5 daripada Syarikat PPC Tempatan Terbaik di Dunia Alternatif Adsense yang patut dicuba

[ KEMASKINI: Syarikat iklan PPC World RIP ] Sebenarnya ada beberapa syarikat PPC yang dipercayai yang boleh dijadikan alternatif jika anda tidak diterima oleh Google Adsense. Malah syarikat PPC tempatan mempunyai banyak pengiklan premium, tentu ini akan mempengaruhi jumlah pendapatan penerbit.

Harus diakui bahawa kebanyakan blogger di Dunia lebih suka Google Adsense PPC untuk mengewangkan laman web mereka. Malangnya, sebilangan besar blogger telah ditolak penyerahannya. Dasar yang ketat menjadikan proses penyerahan untuk menjadi penerbit Google Adsense sangat sukar. Dan tidak jarang akaun penerbit Google Adsense dilarang di tengah jalan kerana dianggap melanggar rangkaian iklan berasaskan PPC (PPC).

Sekiranya anda adalah salah satu daripada banyak blogger atau pemilik laman web yang tidak pernah diterima oleh Google Adsense, maka tidak ada salahnya untuk mencuba menjana wang laman web anda dengan PPC World. Mungkin hasilnya tidak sebaik Google Adsense, tetapi patut dicuba.

Lalu, apakah alternatif PPC Adsense?

Berikut adalah beberapa syarikat PPC tempatan terbaik yang mungkin anda pertimbangkan untuk mengewangkan laman web anda:

1. Media Iklan Asli MGID

Media Iklan Asli MGIDMedia Iklan Asli MGID

Ok, MGID memang bukan produk tempatan tetapi pada pendapat saya, wajar dipertimbangkan sebagai pilihan dalam mengewangkan blog berbahasa Dunia. Syarikat iklan dalam talian ini berasal dari Ukraine dan telah digunakan secara meluas oleh penerbit dari luar negara untuk menjana wang dari blog, termasuk blogger di Dunia.

Beberapa perkhidmatan pengiklanan di MGID termasuk:

 • Iklan Asli (PPC, PPM)
 • Pemberitahuan Tolak

Mampu bergabung sebagai penerbit di MGID agak mudah. Namun, sekurang-kurangnya blog yang didaftarkan mempunyai 1000 paparan halaman setiap hari untuk diterima sebagai penerbit. Pada masa ini terdapat banyak pengiklan dari Dunia yang menggunakan rangkaian iklan MGID dan tentunya ini adalah berita baik bagi penerbit Dunia.

Baca juga: Cara Beriklan di MGID

2. IdBlogNetwork PPC Tempatan Terbaik # 1 (TERBAIK DI DAMAI)

Pada pendapat peribadi saya, IdBlogNetwork.com (IBN) adalah syarikat PPC tempatan terbaik di dunia buat masa ini. Sama seperti Google Adsense, IBN tidak sewenang-wenang menerima seseorang sebagai penerbitnya. Untuk menjadi penerbit di IBN, anda mesti menjadi blogger dan mempunyai blog yang mengandungi kandungan mesra keluarga.

Beberapa perkhidmatan pengiklanan dari IdBlogNetwork adalah:

 • CPC (kos setiap klik)
 • PKP (kos setiap pos)
 • CPA (kos setiap tindakan)
 • CPL (kos per petunjuk)
 • CPR (kos per klik dibaca)
 • CPCV (kos per klik melayari)
 • CPVB (sepanduk video CPV)
 • CPVy (CPV video YouTube)
IdBlogNetwork.com

IBN tidak menerapkan syarat minimum Halaman View blog / laman web, bahkan blog dengan peringkat Alexa 10 juta (peringkat global) masih diterima. Namun, agar dapat diterima sebagai penerbit IBN dengan lebih cepat, selain blog yang berkualiti, anda mesti mendapat e-mel cadangan dari blogger lain yang sudah menjadi penerbit di IBN.

Sekiranya anda mendaftar tanpa cadangan daripada penerbit IBN, prosesnya boleh memakan waktu berbulan-bulan. Sebilangan orang mengatakan bahawa prosesnya boleh memakan masa hingga 4 bulan. Wow, sudah lama.

Nilai PPC di IBN cukup besar, sekitar Rp 1.000 - Rp 2500 per klik yang berlaku. Angka ini hampir sama dengan nilai CPC Google Adsense. Dan pendapatan minimum pembayaran di IBN adalah Rp. 1 juta. Sudah tentu, untuk mendapatkan nominal ini tidaklah terlalu sukar sekiranya blog anda mempunyai banyak pengunjung.

