi hal ini, Jack sebenarnya mempunyai pandangan positif kerana Twitter dapat menjadi media yang dapat menjembatani pengguna dengan maklumat terkini dan juga langsung dari sumbernya. Lebih-lebih lagi, sekiranya kemudahan itu dipilih sebagai presiden Amerika Syarikat, tidak mustahil kesannya akan jauh lebih besar.

Sebab-sebab tidak mengundang Twitter

Banyak spekulasi beredar mengenai alasan mengapa presiden Amerika yang terpilih, Donald Trump, tidak mengundang Twitter untuk menghadiri persidangan teknologi yang diadakan oleh Trump beberapa waktu lalu. Sebenarnya, persidangan itu memperlihatkan sebilangan besar pegawai kanan dari syarikat teknologi di wilayah Silicon Valley.

Spekulasi pertama adalah, dilaporkan beberapa waktu lalu, sebelum persidangan diadakan, Jack Dorsey di mana sesi wawancara diadakan dengan penggodam terkenal Edward Snowden. Seperti yang diketahui umum, Edward Snowden adalah bekas perisik Amerika yang akhirnya memfitnah Rusia. Hasilnya, Edward Snowden menjadi salah satu musuh terbesar Amerika.

Diduga, kerana wawancara yang dikeluarkan secara rasmi melalui perkhidmatan video Periscope ini, Twitter tidak termasuk dalam senarai peserta persidangan teknologi.

Selain alasan ini, ternyata ada alasan lain yang juga menjadikan Twitter tidak dipandang serong oleh Trump. Dalam pernyataannya, Trump pernah menyebut bahawa syarikat media sosial Twitter bukan syarikat yang cukup besar untuk dapat menjadi sebahagian daripada persidangan teknologi.

Tetapi beberapa waktu sebelumnya, Twitter yang diwakili oleh jurucakap mengatakan bahawa terdapat wacana mengenai penutupan akaun Twitter Donald Trump. Ini kerana, Donald Trump cukup kerap menghantar tweet yang mengandungi nada SARA di akaun peribadinya.

Twitter mengatakan, pihaknya akan terus berusaha untuk menjauhkan perkhidmatan media sosialnya daripada perkara-perkara yang dianggap mampu menimbulkan kontroversi. Walaupun tindakan itu dilakukan oleh seseorang yang mempunyai kedudukan, ia tidak akan memberikan fleksibiliti khas untuk mereka.

"Twitter jelas mempunyai peraturan yang melarang ancaman keganasan, gangguan, ucapan kebencian, dan penyalahgunaan akaun. Kami pasti akan bertindak sekiranya kami menemui akaun yang melanggar peraturan ini, "kata jurucakap itu.

Dari situ, muncul pemikiran bahawa Trump tidak mahu memasukkan Twitter kerana mereka tidak mempunyai pandangan yang sama. Berbeza dengan media sosial Facebook, perkhidmatan Mark Zuckerberg sebenarnya tidak menerapkan peraturan mengenai pelanggaran kandungan, khusus untuk presiden terpilih Amerika Syarikat.

Baca juga:  "Buang" dari Twitter, Pelabur Ini Mengakui Hidupnya Lebih Ringan

Walaupun menyiarkan di akaun Facebook peribadi Trump, yang sering menyuarakan diskriminasi agama atau perkauman, itu tidak semestinya "disensor" daripada melihat Facebook.

"Matlamat utama kami adalah menjadi cermin yang mencerminkan harapan masyarakat. Kami berpendapat bahawa kandungan seperti itu akan membuat banyak orang tidak selesa dan mereka juga tidak menginginkannya, "Mark mengungkapkan alasan di sebalik keputusannya.

"Tetapi jika pernyataan itu datang dari Presiden AS dengan 60 juta pengikut, maka ia perlu dibalas dengan berhati-hati. Itu tidak semestinya disebut tidak adil, "tambah Zuckerberg.

Artikel Berkaitan