Kenyataan Kenaikan dan Realiti Maya Membawa Kita ke Era Pemasaran Baru

Realiti Augmented dan Realiti MayaIlustrasi melalui Pixabay.com

"Sama ada kita menyedarinya atau tidak, perkembangan teknologi telah banyak mengubah cara perniagaan dipasarkan. Augmented reality dan virtual reality adalah dua daripadanya. "

Kempen pemasaran harus melibatkan calon pelanggan dengan cara yang lebih dinamis. Ini dapat dilakukan dengan menggunakan perkara-perkara yang dapat memprovokasi keterlibatan pelanggan, seperti video, menawarkan hadiah ketika kita beriklan di Facebook, atau menjalankan tinjauan (polling) di Twitter.

Namun, ada cara lain untuk melakukan pemasaran yang ternyata cukup efektif dengan memanfaatkan teknologi terkini. Sebagai contoh, teknologi Augmented Reality (AR) dan Virtual Reality (VR) dapat memberikan pengalaman unik dan 'mendebarkan' kepada pelanggan.

Harus diingat bahawa syarikat gergasi teknologi seperti Google, Apple, dan lain-lain memperhatikan inovasi ini. Apple telah mendorong pengembangan AR dengan ARKit. Google sedang merancang kaedah termasuk elemen yang tidak mengganggu dalam pengalaman Realiti Maya.

(Pemasaran mengganggu tidak menarik perhatian pelanggan.)

Sekiranya anda seorang pemasar, sudah tentu anda ingin terlibat dalam perubahan ini lebih awal sehingga anda dapat menonjol dari persaingan. Berikut adalah beberapa cara utama yang dapat dilakukan oleh pemasar.

Peranan VR dalam Pemasaran

Realiti Maya dapat membuat seseorang tenggelam dalam situasi baru tanpa memerlukan mereka meninggalkan keselesaan di rumah mereka. Ini adalah peluang unik dan berharga bagi pemasar.

Ini kerana Virtual Reality memberi peluang kepada pemasar untuk menawarkan lebih banyak nilai kepada pelanggan. Salah satu contohnya ialah Lowe's, sebuah syarikat yang terlibat dalam penjualan bahan binaan dan perkhidmatan pengubahsuaian rumah di Amerika yang merancang pengalaman Realiti Maya di mana pengguna dapat belajar bagaimana menyelesaikan pelbagai projek DIY dalam suasana maya. Ini adalah kaedah yang bijak untuk memerhatikan penggunaan jenis produk yang dijual oleh Lowe's.

Sudah tentu, pada masa ini pemasaran menggunakan  Realiti Maya masih sangat terhad. Maksudnya, kebanyakan orang yang memasuki pengalaman VR tidak bertujuan untuk melakukan pembelian.

Begitu juga pada masa awal internet di mana membeli-belah dalam talian bukanlah sesuatu yang biasa dilakukan, tetapi sekarang e-commerce telah menjadi sesuatu yang sangat biasa.

Pemasar perlu fokus untuk merancang pengalaman VR yang lebih menarik untuk keperluan atau minat pelanggan. Contoh lain pemasaran Virtual Reality yang patut dikaji adalah kempen North Face yang mengajak pengguna untuk mendaki melalui Taman Negara Yosmite di California, Amerika Syarikat.

Inilah videonya

Daripada berusaha menjual produk secara langsung, kempen tersebut ternyata memberikan pengalaman unik dan menarik yang mendapat sambutan langsung dari pelanggan The North Face. Ia juga berguna untuk mengingatkan pelanggan mengenai jenama North Face secara keseluruhan.

Menggunakan AR untuk Meningkatkan Pemasaran

Augmented Reality (AR) adalah teknologi lain yang mesti dipelajari oleh pemasar. Tidak seperti VR, yang mengundang pengguna ke dunia maya sepenuhnya, AR membolehkan pengguna menggabungkan elemen maya dengan dunia nyata.

Pokemon Go! dan Snapchat adalah contoh yang popular.

Kempen pemasaran AR juga mesti berguna untuk memberikan nilai asli kepada pengguna. Sebenarnya, AR sama sekali tidak perlu menyerupai kempen pemasaran, sama seperti alat yang berguna untuk penggunanya.

Ciri Ikea Augmented Reality adalah salah satu contoh yang baik untuk dipelajari. Semasa menjual kepada pengguna secara dalam talian, IKEA menghadapi cabarannya sendiri, iaitu menjual barang-barang besar (seperti perabot) melalui internet.

Inilah videonya

Sebilangan besar pengguna tidak mempunyai gambaran yang jelas mengenai produk utama yang kelihatan sesuai untuk kediaman mereka hanya dengan meneroka gambar perabot di laman web. Namun, dengan AR, Ikea membolehkan pengguna menambahkan gambar maya objek-objek ini ke persekitaran di sekitar pengguna. Ini tentu akan meningkatkan kemungkinan pengguna membuat pembelian.

AR juga dapat digunakan untuk menyoroti lokasi kedai di mana jenama dijual. Sebagai contoh, pelanggan mungkin memuat turun aplikasi AR yang dapat menunjukkan di mana barang jenama tertentu ada di gedung membeli-belah.

Sudah tentu akan ada lebih banyak penggunaan teknologi terbaru ini (AR dan VR) pada masa akan datang kerana mereka terus mengalami peningkatan. Tidak perlu menunggu perkembangan terkini sebelum mencuba apa yang ditawarkan oleh kedua-dua teknologi ini, anda boleh mencubanya sekarang.

Baca juga:  Era Pemasaran Baru yang ditawarkan oleh Realiti Maya

Setiap pemasar harus memastikan jenama mereka menonjol di khalayak ramai dengan memanfaatkan potensi teknologi baru. Oleh itu, cuba gunakan AR dan VR sekarang untuk memberikan kesan unik dan 'mendebarkan' kepada pelanggan anda.

Artikel Berkaitan