Pengembangan Potensi Besar Pencetak 3D untuk Kempen Pemasaran

Imej dari Google.com

Bagi mereka yang tidak tahu, teknologi pencetak telah dibuat yang dapat mencetak objek dalam bentuk tiga dimensi. Seperti yang diketahui, pencetak yang dan yang diketahui oleh banyak orang digunakan untuk mencetak di media kertas. Oleh itu, hasilnya hanyalah objek dua dimensi.

Tetapi dengan perkembangan teknologi, para pakar di beberapa negara dapat mengembangkan teknologi pencetak khas yang mampu mencetak objek tiga dimensi. Selain dapat membuat sesuatu yang terasa nyata, #teknologi juga menawarkan potensi besar untuk dikembangkan dalam pelbagai bidang lain.

Artikel lain:  Kacamata 3D Karton Google Unik dan Canggih

Salah satunya adalah dalam perniagaan. Sudah ada sebilangan besar syarikat yang telah mulai menggunakan pencetak 3 dimensi untuk mencetak pelbagai bahan promosi serta membuat media yang diharapkan dapat menarik minat pengguna dengan lebih baik.

Seperti apa kegunaannya? Berikut ini adalah tinjauan tentang potensi pengembangan printer 3D dalam usaha kampanye pemasaran.

Teknologi canggih

Teknologi pencetak 3D masih dikategorikan sebagai teknologi terhad kerana kedua-dua dari segi kualiti dan kuantiti tidak terlalu besar. Mungkin di beberapa negara besar seperti Amerika, pencetak 3 dimensi telah mula dikembangkan pada tahap yang lebih tinggi.

Bukan hanya bertujuan untuk mencetak objek mini dengan lebih mudah dan cepat, teknologi ini juga dilengkapi dengan berbagai bahan sehingga dapat disesuaikan dengan kebutuhan. Sebenarnya, di Jepun, ada syarikat teknologi yang secara khusus mengembangkan pencetak 3 dimensi yang dapat mencetak makanan dalam pelbagai bentuk.

Lalu bagaimana dengan Dunia? Melihat perkembangan teknologi yang ada dan aplikasinya dalam bidang perniagaan, nampaknya pencetak 3D tidak begitu diminati. Anda boleh katakan, pada masa ini Dunia masih di tahap pengenalan teknologi terapan.

Jika dibandingkan dengan beberapa negara jiran seperti Hong Kong dan Singapura, kedua-dua negara telah mula dapat membuat produk dari pencetak 3D untuk keperluan pemasaran perniagaan.

"Dunia saat ini masih menjadi pusat pengeluaran, belum menjadi pusat pengembangan produk jika dibandingkan dengan Hong Kong dan Singapura. Banyak reka bentuk produk dari kedua negara ini kemudiannya akan dihasilkan secara besar-besaran di Dunia, "kata Harry Liong, Pengasas SugaCube 3D Studio.

Isu Kos

Jadi apa masalah utama dalam kesukaran menyesuaikan teknologi pencetak 3D World? Jawapannya adalah masalah dana.

Sehingga kini, sebahagian besar teknologi pencetak 3D mempunyai harga yang cukup tinggi. Bukan hanya dari mesin, bahan dan peralatan sokongan lain juga memiliki harga yang murah. Sebagai perbandingan, untuk membuat model 3D dengan ukuran hanya sekitar 10 cm, dibutuhkan biaya mulai dari Rp2,5 juta hingga Rp19 juta. Jumlahnya akan bertambah jika objek yang dibuat juga semakin besar.

Di samping itu, hari ini majoriti pencetak 3D menggunakan bahan mentah percetakan (atau pada pencetak biasa yang tinta) dalam bentuk bahan khas yang diberi nama batu pasir. Bahan batu pasir ini adalah bahan khas yang terbuat dari pasir atau pasir mineral kerikil. Bahan ini masih sukar dikembangkan secara bebas. Jadi untuk dapat mengakses bahan ini mesti diimport terus dari negara-negara besar seperti Amerika.

Dihantar ke mesin pencetak, untuk model termurah dengan harga Rp 10 juta hingga Rp 150 juta, tetapi ada juga pencetak 3D profesional yang harganya jauh lebih tinggi hingga ratusan juta.

Menurut Harry, dia telah menemui beberapa produk pencetak 3D di Dunia. Tetapi masalahnya adalah, dari segi kualiti bahan asas masih jauh jika dibandingkan dengan bahan buatan Amerika.

"Kami telah menemui pencetak 3D buatan tempatan di beberapa pameran, tetapi ia tidak sebaik yang dibuat di Amerika," katanya.

Baca juga:  Pawagam Mini 3D Ke Sekolah - Konsep Francais Perniagaan Menghiburkan Pendidikan

Sekiranya hanya untuk membuat objek dengan jumlah kecil sudah memerlukan biaya yang besar, bentuknya dapat dibayangkan pengeluaran besar-besaran produk yang akan menyedot dana yang tidak masuk akal jika diperuntukkan dari usaha pemasaran.

Tetapi ini pasti akan menyesuaikan diri dari semasa ke semasa. Jika dibandingkan, setelah ditemui sekitar 4 tahun yang lalu, maklumat yang memasuki Dunia mengenai penggunaan pencetak 3 dimensi telah lebih dikembangkan. Oleh itu, mungkin memerlukan sedikit masa lebih lama untuk pencetak 3D benar-benar biasa di pasaran tempatan.

Artikel Berkaitan