3. Adsense PPC Alternatif Dari AdPlus

Menurut ulasan banyak blogger, AdPlus.co.id adalah salah satu PPC tempatan terbaik di Dunia. Syarikat ini memberi peluang kepada penerbit untuk menjana wang dari blog dengan pelbagai pilihan pengewangan, termasuk:

 • CPC (kos setiap klik)
 • CPV (kos setiap lawatan)
 • CPL (kos setiap petunjuk)
 • CPS (kos setiap jualan)
 • CPM (kos per batu)
AdPlus.co.id

Sayangnya, untuk diterima sebagai penerbit di AdPlus tidaklah mudah. Terdapat beberapa syarat yang mesti diikuti oleh calon penerbit mereka, termasuk:

 • Blog / laman web yang didaftarkan mesti mempunyai paparan halaman minimum 200,000 pv / bulan, sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum mendaftar dengan AdPlus. Bukti paparan halaman yang dihantar dalam bentuk fail gambar tangkapan skrin dari Google Analytics
 • Blog / laman web yang didaftarkan termasuk dalam kategori khusus berikut; Perniagaan, Laman Berita, Teknologi, Gaya Hidup, Sukan dan Belia, Wanita. Jadi, tidak semua jenis blog niche diterima sebagai penerbitnya.
 • Blog / laman web yang didaftarkan mesti menggunakan Domain Tingkat Atas (TLD). Jadi, blogger yang masih menggunakan subdomain dari Blogger.com dan WordPress.com tidak akan diterima sebagai penerbit.
 • Blog / laman web yang didaftarkan mesti mengandungi kandungan yang mesra keluarga. Oleh itu, jika blog anda mempunyai kandungan yang melanggar Undang-undang ITE, ubat-ubatan terlarang, kandungan pornografi, perkauman, blog tersebut tidak akan diterima sebagai penerbit AdPlus.

4. Program PPC dari AdStars (REST IN PEACE)

Rangkaian pengiklanan Adstars.co.id  muncul setelah IdBlogNetwork, tetapi dari segi pengiklan dan penerbit AdStars tidak boleh dipandang rendah. AdStars dipercayai oleh pengiklan premium untuk mempromosikan perniagaan mereka, termasuk: Unilever, Nestle, Mandiri, Indosat, Mayora, Garuda World, dan lain-lain.

Beberapa perkhidmatan iklan yang ditawarkan oleh AdStars termasuk:

 • CPC (kos setiap klik)
 • CPM (kos per batu)
 • CPV (kos setiap lawatan)

Bintang iklan juga tidak sembarangan untuk menerima penerbitnya. Untuk menjadi penerbit Adstars, blog anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 50,000 paparan halaman setiap bulan seperti yang dibuktikan dengan tangkapan layar laporan lalu lintas di Google Analytics. Sebilangan penerbit mereka adalah laman web terkenal seperti; KapanLagi.com, IDWS.com, Kompas.com, Metrotvnews.com, Viva.co.id, dan lain-lain.

5. PPC Dari Mengumpulkan Blogger

KumpulBlogger.com adalah syarikat jaringan pengiklanan yang berpusat di Dunia PPC yang ditubuhkan pada tahun 2008. Sebelum Google Adsense dapat diterapkan ke blog berbahasa Dunia, KumpulBlogger menjadi salah satu idola PPC tempatan untuk blogger menguangkan blog mereka.

Tidak sukar untuk bergabung dengan penerbit KumpulBlogger kerana tidak ada syarat yang berat. KumpulBlogger sangat sesuai untuk blogger pemula kerana tidak ada syarat minimum untuk jumlah pengunjung dan paparan halaman bulanan.

Beberapa perkhidmatan dari KumpulBlogger meliputi:

 • CPC (kos setiap klik)
 • Penempatan SEO
 • Ulasan pekerjaan
 • Program pertukaran pautan

Namun, setelah melihat laman web KumpulBlogger.com, saya tidak lagi melihat perkhidmatan iklan PPC seperti sebelumnya. Memang laman web ini tidak mati, tetapi perkhidmatannya berbeza. Perkhidmatan yang tersedia berbeza, termasuk Penempatan SEO, tinjauan Pekerjaan, dan program pertukaran pautan.

6. PPC Dari AdsenseCamp (REST DI PEACE)

Syarikat PPC tempatan terakhir adalah AdsenseCamp.com . Syarikat rangkaian pengiklanan ini dulu banyak digunakan oleh blogger pemula untuk menjana wang dari blog mereka. Memang, harga per klik pada AdsenseCamp dianggap kecil, yaitu Rp 300 per klik iklan, tetapi bagi blogger pemula ini pasti menggembirakan.

Beberapa perkhidmatan dari AdsenseCamp merangkumi:

 • CPC (kos setiap klik)
 • Ulasan pekerjaan

Satu perkara yang harus diperhatikan oleh bakal penerbit AdsenseCamp, baca TOS mereka dengan teliti sebelum benar-benar bergabung. Terdapat beberapa laporan dari blogger yang merasa kurang bernasib baik kerana berlakunya peraturan khas untuk penerbit AdsenseCamp.

**

Memang, pada masa ini syarikat rangkaian iklan tempatan mengalami kemunduran. Menurut catatan saya, kebanyakan syarikat PPC tempatan lesu dan bahkan mati kerana ketiadaan pengiklan dan kurangnya inovasi, termasuk: IDblognetwork, KumpulBlogger.com, AdsenseCamp, Sitti.co.id, Panenklik.com, Adsentra.com, PPCIndo.com, dan KlikSaya .com

Bagi rakan blogger yang pada masa ini tidak diterima oleh Google Adsense, tidak ada salahnya mencuba mendaftar di salah satu PPC tempatan yang saya nyatakan di atas. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan