Cerita Instagram, Era Baru Alternatif Pemasaran Dalam Talian

Imej dari Relevance.com

Sebagai salah satu perkhidmatan aplikasi media sosial yang paling popular hari ini, Instagram mempunyai beberapa kelebihan berbanding pesaingnya. Salah satu yang paling menonjol adalah bagaimana Instagram berjaya menggabungkan keindahan perkhidmatan dengan kekuatan ciri di dalamnya.

Ini seterusnya menimbulkan minat bukan sahaja dari pengguna tetapi juga pengiklan yang secara aktif memasak kempen pemasaran melalui platform perkongsian foto. Dan baru-baru ini, melalui ciri Instagram Stories, kini para pembangun mula tampil dengan pilihan baru yang diyakini sebagai alternatif berkesan untuk pemasaran dalam talian.

Memaksimumkan Iklan

Anda boleh mengatakan bahawa pada masa ini Instagram terus mencari cara untuk mengewangkan perkhidmatannya, dan juga meningkatkan pangkalan penggunanya.

Ini terbukti dari langkah terbaru yang diambil oleh pembangun, terutama yang berkaitan dengan ciri iklan. Di Instagram Stories, pilihan iklan baru kini akan muncul dalam bentuk video. Untuk peringkat awal, pembangun menyatakan bahawa pilihan iklan video ini akan mula diuji untuk beberapa pengiklan besar di seluruh dunia.

Disampaikan oleh Jim Squires sebagai pengarah pemasaran produk Instagram, menyatakan bahawa ciri iklan video ini akan melalui tempoh percubaan sekitar dua atau tiga minggu. Kemudian, untuk membezakan antara kandungan iklan video dengan video biasa di Cerita Instagram, tanda yang ditaja akan muncul yang menunjukkan bahawa ia adalah bahan promosi.

Setelah tempoh percubaan selama beberapa minggu dianggap berjaya, hanya dengan itu pilihan iklan video dapat dinikmati oleh pengiklan umum.

Artikel lain:

  • Cara Menjana Wang dari Instagram Hampir Tanpa Modal
  • Menambah 100 Juta Pengguna, Pengguna Instagram Kini Lebih Dari Setengah Billion

Berbanding dengan Snapchat Advertising

Apabila bercakap mengenai media sosial Instagram, perkara ini sangat biasa dilakukan ketika dibandingkan dengan pesaingnya, Snapchat. Bukan hanya kerana ciri-ciri kedua perkhidmatan itu saling mengungguli, Snapchat dan Instagram terus saling siku untuk menjadi perkhidmatan aplikasi perkongsian foto terbaik.

Kembali ke potensi pemasaran dalam talian melalui iklan media sosial, Snapchat mungkin merupakan tempat yang tepat bagi kebanyakan jenama besar untuk menjalankan kempen iklan mereka. Jenama besar seperti Netflix, Burberry, AT&T dan Cola-Cola berasa sangat selesa menjalankan kempen iklan yang bukan sahaja disasarkan tetapi juga dapat merangkumi pasaran sasaran yang luas.

Tidak seperti Snapchat, Instagram mensasarkan pengiklan bukan sahaja dari kelas atasan tetapi juga perniagaan kecil dan sederhana. Dibungkus dalam perkhidmatan iklan layan diri dan sistem lelongan harga, menjadikan iklan Instagram lebih berpatutan untuk majoriti pengiklan.

Konsep yang ditawarkan juga tidak rumit, bagi mereka yang terbiasa menggunakan perkhidmatan iklan Instagram atau bahkan Facebook, tidak akan merasa bingung untuk mula menjalankan pilihan iklan video di Instagram Stories. Tidak ketinggalan, dengan sokongan data demografi dan minat pengguna yang dimiliki oleh Facebook, ia boleh menjadi lebih menguntungkan bagi pengiklan yang memilih pemasaran dalam talian melalui Instagram.

Perkembangan Awal

Instagram menyatakan bahawa, untuk proses awal memulakan kandungan iklan video, kemudian tujuan pengiklanan yang dapat dioptimumkan oleh pengiklan masih terbatas. Tetapi pada masa akan datang Instagram akan menambah beberapa destinasi lain untuk format iklan video.

Syarikat itu juga menambah bahawa kemudahan analitik di Instagram Stories akan dimasukkan terus di Business Dashboard. Bukan hanya itu, beberapa data pemasaran umum seperti pencapaian dan tayangan yang diperoleh dari iklan, akan disertakan dalam fitur tersebut.

Baca juga:  Manfaatkan Instagram, Duo Young Artists Berjaya Kembangkan Perniagaan Galeri Seni

Ini bermaksud bahawa pengiklan walaupun dengan anggaran yang terhad tetap dapat memasarkan perniagaan mereka dan mendapatkan kemudahan premium melalui analisis data Instagram.

Menariknya, Instagram telah menetapkan sasaran yang cukup tinggi untuk mencapai iklan ini. Dianggarkan tidak kurang dari 71 peratus perniagaan di Amerika sudah menggunakan Instagram sebagai kemudahan pemasaran tahun ini.

Artikel Berkaitan