Pembukuan ~ Aplikasi Kewangan Membantu Mencatat Perniagaan Anda

Imej dari Bukutansi.com

Apabila perniagaan mula berkembang, memang pada peringkat awal banyak perkara perlu disiapkan. Salah satunya adalah mengenai rakaman atau biasa disebut sebagai perakaunan perniagaan.

Tetapi masalahnya adalah, kadang-kadang ada pemilik perniagaan yang benar-benar memandang rendah masalah yang satu ini. Dengan alasan bahawa mereka tidak memerlukan atau tidak mempunyai pengetahuan yang cukup mengenai pengaturan rekod kewangan, dan lain-lain, akibatnya mereka melupakan satu aspek yang dapat membantu membangun asas perniagaan ke depan.

Sebaliknya, perkembangan teknologi sebenarnya telah menawarkan penyelesaian untuk menyelesaikan masalah ini. Penyelesaiannya adalah dengan menggunakan aplikasi sokongan yang dapat membantu semua proses mencatat keperluan kewangan dan perniagaan dengan mudah, automatik dan praktikal.

Melihat Aplikasi Kewangan yang Baik

Bukan hanya untuk mereka yang menjalankan perniagaan produk atau perkhidmatan berskala besar, tetapi untuk mereka yang masih merintis atau memiliki perniagaan kecil dan sederhana, tentu saja mereka masih memerlukan kaedah rakaman perniagaan yang baik. Oleh itu, di sinilah diperlukan aplikasi kewangan yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan teknologi terkini.

Kemudian persoalannya, apakah aplikasi kewangan yang baik untuk perniagaan?

Menjawab ini, perkara pertama yang perlu diberi perhatian adalah jenis ciri yang ditawarkan oleh #application. Beberapa aplikasi dirancang khusus untuk membantu pemilik perniagaan dalam mencatat contoh seperti pembelian atau penjualan.

Artikel lain:  Kembangkan Aplikasi Permulaan Perniagaan? Anda Harus Menghindari 3 Fikiran Ini

Namun, jika kita ingin mendapatkan perkhidmatan aplikasi terbaik, adalah bijak memilih aplikasi yang mampu menawarkan pelbagai perkhidmatan mulai dari merekod dan mengatur pembelian, penjualan, inventori dan keuangan di satu tempat. Dengan begitu, kita tidak perlu bingung untuk menangani semua keperluan yang berkaitan dengan rekod perniagaan.

Untuk makluman, saat ini terdapat sistem yang disebut sistem ERP atau Enterprise Resource Planning. Secara umum, sistem ini diciptakan untuk mendukung pelbagai keperluan perniagaan ke dalam satu perkhidmatan bersepadu.

Aplikasi yang telah dilengkapi dengan sistem ERP dapat menjamin integrasi pelbagai perkara seperti menangani rakan niaga yang berkaitan, fungsi sokongan, vendor, pelanggan dan banyak aspek lain ke dalam satu ekosistem syarikat. Oleh itu, jika perkhidmatan aplikasi kewangan telah melaksanakan sistem ERP ini, maka anda boleh mempertimbangkannya.

Perkara seterusnya adalah berkaitan dengan sokongan daripada pembangun. Ada kalanya sebilangan penyedia perkhidmatan aplikasi kewangan tidak menyediakan perkhidmatan yang mencukupi untuk penggunaan pasca aplikasi. Lebih baik jika kita memilih perkhidmatan yang dapat memberikan sokongan penuh melalui pelbagai saluran bantuan. Jadi, jika nanti kita menghadapi masalah pada pengguna aplikasi, kita tidak akan keliru untuk mencari jalan keluar.

Perkara yang perlu dipertimbangkan, adalah kesesuaian perkhidmatan yang ditawarkan dan perniagaan kita. Walaupun anda dapat mengatakan bahawa pada masa ini hampir semua skala perniagaan memerlukan bantuan aplikasi kewangan, kita pasti masih harus mempertimbangkan sama ada perkhidmatan itu sesuai untuk kita gunakan, termasuk untuk masalah belanjawan dan keperluan perniagaan.

Dari sana, bagi rakan sekerja yang memerlukan perkhidmatan aplikasi kewangan yang memenuhi semua perkara di atas, salah satunya boleh menggunakan perkhidmatan aplikasi Bukutansi.

Mengenai Aplikasi Bukutansi

Aplikasi kewangan Bukutansi adalah aplikasi berbasis runcit yang dapat membantu pemilik perniagaan baik skala kecil, sederhana dan besar untuk pelbagai tujuan yang meliputi rakaman kewangan, pembelian, penjualan, inventori, perakaunan dan POS (Titik Penjualan).

Dibangunkan oleh pembangun utama dunia, Softwareseni, aplikasi Bukutansi dapat dijalankan bukan hanya melalui perangkat desktop, tetapi juga tablet dan telefon pintar. Mengutamakan kemudahan yang dibungkus dengan pelbagai perkhidmatan, Bukutansi berusaha untuk menjadi rakan kongsi yang tepat untuk pemilik perniagaan di Dunia.

Sekilas mengenai Softwareseni, adalah syarikat pembangunan web berskala multinasional yang berpusat di Sydney, Australia. Syarikat ini terdiri daripada pasukan pereka grafik, pemaju, jaminan kualiti dan perkhidmatan pelanggan, termasuk sebuah syarikat cawangan yang berlokasi di Jogjakarta, Jawa Tengah.

Membantu Pelbagai Jenis Perniagaan

Hingga kini, penggunaan aplikasi kewangan yang mampu menangani semua keperluan rakaman perniagaan mungkin hanya difikirkan oleh pemilik perniagaan berskala besar. Tetapi sebenarnya aplikasi seperti ini juga dapat membantu pemilik perniagaan dalam pelbagai jenis industri, seperti industri butik fesyen, salun atau kecantikan, sukan, makanan, kafe, elektronik dan bidang perniagaan yang lain.

Imej dari Bukutansi.com

Ini adalah alasan yang tepat mengapa kita, sebagai pemilik perniagaan, bahkan bagi mereka yang masih dalam skala permulaan atau permulaan, mula menggunakan aplikasi kewangan Bukutansi.

Baca juga:  Ingin Mengajar Anak-anak Menguruskan Kewangan? Cubalah 4 cara di bawah

Semua kelebihan mulai dari berbagai fitur, untuk mendukung melalui berbagai saluran seperti aplikasi telepon, e-mel dan pesanan, menjadikan kami pemilik perniagaan untuk tidak ragu-ragu dalam melakukan kerjasama dengan Bukutansi.

Dengan biaya yang sangat mesra, Bukutansi juga membuka beberapa pakej yang dapat disesuaikan dengan anggaran atau skala perniagaan anda. Lebih menarik lagi, Bukutansi masih membuka program percubaan 14 hari percuma untuk pengguna pemilik perniagaan.

Berminat untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap? Sila hubungi pembangun di:

Hubungi Bukutansi

  • Alamat: Jl.Pakuningratan No 15, Jetis, Yogyakarta, 55233
  • Telefon: +62 274 584368
  • E-mel: [dilindungi e-mel]
  • Laman web: Bukutansi.com
  • Media Sosial: www.facebook.com/Bukutansi

Artikel Berkaitan