Keretakan Kedekatan Google-Uber Kerana Isu Kereta Memandu Sendiri

Imej dari Phys.org

Persaingan yang timbul dalam industri antara syarikat sangat biasa. Terutama jika syarikat yang berselisih itu adalah syarikat berskala besar, tentunya kesannya juga akan sangat mempengaruhi prestasi syarikat tersebut.

Seperti yang dialami oleh dua syarikat teknologi besar iaitu #Google dan Uber. Untuk makluman, sebenarnya hubungan antara kedua-dua syarikat itu berjalan lancar. Namun, disebabkan oleh masalah masalah pencurian data yang menyebabkan tuntutan dari Google kepada Uber, akhirnya hubungan antara kedua-dua syarikat menjadi panas dan bahkan saling merugikan.

Permulaan Kerjasama

Sebagai syarikat digital berasaskan aplikasi yang terus meningkat, Uber tentunya dapat menarik perhatian pelbagai syarikat teknologi lain. Begitu juga dengan syarikat Alphabet yang merupakan syarikat induk Google.

Dari sana melalui Google Ventures (GV), yang merupakan syarikat modal Alphabet, Google mula bekerjasama melalui suntikan dana AS $ 2.58 bilion.

Artikel lain:  Google dan Facebook Bekerjasama untuk Membina Rangkaian Kabel Bawah Laut Tercepat di Asia Pasifik

Dan ternyata, usaha pelaburan yang dilakukan oleh buah manis Alphabet. Kira-kira 3 tahun selepas pelaburan, Alfabet telah menggandakan keuntungan bahkan mencapai AS $ 3.5 bilion. Inilah sebabnya mengapa, Google dan Uber mempunyai latar belakang hubungan yang manis pada mulanya.

Kes Kecurian Data

Tetapi setelah bekerjasama dengan erat, tiba-tiba timbul masalah di mana masalah kecurian data. Kes ini didakwa dilakukan oleh seorang bekas pekerja Google bernama Anthony Levandowski. Dia, yang merupakan salah satu juruteknik utama Google, meninggalkan syarikat itu dengan 14 ribu fail Google rahsia.

Data tersebut kemudian digunakan oleh Anthony untuk membina sebuah syarikat baru, Otto, yang terlibat dalam pengembangan peralatan pengangkutan trak memandu sendiri. Tidak lama kemudian, Otto bertukar tangan, iaitu menukar nama untuk menjadi hak milik Uber. Nilai pemerolehan syarikat juga cukup tinggi, mencecah AS $ 680 juta.

Selepas itu, masalah semakin meningkat ketika Uber memasuki dunia industri yang sedang dikembangkan oleh Google. Pada masa itu, Uber pertama kali memperkenalkan perkhidmatan kereta pandu sendiri di Amerika Syarikat. Dengan bantuan penyelidik dari Universiti Carnegie Mellon, projek kereta automatik bermula pada tahun 2015.

Sebaliknya, Google, yang juga memiliki anak syarikat yang mengkhususkan diri dalam kereta memandu sendiri, Waymo, merasa terpikat oleh rakan kongsi ini. Untuk membalasnya, langkah perniagaan diambil dengan melancarkan fitur penyatuan kenderaan di aplikasi Google Waze.

Untuk makluman, sehingga kini Uber sebenarnya masih sangat berkaitan dengan Google. Kerana, untuk menjalankan operasi, perkhidmatan Uber masih menggunakan perkhidmatan aplikasi Google Map. Walaupun begitu, tuntutan tersebut telah diajukan oleh Waymo yang berkaitan dengan kemungkinan penggunaan data Google untuk pengembangan fitur pemacu diri Uber.

Google yang menyusahkan

Sekiranya dilihat lagi, dalam hal ini yang lebih merugikan adalah Google. Kerana, dengan nilai pelaburan yang sangat besar yang masuk ke dalam poket Uber, tuntutan Waymo secara praktikal dapat membahayakan Google secara tidak langsung.

Secara sederhana, jika tuntutan Waymo dimenangi, Google secara tidak langsung juga akan menerima kerugian kerana dana pelaburan. Tetapi di sisi lain, jika tuntutan Waymo gagal, sudah tentu ia juga memberikan kerugian langsung kepada anak syarikat Alfabet.

"Apa sahaja yang menguntungkan Waymo, akan membahayakan Google Ventures," kata Stephen Diamond, profesor undang-undang bersekutu dari Santa Clara University.

Walaupun berlaku perselisihan itu, David Drummond, naib presiden kanan Google, dewan pengarah Uber, mengundurkan diri. David sendiri adalah sebahagian dari perjanjian yang dicapai ketika Google Ventures mengeluarkan dana pelaburan untuk Uber pada tahun 2013.

Baca juga:  Google Mengumumkan Kelewatan Pembangunan Projek Telefon Pintar Modular

Sebaliknya, Uber menyatakan bahawa syarikat itu sudah siap dengan tuntutan yang diajukan oleh Waymo. Uber percaya bahawa pihaknya dapat memenangkan kes itu kerana dia merasakan bahawa dia tidak melanggar peraturan.

"Kami telah mengkaji tuntutan Waymo dan menetapkannya sebagai tuduhan tidak berasas kerana mahu melambatkan pesaing dan kami tidak sabar untuk melawannya di mahkamah," kata Uber.

Artikel Berkaitan