Lebih Baik Daripada Lithium Ion, Inilah Masa Depan Konsep Bateri Baru

Imej dari Jalantikus.com

Teknologi boleh dikatakan salah satu perkara yang paling dinamik di dunia. Hanya dalam beberapa tahun, kita dapat melihat perkembangan #teknologi dengan pantas dalam pelbagai bidang.

Salah satu contohnya ialah pengembangan penggunaan alat penyimpanan kuasa atau apa yang biasa disebut sebagai bateri. Bateri adalah salah satu peranti yang digunakan untuk menyimpan tenaga yang kemudian dapat digunakan pada peranti lain.

Sehingga kini, untuk peranti berasaskan mudah alih salah satu jenis bateri yang paling banyak digunakan ialah bateri lithium ion. Tetapi beberapa waktu yang lalu, para penyelidik yang sebelumnya telah mengembangkan bateri ion litium, mengemukakan idea untuk mencipta jenis bateri baru yang dilaporkan lebih baik daripada ion litium.

Seperti apa konsep bateri masa depan? Inilah ulasan penuh.

Pembangunan Dapatan Bateri

Untuk makluman, bateri lithium ion yang kini banyak digunakan pada peranti mudah alih, pertama kali dikembangkan oleh seorang penyelidik bernama John Goodenough. Dia adalah ahli pasukan yang menyelesaikan konsepsi bateri ion lithium beberapa dekad yang lalu.

Tetapi sekarang, ternyata sosok penemu terkenal itu tidak mahu berhenti mencipta teknologi terkini. Ini dibuktikan dalam laporan kajian yang dilakukannya dengan beberapa penyelidik lain, untuk mengembangkan teknologi bateri baru yang bahkan mempunyai ketahanan dan kelebihan dibandingkan dengan bateri lithium ion.

Artikel lain:  Bateri Telefon Pintar Anda habis dengan cepat? Permohonan Ini Mungkin Kerosakan Pendeta

Mengenai konsep umum bateri terbaru, Goodenough cuba menggantikan komponen utama dalam bateri ion lithium pada masa ini. Komponennya adalah cecair elektrolit. Pada masa ini, cecair elektrolit masih dianggap sebagai salah satu komponen yang paling penting dan tidak dapat diganti.

Tetapi masalahnya adalah, terdapat banyak keadaan di mana bateri yang terdiri daripada cecair elektrolit akhirnya dapat meletup dan tidak dapat berfungsi untuk peranti pada suhu rendah.

Oleh itu, pasukan Goodenough cuba mengganti cecair elektrolit dengan komponen lain, kaca. Dengan menggunakan kaca, bateri konsep baru ini dianggarkan dapat mengecas jauh lebih cepat, dan mempunyai kapasiti penyimpanan yang 3 kali lebih baik daripada bateri ion litium.

Bukan hanya itu, kelebihan menggunakan kaca juga dapat mengurangkan kemungkinan peranti meletup selain dapat beroperasi untuk peranti suhu rendah.

Selesaikan Masalah Penyimpanan Tenaga

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat sebilangan besar penyelidik di seluruh dunia yang telah berusaha mengembangkan alat penyimpanan tenaga yang lebih baik daripada yang ada sekarang. Penyelidikan ini dilancarkan dengan mencuba pelbagai peranti atau komponen baru yang dapat menggantikan komponen yang ada.

Oleh itu, penyelidikan dari Goodenough telah disampaikan melalui jurnal Energy & Environmental Science agar lebih dikenali oleh para penyelidik di seluruh dunia. Nampaknya, konsep tersebut mampu menarik perhatian banyak penyelidik.

Masalah umum yang dihadapi dalam membuat peranti penyimpanan kuasa ialah kebanyakan idea yang muncul sukar direalisasikan atau bahkan mustahil dihasilkan.

Di samping itu, bateri ion litium yang ada sekarang, dianggap tidak dapat dikembangkan lagi kerana sudah berada di hadnya. Pemikiran ini disokong oleh kenyataan bahawa begitu banyak peranti mudah alih yang menggunakan pengembangan bateri ion litium, sebenarnya tidak dapat menahan dan menyebabkan letupan.

Sekiranya memang penyelidikan yang dilakukan oleh Goodenough berjaya menemui komponen yang lebih baik, sudah tentu hasil bateri teknologi baru dapat sangat membantu.

Dari situ pembangunan terus menemui versi bateri ion lithium yang lebih baik. Salah satunya ialah mengganti bahan litium dengan bahan natrium di dalam bateri. Natrium, yang dapat diperoleh melalui pengambilan air laut, pastinya akan lebih mudah dan harganya lebih murah.

Baca juga:  Hati-hati, Telefon bimbit Boleh Diretas Semasa Mengecas Bateri Melalui Palam Umum

Namun, untuk benar-benar dihasilkan yang digunakan, penemuan dari Goodenough masih harus dikembangkan. Jadi nampaknya kita perlu bersabar sehingga teknologi terkini selesai.

Sekilas pencapaian Goodenough dalam mencari bateri lithium ion, dia dan pasukannya pertama kali mengembangkan teknologi pada tahun 1980. Pada masa itu, dia menggunakan bahan katod oksida kobalt sebagai komponen inti. Berkat penemuan ini, Goodenough dianugerahkan Hadiah Charles Stark Draper pada tahun 2014.

Artikel Berkaitan