Opera Neon ~ Penyemak Imbas Baru dengan Ciri Anti Monoton

Imej dari Opera.com

Tidak lama dahulu pembangun aplikasi #browser, Opera, mengumumkan pelepasan aplikasi penyemak imbas terbaru yang disebut Opera Neon. Membawa sejumlah ciri yang berbeza dengan kebanyakan penyemak imbas hari ini, Opera Neon didakwa dapat memberikan sensasi melayari internet dengan lebih menyeronokkan.

Seperti apa ciri-cirinya? Inilah ulasan penuh penyemak imbas Opera Neon.

1. Antaramuka Opera Neon

Perkara pertama yang dapat kita perhatikan dari penyemak imbas ini tentunya dari segi antara muka. Mengikuti sebilangan besar penyemak imbas popular seperti Google Chrome dan Firefox, Opera Neon juga direka untuk menjadi lebih bersih dan ringkas. Kesederhanaan paparan yang disediakan dalam penyemak imbas yang satu ini, sebenarnya tidak mengurangkan fungsi yang ditawarkan.

Secara umum terdapat 3 lajur utama yang dapat diakses oleh pengguna. Dari 3 lajur, lajur di tengah adalah lajur utama dengan penampilan dominan. Di dalamnya sudah ada beberapa ikon laman web besar yang dapat diakses secara langsung. Paparan seperti ini hampir sama dengan ciri yang disediakan oleh kebanyakan penyemak imbas mudah alih.

Artikel lain: Penyemak Imbas Gello ~ Aplikasi Penyemak Imbas Unik dengan Ciri Internet Luar Talian \

Tetapi jika pengguna ingin menyesuaikan ikon, ia dapat segera melakukannya dengan "drag and drop" dari sebelah kanan. Di lajur sebelah kanan terdapat beberapa ikon lain serta ikon yang boleh disesuaikan atau ditaip secara manual.

2. Tab Tetingkap Paparan

Sebilangan besar penyemak imbas kini meletakkan senarai tetingkap tab yang tidak terlalu jauh dari bar alamat. Tetapi ini tidak akan dijumpai di penyemak imbas Operasi. Opera merancang tetingkap tab seperti tetingkap baru tetapi diletakkan di ikon bulat di lajur sebelah kanan.

Dari ikon ini, dilampirkan juga favicon dari laman web yang disertakan dengan label. Fungsi pelabelan ini adalah untuk memudahkan pengenalan dan pengenalan setiap laman web. Tetapi sebenarnya, paparan yang diberikan di bar kanan cukup besar sehingga akan mudah dikenali setiap tetingkap tab.

Sekiranya kemudian lajur kanan penuh, Opera Neon secara automatik akan memaparkan paparan bar tatal yang dapat memudahkan navigasi antara satu ikon dengan ikon yang lain.

3. Ciri pemain

Ini adalah ciri yang tidak biasa dijumpai di penyemak imbas, iaitu ciri pemain. Seperti namanya, fitur ini mempunyai fungsi untuk memainkan media. Media yang dapat dimainkan mulai dari muzik hingga video. Oleh itu, setiap fail dimuat, pengguna tidak perlu membuka di tetingkap tab baru, tetapi dapat langsung memainkan muzik.

Ciri ini, tentu saja, memberikan kelebihan tersendiri bagi pengguna yang suka mendengar muzik kembali bekerja atau menjelajah dunia maya. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan kerana ciri ini juga dapat menyebabkan gangguan pada penampilan bunyi yang tidak diingini.

4. Ciri Rakaman Skrin

Sekiranya Firefox dan Chrome memerlukan bantuan dengan sambungan atau aplikasi pihak ketiga untuk mengambil tangkapan skrin. Tetapi itu tidak berlaku dengan Neon. Untuk tujuan tertentu, Opera menambahkan fitur Snap yang membolehkan pengguna membuat tangkapan layar halaman tertentu.

Selain lebih mudah dan praktikal, ciri tangkapan skrin yang disertakan secara lalai pasti dapat memberikan prestasi yang lebih baik daripada ciri yang ditambahkan melalui pelanjutan atau aplikasi pihak ketiga. Dalam beberapa kes, memasang pelanjutan ke aplikasi # penyemak imbas kadang-kadang juga membuka kemungkinan menyebarkan virus atau program berbahaya yang lain.

Untuk mengakses snap boleh didapati di menu lajur kiri, tepat di bawah Pemain. Untuk menggunakannya, cukup tandakan halaman dengan mengklik dan menyeret menggunakan tetikus atau papan kekunci.

Baca juga:  Ciri ini Akan Memaksimumkan Penyemak Imbas Google Chrome

5. Ciri Galeri

Masih berkaitan dengan fitur sebelumnya, penyemak imbas Opera Neon juga telah dilengkapi dengan kapasiti dalam bentuk fitur galeri. Di galeri pengguna akan dapat melihat hasil gambar tangkapan layar yang telah diambil melalui kemudahan Snap. Di Galeri juga anda boleh menghapus atau mengetahui dari mana asalnya gambar asal.

Berikut adalah beberapa kelebihan yang dimiliki oleh aplikasi penyemak imbas baru, Opera Neon. Dalam pernyataan rasminya, aplikasi penyemak imbas Opera masih akan disediakan secara berasingan dari Opera Neon. Tetapi pembangunnya menyatakan bahawa, di masa depan beberapa ciri yang diterapkan pada Opera Neon juga akan dilaksanakan dalam aplikasi penyemak imbas utama Opera.

Artikel Berkaitan