E-Infaq ~ Cara Mudah Bersedekah Melalui Kemudahan Digital

Gambar dari Makassarterkini.com

Saat ini teknologi telah dapat membantu manusia dalam pelbagai pekerjaan dan keperluan. Bahkan untuk perkara-perkara yang bersifat sosial seperti memberi sumbangan, sebenarnya kita sudah dapat banyak kemudahan seperti itu. Salah satunya ialah E-Infaq.

Program Bank Dunia

Mengenai E-Infaq, ini adalah perkhidmatan berasaskan digital melalui aplikasi mudah alih, yang dapat digunakan oleh siapa saja untuk memberikan sedekah secara tunai.

Perkhidmatan ini adalah hasil pengembangan Bank Dunia, dan akan diperkenalkan di Sulawesi Selatan sebagai lokasi percontohan. Sehingga kini, untuk menjalankan perkhidmatan E-Infaq, BI telah bekerjasama dengan bank negara lain, BNI.

Ketua Pejabat Perwakilan BI Sulawesi Selatan, Wiwiek Sisto Widayat mengatakan bahawa tahap awal untuk memperkenalkan aplikasi E-Infaq bermula di kota Makassar, Sulawesi Selatan. Bank World akan mengadakan beberapa perkenalan kepada masyarakat bermula dari lokasi masjid dan beberapa lokasi lain seperti rumah anak yatim.

Artikel lain:  4 Aplikasi yang Memudahkan Proses Rakaman Kewangan Anda

"Kami akan mengadakan roadshow supaya orang ramai mengetahui dan mengetahui prosedur penyaluran sumbangan bukan hanya secara tunai. Di masa depan, kami juga akan menyampaikan program ini kepada bank lain yang sudah memiliki jaringan, seperti BRI dan Mandiri, "kata Wiwiek.

Untuk mengoptimumkan lagi proses sosialisasi, BI juga mengedarkan brosur dan tulisan mengenai program sedekah tanpa tunai. Untuk tahap awal ini, sosialisasi akan mensasarkan masjid-masjid besar, seperti Masjid Al Markaz Al Islami.

Dengan potensi untuk mempermudah orang untuk menyalurkan infaq atau sumbangan, sudah tentu perkhidmatan berasaskan aplikasi ini dapat mendapat perhatian masyarakat jika diperkenalkan dengan betul. Terutama pada masa ini, masyarakat juga sudah mulai celik dalam teknologi dan tidak lagi canggung menggunakan pelbagai aplikasi mudah alih.

Dapatkan Penilaian

Masih disampaikan oleh Wiwiek, Bank Dunia akan terus melakukan penilaian terutama yang berkaitan dengan penyebaran hasil infaq yang diperoleh dari aplikasi E-Infaq. Dia mengatakan ia akan ditentukan setelah penilaian suku tahun. Terdapat tiga pilihan pengedaran, iaitu melalui Baznas, institusi lain yang serupa, atau menyalurkan terus ke penerima sasaran.

Memberi pilihan yang lebih berharga kepada masyarakat mengenali sasaran sumbangan, membuka peluang untuk menjangkau lebih banyak pihak yang memerlukan. Sebaliknya, pilihan untuk menentukan penerima sasaran juga memungkinkan untuk menyebarkan "virus" penggunaan teknologi ke masyarakat luas.

"Kami akan melihat perkembangan setelah penilaian," kata Wiwiek.

Tetapi ketika ditanya mengenai target yang akan dicapai melalui aplikasi E-Infaq, dia mengaku tidak memiliki sasaran yang pasti. Kerana masih dalam tahap sosialisasi. Kemudian kemudian perlu melihat keadaannya terlebih dahulu.

Lebih-lebih lagi, e-Infaq sama sekali tidak diketahui oleh orang ramai. Oleh itu, fokus utama buat masa ini adalah sosialisasi tanpa menetapkan sasaran pencapaian.

"Belum ada sasaran. Marilah kita memperkenalkan dan melihat responsnya, "tegasnya.

Tetapi melihat perkembangan penggunaan peranti mudah alih dalam masyarakat yang mudah berkembang. Tidak mustahil, permohonan penggalangan dana seperti ini dapat diterima dengan baik oleh orang ramai. Sekiranya kemudian proses sosialisasi berjaya dilakukan dan menyentuh sasaran, tidak mustahil aplikasi E-Infaq dapat dikembangkan dengan lebih hebat lagi.

Baca juga:  Berikut adalah 5 Aplikasi Android Untuk Membantu Memaksimumkan Prestasi Kerjaya

Sebaliknya, penghargaan diberikan oleh pemimpin BNI Makassar cawangan Hadi Santoso. Katanya, BNI sentiasa menyokong program BI dalam usaha meningkatkan transaksi bukan tunai. Lebih-lebih lagi, program e-Infaq juga bertujuan untuk mendorong ketelusan sedekah atau infaq.

"Pada prinsipnya, program yang dimulakan bersama ini akan selalu disokong dalam konteks ketelusan sumbangan atau infaq. Juga pada masa yang sama bagaimana mengurangkan jumlah wang yang beredar, "pungkasnya.

Artikel Berkaitan