Melihat Potensi dan Peraturan Penggunaan Drone di Dunia

Imej dari Transiskom.com

Drone adalah salah satu alat teknologi yang sedang meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan. Sebelum ini, drone hanya digunakan untuk pelbagai keperluan ketenteraan atau pengintaian, saat ini drone kini biasa dilakukan dalam kegiatan lain seperti fotografi, pemetaan kawasan dan bahkan media hiburan.

Di dunia itu sendiri, #drone juga semakin meningkat. Selain dibeli dengan harga yang bervariasi, drone juga cukup mudah diperoleh. Tetapi masalahnya adalah, ternyata drone sebagai alat udara harus disertai dengan sejumlah peraturan dalam penerbangan.

Tidak sedikit kes yang melibatkan drone malah mengakibatkan kejadian maut seperti nahas pesawat dan pelanggaran privasi.

Peraturan Pemerintah Dunia

Pada masa ini penggunaan drone atau pesawat tanpa pemandu diawasi oleh dua kementerian Dunia iaitu Kementerian Komunikasi dan Maklumat dan Kementerian Perhubungan. Salah satu peraturan yang dikeluarkan adalah dari Kementerian Perhubungan, melalui menteri Ignasius Jonan bertarikh 12 Mei 201.

Dalam peraturan Menteri Perhubungan nomor 90 tahun 2015 tentang pengendalian operasi pesawat tanpa awak, dinyatakan bahwa ada beberapa penggunaan drone yang diizinkan seperti kepentingan menembak, film dan pemetaan. Kesemuanya diwajibkan memiliki izin dari institusi yang kompeten dan pemerintah daerah tempat gambar itu diambil.

Artikel lain:  Kenali selok-belok Drone Selfies, Tongsis lewat!

Tambahan pula, peraturan semacam ini dibuat kerana melindungi masalah privasi ruang dan frekuensi udara. Namun, sudah tentu perkara ini tidak selalu disambut oleh semua pihak.

Orang yang menyuarakan mesej balas adalah bahawa aktivis drone terutama dari media massa. Adanya sekatan melalui peraturan Kementerian Perhubungan tentu akan menyulitkan proses pelaporan yang kadang kala harus dilakukan secara spontan.

Contohnya, apabila berlaku bencana atau kesesakan lalu lintas, penggunaan drone yang lebih fleksibel untuk memantau dari udara tentunya sangat bermanfaat. Untuk beberapa tujuan positif seperti ini, media massa berharap akan ada kelonggaran yang akan lebih menyokong penggunaan drone di Dunia.

Masih berkaitan dengan peraturan Menteri Perhubungan, semua drone yang diterbangkan tidak boleh melebihi batas 500 kaki atau sekitar 150 m. Sekiranya memang penggunaan drone akan melebihi had ini, izin khas dari Jabatan Pengangkutan yang telah dijaga mesti diambil sekurang-kurangnya 14 hari sebelum hari penembakan. Keputusan itu diambil untuk melindungi kawasan larangan atau kawasan larangan agar tidak membahayakan pihak lain.

Selain itu ada juga peraturan untuk penggunaan drone untuk aplikasi tertentu seperti pertanian dan perkebunan harus memiliki jarak minimum 500 meter dari pemukiman.

Penggunaan drone secara positif

Berkaitan dengan pemanfaatan dalam bidang pertanian, langkah utama juga diambil oleh beberapa penyelidik dari Universiti Muhammadiyah Malang. Penyelidik UMM menggunakan drone untuk memetakan tanah dan menyebarkan anak benih di lokasi yang sukar dijangkau melalui darat.

Dalam penelitian itu, sebuah drone, Farm Mapper, diciptakan, yang dilaporkan dapat menjalankan fungsi pengawasan tanah secara maksimal. Sekiranya kemudian drone ini dihasilkan untuk keperluan komersial, dilaporkan memerlukan dana sehingga 700 juta per unit.

Selain itu, penggunaan positif lain yang tidak dapat dikesampingkan adalah dalam pengurusan bencana. Untuk usaha yang satu ini, Badan Pengurusan Bencana Nasional (BNPB) berada di barisan hadapan dan bekerjasama dalam penggunaan drone sebagai pengawas bidang bencana.

Seperti diketahui, di kebanyakan bencana alam, medan akan sangat sukar dikesan. Penggunaan drone yang dapat menjelajah wilayah udara, mempunyai banyak kelebihan untuk memetakan kawasan yang dilanda bencana dan menyikat mangsa.

Oleh itu, kata Wakil Pengurusan Kecemasan BNPB Tri Budiarto, penggunaan drone sangat penting kerana dapat digunakan dengan cepat dan berkesan.

Baca juga:  Peluang Perniagaan untuk Penyewaan Drone untuk Orang yang Mematuhi Diri

Namun peraturan yang telah dibuat oleh pemerintah adalah langkah-langkah untuk meminimumkan kemungkinan buruk yang dapat timbul dari penggunaan teknologi seperti drone. Oleh itu, adalah lebih bijak jika kita terus menghormati peraturan yang ada sambil terus mengembangkan penggunaan pesawat tanpa pemandu untuk berbagai tujuan positif lainnya.

Penggunaan drone yang masih sangat luas, merupakan cabaran untuk mencipta inovasi baru terutama jika menghadapi sekatan menggunakan penerokaan darat atau laut. Semoga di masa hadapan, kerajaan dan aktivis drone dapat disinergikan ke arah yang lebih baik.

Artikel Berkaitan