Menambah 100 Juta Pengguna, Pengguna Instagram Kini Lebih Dari Setengah Billion

Pengguna InstagramImej dari Theseunbadejo.com

Oleh itu, menjelang akhir tahun 2016 jumlah pengguna aplikasi perkongsian foto Instagram telah mencapai 600 juta orang di seluruh dunia. Instagram yang merupakan anak syarikat Facebook sosial #media, berjaya mendapatkan pengguna tambahan sehingga 100 juta orang walaupun dalam masa kurang dari 6 bulan.

Perkembangan ini secara praktikal menjadikan Instagram sebagai pesaing utama dalam pertandingan untuk aplikasi perkongsian foto dan video. Di samping itu, kejayaan Instagram juga disokong oleh munculnya beberapa ciri baru yang dianggap mampu menarik minat pengguna.

Dapatkan Populariti Hebat Terima kasih kepada Ciri Baru

Menambah bilangan pengguna #Instagram, pertama kali disampaikan oleh syarikat induk Facebook pada pertengahan Disember. Melalui catatan di blog rasminya, Facebook mengatakan telah menetapkan sasaran untuk menjangkau 500 juta pengguna pada akhir 2016.

Tetapi di luar jangkaan, perkembangan jumlah pengguna Instagram sebenarnya dapat mencapai jumlah yang luar biasa lebih dari 600 juta orang di seluruh dunia. Dan salah satu detik terbaik adalah, dari bulan Jun hingga Disember 2016, Instagram berjaya mendapatkan pengguna tambahan sekitar 100 juta orang.

Artikel lain:  Melihat Perjalanan Membuat Logo Instagram yang Berinspirasi

Seperti diketahui, pada pertengahan tahun lalu, Instagram mula menumbuhkan ciri baru yang disebut Instagram Stories. Selain daripada kontroversi penipuan ciri-ciri Snapchat saingan, sebenarnya Instagram Stories sangat popular dengan pengguna utamanya, milenium yang semakin biasa dengan kandungan video.

Fungsi ini yang menekankan penggabungan fungsi foto dan tayangan slaid #video, bukan sahaja menjadi alasan untuk meningkatkan asas pengguna Instagram tetapi juga memupuk tren kandungan perkongsian video di antara platform media sosial.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri di atas, September lalu Instagram juga menambahkan ciri baru yang berkaitan dengan ruangan komen. Fungsi ini membolehkan pengguna menjalankan kawalan di ruangan komen. Objektif utama adalah untuk menghadkan kehadiran komen negatif atau usaha buli siber yang kini semakin berleluasa.

Ciri Streaming Langsung Tambahan

Dan baru-baru ini, Instagram menambahkan keupayaan untuk membuat video streaming langsung di perkhidmatannya. Sekali lagi, ciri ini berkait rapat dengan kemungkinan menjiplak ciri Snapchat. Kerana sebelumnya, Snapchat juga telah memperkenalkan ciri serupa terlebih dahulu.

Dengan ciri live streaming ini, pengguna dapat menyiarkan video secara langsung dalam bentuk Cerita yang sudah ada.

Tetapi tidak seperti streaming video yang disajikan oleh #Facebook, streaming video Instagram ini akan hilang secara automatik apabila proses streaming video selesai oleh pengguna. Dan ini juga sama seperti Snapchat.

Beberapa waktu yang lalu, ciri ini masih tersedia untuk sebilangan kecil pengguna Instagram di kawasan Amerika. Tetapi dilaporkan, ciri video streaming langsung telah mula tersedia untuk pengguna lain di pelbagai negara.

Cara menggunakannya adalah dengan menggesek ke kanan pada paparan suapan untuk membuka kamera. Dari sana kita dapat melihat fungsi baru yang disebut butang "mulakan video langsung". Sekiranya butang ini telah muncul di aplikasi Instagram kami, maka kami sudah dapat menggunakan fitur tersebut.

Untuk meningkatkan hubungan antara satu pengguna dengan pengguna lain, akan ada pemberitahuan khusus yang muncul ketika seseorang, sama ada kita mengikuti atau mengikuti kita, sedang menayangkan video langsung. Di samping itu, terdapat juga tanda khas dengan kata-kata "hidup" dalam warna merah jambu untuk akaun yang melakukan streaming langsung.

Baca juga:  Inilah Penjelasan Mengenai Pemberitahuan Masalah Tangkapan Skrin Instagram

Fungsi untuk membuang kandungan video langsung setelah streaming berakhir, juga dapat ditemukan dalam pesan foto dan video yang dikirim sebagai pesan langsung. Semasa menghantar mesej secara langsung melalui kumpulan atau secara individu, kita dapat memilih fungsi menghapus pesan secara automatik setelah dibaca oleh penerima.

Dari penerima, juga diberi pilihan untuk membalas atau mengambil tangkapan skrin mesej.

Melihat perkembangan aplikasi Instagram yang menunjukkan trend positif menjelang akhir 2016, sebuah firma pemasaran dalam talian eMarketer meramalkan bahawa Facebook dapat meraih keuntungan hingga 1.5 bilion dolar dari pendapatan iklan tahun ini. Dan untuk 2017, diramalkan bahawa jumlahnya akan terus meningkat seiring dengan adanya Instagram sebagai aplikasi popular untuk perkongsian foto dan video perniagaan.

Artikel Berkaitan