Kadar Tandas ~ Penyelesaian Aplikasi Unik untuk Masalah Sanitasi Dunia

Imej dari Youngsters.id

Masalah kebersihan atau kebersihan masyarakat mungkin hanya salah satu daripada banyak masalah yang kita hadapi setiap hari. Tetapi nampaknya, masalah kebersihan boleh menjadi momok yang sangat menakutkan jika tidak ditangani dengan baik.

Lebih khusus lagi, di Dunia masalah yang sering dihadapi adalah kesukaran mencari tandas yang sesuai. Sebilangan besar tandas terletak di pelbagai lokasi, keadaan sangat tidak mencukupi dan memerlukan banyak pembaikan. Dari idea sederhana ini, seorang pemuda bernama Yugnan Adi Sasongko berusaha melahirkan inovasi dengan membuat aplikasi bernama Toilet Rate.

Gambaran Keseluruhan Aplikasi Kadar Tandas

Aplikasi Toilet Rate adalah aplikasi yang dikembangkan oleh pasukan yang diketuai oleh Yugnan Adi Sasongko. Aplikasi ini berdasarkan sambungan pertama LBS (perkhidmatan berdasarkan lokasi) secara langsung dengan perkhidmatan Peta Google. Fungsi utama aplikasi ini adalah untuk mencari lokasi tandas awam yang tidak hanya dekat tetapi juga bersih.

"Ini bermula dari kesukaran mencari tandas awam yang benar-benar bersih. Kami juga memutuskan untuk mengembangkan masalah ini dalam bentuk aplikasi dengan tujuan dari apa yang kami buat, sekurang-kurangnya kami harus dapat menyelesaikan masalah peribadi kami terlebih dahulu, untungnya orang lain juga membantu, "tambah pemuda yang lahir pada 29 Julai 1993.

Artikel lain: Chakra Croze ~ Aplikasi Terapi Autisme yang dibuat oleh Young People World

Aplikasi, yang dirilis pada pertengahan 2016, mendapat sambutan positif dengan peningkatan muat turun melalui Google Play Store. Dari data crowdsource aplikasi ini memudahkan pelancong mencari tandas di tengah perjalanan yang panjang.

Bukan hanya mencari tandas, aplikasi ini juga dilengkapi petunjuk dan panduan dari lokasi pengguna ke tandas bersih terdekat yang dapat ditentukan oleh peta.

Ingin Membantu Kebersihan Kebersihan

Seperti disebutkan sebelumnya, tujuan aplikasi ini adalah untuk memberikan informasi yang dapat dipercayai mengenai lokasi tandas yang sesuai. Di samping itu, dalam ruang lingkup yang lebih luas, pengguna juga dapat menyumbang untuk mengembangkan kesihatan sanitasi melalui penilaian.

Semakin banyak penilaian, semakin banyak aplikasi pangkalan data. Di samping itu, pengembangan data tandas yang rosak akan dikolaborasikan dengan pemerintah untuk siap diperbaiki.

"Dengan aplikasi ini kita dapat membantu menyelesaikan masalah yang ada, baik masalah persekitaran dan sosial dengan cara kita sendiri dari segi teknologi," jelas Yugnan.

Langkah yang harus diambil oleh Yugnan adalah mengajak masyarakat untuk turut serta dalam mengubah kebiasaan menjaga kelayakan dan kebersihan kemudahan sanitasi tandas. Di samping itu, sokongan daripada kerajaan untuk memperbaiki kemudahan tandas awam sangat diperlukan. Pelaporan dari masyarakat kemudiannya akan menjadi jambatan aspirasi.

Pengalaman Menubuhkan Permulaan

Yugnan menyampaikan secara langsung, pada mulanya dia mengasaskan permulaan berasaskan laman web iaitu Semogaberkah.id. Tetapi yang merasa ingin memulakan permulaan digital tidaklah mudah. Sarjana muda kejuruteraan dari Telkom University ini mengatakan bahawa permulaannya dibuat berdasarkan impian yang dikongsi dengan beberapa rakan.

"Pada awalnya, pembentukan ID ini sebenarnya tidak sengaja. Bermula dari berbual dengan beberapa rakan yang kedua-duanya pembangun. Kami akhirnya bersetuju untuk membentuk pasukan. "Selain menyalurkan bakat dan kebolehan serta bagaimana kita dapat berpartisipasi dalam menyelesaikan masalah di sisi teknologi," kata Yugnan lagi.

Hanya pada bulan April 2016, ketika mereka mengambil bagian dalam pertandingan startup di Bandung, mereka berhasil menjadi juara wilayah Bandung Rocket Pitching Nextdev Telkomsel 2016 yang dipersenjatai dengan aplikasi Toilet Rate.

Yugnan dan pasukan masih sangat yakin untuk terus mengembangkan perkhidmatan Toilet Rate menjadi perkhidmatan yang lebih hebat lagi. Sebabnya, yang pertama adalah kerana aplikasi ini unik dan sukar ditiru. Cabaran terbesar terletak pada pengguna aplikasi Toilet Rate.

Baca juga: 4 Bahaya Menggunakan Alat Sebelum Tidur untuk Kesihatan, Hati-hati!

"Perkara yang paling sukar adalah membuat orang mengambil bahagian dalam mengubah kebiasaan menjaga kebersihan tandas. Ia juga memerlukan kerjasama dengan pemerintah untuk memperbaiki kemudahan tandas yang rosak dan peranan masyarakat dalam melaporkan kualiti tandas, "katanya.

Di masa depan, Yugnan berharap dapat mengembangkan Toilet Rate menjadi aplikasi B2B atau berkaitan langsung dengan konsep perniagaan dan B2G yang berkaitan dengan pembangunan kerajaan.

Artikel Berkaitan