Inilah Beberapa Kelebihan Aplikasi Ala Smark Tempat Letak Kereta Moden

Gambar dari Twitter.com

Walaupun kelihatan remeh sebenarnya masalah mencari tempat letak kereta boleh menjadi sangat penting. Sekiranya memang kita mencari tempat letak kereta untuk acara awam mungkin tidak terlalu berpengaruh. Tetapi anda boleh bayangkan jika kita berada dalam aktiviti yang sangat penting dan terdesak untuk masa, sedangkan untuk mencari tempat letak kereta kita mesti menghabiskan beberapa minit.

Dari situ banyak penyelesaian yang ditawarkan oleh pemaju teknologi, terutama mereka yang menggunakan peranti mudah alih. Salah satunya ialah Smark. Aplikasi Smark pada umumnya mempunyai fungsi yang serupa dengan beberapa aplikasi tempahan tempat letak kereta lain yang telah melonjak ke pasaran.

Walau bagaimanapun, aplikasi ini mendakwa dapat memberikan beberapa kelebihan berbanding pesaing.

Mengenai Aplikasi Smark

Aplikasi Smark pertama kali diperkenalkan dan menjadi aktif untuk umum pada akhir Mac 2017. Aplikasi ini memang mempunyai persamaan dari segi fungsi dengan beberapa aplikasi tempahan tempat letak kereta seperti Jukir.co atau aplikasi dari pemaju luar, Parking Duck.

Menyasarkan segmen kelas menengah atas, Smark memberikan beberapa kelebihan bagi penggunanya untuk mengatasi masalah ketika mencari tempat letak kereta.

Artikel lain:  Aplikasi pemutar skru ~ Aplikasi yang akan membantu anda mencari lokasi kedai pembaikan kenderaan semasa pulang

Diungkapkan oleh Kemal Putra sebagai pengasas bersama Smark, idea awal untuk membuat aplikasi ini adalah dari pengalaman 2 orang iaitu Muhammad Syahril Sahib dan Alirizal Syarfuan ketika mereka melihat keperluan untuk tempat letak kenderaan yang bukan sahaja selamat tetapi juga selesa. Pada masa itu di salah satu pusat membeli-belah, dilihat bahawa mencari tempat meletak kenderaan tidaklah mudah.

Bermula dari masalah ruang terhad, hingga kadangkala juga memberikan bayaran letak kereta yang terlalu tinggi. Di sinilah Smark berusaha untuk menjadi penyelesaian kepada masalah-masalah ini.

Pembangunan Aplikasi

Dengan pengalaman dalam pemasaran dan periklanan, Kemal berusaha menggabungkan kemudahan teknologi dalam aplikasi Smark. Ini nampaknya menunjukkan perkembangan positif dengan peningkatan jumlah muat turun aplikasi. Walaupun pertama kali dilancarkan pada bulan Mac, perhatian yang kelihatan seperti contoh dari komen cukup bagus.

Salah satunya adalah ketika Smark bekerjasama dengan pusat membeli-belah besar di wilayah Jakarta, Grand World. Kerjasama ini merupakan langkah pertama Smark untuk memperkenalkan perkhidmatan dan kemudian berkembang di lokasi lain.

Nanti cara pengguna aplikasi Smark dapat melakukan semua proses mulai dari memesan hingga pembayaran biaya parkir melalui aplikasi tersebut. Khusus untuk pembayaran, Smark mempunyai kemudahan pembayaran dalam talian yang disediakan oleh pembayaran dalam talian, Doku.

Kemudahan Proses Tempat Letak Kereta

Mengenai proses parkir, dijelaskan bahawa pengguna aplikasi Smark hanya perlu memasuki kawasan parkir dan mengimbas kod QR. Dari situ sistem akan menunjukkan di mana lokasi tempat letak kenderaan yang dikhaskan. Tanpa perlu bingung, kelak akan ada bantuan dari petugas untuk membimbing pengguna menduduki kawasan parkir yang betul.

Sehingga kini aplikasi telah dimuat turun kira-kira 2000 kali. Selain melihat komen yang masuk di halaman Google Play Store untuk aplikasi Smark, ini menunjukkan respons positif dari sejumlah pengguna.

Pembangun menyatakan ini sebagai pemacu untuk kemudian mengembangkan ciri yang lebih berguna untuk pengguna. Ciri-ciri yang mungkin kita hadapi pada layanan aplikasi ini suatu waktu nanti, mungkin berkaitan dengan maklumat terperinci yang lebih terperinci mengenai setiap pesanan.

Kemal selanjutnya mengatakan bahawa ada rancangan untuk memperluas ruang lingkup perkhidmatan aplikasi Smark. Mengenai sasaran, hingga kini sasaran utamanya masih di sekitar kawasan pusat membeli-belah.

Baca juga:  Aplikasi Masto ~ Mudah Alih untuk Memesan Perkhidmatan Kecantikan dan Kesihatan dengan Mudah

"Rencananya adalah pada bulan Juni, kami akan menyelesaikan kontrak dengan enam pusat membeli-belah, untuk sementara ini kami sekarang memfokuskan pada kolaborasi di Grand World ini," kata Kemal.

Mengenai pembiayaan, diperhatikan bahawa Smark masih menjalankan bootstrap selama masa pembangunan. Tetapi pemaju tidak menolak kemungkinan untuk mengundang pelabur yang berminat dengan model perniagaan Smark.

Bagi rakan sekerja yang sering merasa sukar untuk mencari tempat letak kereta utama di pusat membeli-belah Grand World, tidak ada salahnya mencuba aplikasi yang satu ini.

Artikel Berkaitan