Ruang Youtube ~ Galeri Unik Menajamkan Kreativiti Anda di Dunia Youtuber

Ruang Youtube melalui Techinasia.com

Dengan akses mudah ke teknologi internet, kini terdapat banyak variasi profesi baru yang mungkin tidak pernah difikirkan sebelumnya. Salah satunya adalah menjadi pembuat video di platform perkongsian video YouTube.

Profesi yang biasa disebut sebagai YouTuber hanyalah pencipta kandungan video dengan pelbagai bidang sesuai dengan minat atau bakat. Di dunia itu sendiri, trend untuk menjadi YouTuber telah mula berkembang sejak 2 tahun terakhir.

Melihat semuanya, pembangun pusat YouTube memberi perhatian lebih kepada pencipta YouTube di Dunia untuk dapat mengembangkan kualitinya melalui program khas. Salah satunya baru-baru ini #Youtube mengadakan program YouTube Space untuk pencipta tempatan.

Mengenai Program Angkasa Youtube

Dengan tujuan sebagai alat untuk pengembangan diri dan kualiti pencipta kandungan pencipta di Dunia, Youtube mengadakan perayaan tahunan yang disebut Youtube Space. Acara ini sebenarnya bukan yang pertama di Dunia, kerana tahun sebelumnya Youtube juga telah berjaya mengadakan acara yang sama.

Secara umum, Youtube Space adalah sebahagian daripada projek global yang disebut YouTube Pop-up Space. Program ini dilaksanakan di beberapa negara dengan misi khas sebagai alat untuk mengembangkan kualiti YouTuber di seluruh dunia.

Artikel lain:

  • Rahsia Kebocoran Dunia Google Menjadi Popular di Youtube! Anda mesti Tahu
  • Cara Memuat turun Video YouTube Tanpa Perisian

Untuk YouTube Space itu sendiri, akan ada banyak latihan di dalamnya yang dapat digunakan untuk mengasah kemahiran komuniti kreatif di Dunia dan di beberapa negara lain. Hasil yang diharapkan dari program ini adalah penciptaan tren untuk membuat kandungan video YouTube yang lebih berkualiti.

Seperti diketahui, salah satu masalah dengan platform YouTube hingga kini adalah bahawa masih terdapat sebilangan besar kandungan pencipta yang hanya mengaut keuntungan melalui program Google AdSense. Sebaliknya, pencipta memberi sedikit perhatian atau tidak pada kualiti video yang mereka buat.

Tidak ketinggalan masih terdapat masalah lain seperti penggunaan hak cipta dan jenis kandungan yang tidak dibenarkan dimuat naik di Youtube.

Misi Pembangun Youtube

Dihantar oleh Moe Inaki, Ahli Strategi Kanan Asia-Pasifik YouTube Spaces, program YouTube Space adalah langkah pelaburan yang dilakukan oleh syarikat-syarikat di bawah naungan #Google untuk dapat melibatkan pencipta tempatan untuk mengutamakan kualiti dalam setiap karya mereka. Terdapat sekurang-kurangnya tiga misi yang ingin kita laksanakan, iaitu dengan belajar, berinteraksi dan membuat kandungan yang berkualiti.

Mengimbas kembali 1 tahun, pada tahun 2016 ketika program YouTube Space dijalankan di Dunia, pada masa itu minat pencipta tempatan cukup tinggi. Oleh itu, keinginan pembangun YouTube untuk mengulangi kejayaan yang sama.

Tetapi kali ini, Youtube ingin membuat program yang lebih besar sehingga dapat menampung lebih banyak pencipta dan orang kreatif yang ingin bergabung dengan komuniti YouTube.

"Kami sekali lagi membawa ruang kreatif ke Jakarta dengan lebih banyak pencipta dan ruang produksi dengan harapan dapat terus memperkasakan generasi digital di Dunia," kata Inaki.

Apa yang menarik perhatian pencipta tempatan adalah bahawa di setiap program YouTube Space peserta akan dapat menggunakan kemudahan yang disediakan oleh pembangun YouTube. Kemudahan ini tentunya bukan kemudahan biasa, kerana kemudahan ini termasuk sejumlah peralatan canggih untuk membuat video mulai dari studio, audio visual hingga alat penyuntingan berkualiti tinggi.

Dengan cara itu, kemudian pencipta dapat berkongsi sesuatu yang positif dan memperkasakan generasi digital di Dunia.

Tidak kurang menarik, program lain yang juga sedang dirangka oleh YouTube adalah menjalankan program bernama Creators for Change. Tujuan program ini adalah untuk menyokong dan memperkuatkan suara pembuat video di seluruh dunia agar dapat menghasilkan sesuatu yang positif dan bertujuan untuk mengubah keadaan sosial di sesebuah negara.

Baca juga:  5 Saluran YouTube Paling Popular Untuk Inspirasi Kuliner Dunia

Khusus untuk program ini, Youtube World melantik salah satu penciptanya iaitu Cameo Project sebagai duta Dunia untuk program ini. Ke depan, projek cameo akan bekerjasama dengan Maarif Institute dan Habibie Center untuk menjalankan beberapa program seperti latihan, seminar dan perbincangan terbuka.

Rencananya, acara YouTube Space akan diadakan pada 11 November 2017. Terletak di rumah Maghribi, menteng Jakarta, akan ada sekitar 700 pencipta tempatan yang berpartisipasi dalam acara tersebut.

Artikel Berkaitan