Menciptakan Hoax Analyzer, Pelajar ITB Mewakili Asean dalam Microsoftt Imagine Cup 2017

Pelajar ITB mencipta Hoax AnalyzerPelajar ITB adalah pencipta penganalisis hoax

Kembali lagi generasi muda Dunia mencatat pencapaian yang membanggakan di peringkat dunia. Kali ini diwakili oleh 3 orang pelajar dari Institut Teknologi Bandung yang baru sahaja dinobatkan sebagai juara pertandingan Microsoft Imagine Cup di Asia Tenggara di Manila, Filipina.

Mereka adalah Feryandi Nurdiantoro, Tifani Warnita, dan Adinda Budi Kusuma Putra, penemu dan pembangun aplikasi anti-tipuan yang disebut Hoax Analyzer. Dengan penerapan penciptaan 3 pelajar yang menjadi anggota Pasukan Cimol, harapan terbuka bagi masyarakat kemudian dapat dibebaskan dari jerat menyebarkan berita palsu.

Perkembangan Awal Penganalisis Hoax

Ketika ditanya mengenai pengembangan awal aplikasi laman # Hoax Analyzer, Tim Cimol menyatakan bahawa ia dipindahkan dari isu berleluasa menyebarkan kandungan palsu atau lebih umum yang disebut hoax. Hoax telah menjadi masalah bukan sahaja bagi orang yang celik teknologi tetapi menyeluruh kerana sifatnya yang merosakkan.

Atas sebab ini, mereka memikirkan bagaimana mengemas penyelesaian pengedaran tipuan dengan cara yang lebih mudah dan dapat dicapai oleh seluruh masyarakat. Dari situ mereka berfikir untuk membuat perkhidmatan aplikasi dalam bentuk laman web yang kemudian dapat digunakan oleh orang ramai untuk memeriksa informasi sama ada itu fakta atau tipuan.

Artikel lain:  William Lautama ~ Tuai Nama Dunia Melalui Kerja Teknologi Pendidikan

Bertepatan dengan idea tersebut, mereka bertiga bersetuju untuk mengambil bahagian dalam pertandingan Microsoft Imagine Cup yang merupakan pertandingan antarabangsa yang dibuat oleh syarikat Microsoft gergasi.

Perjuangan Menuju Tahap Dunia

Salah satu motivasi untuk bertiga untuk terus berusaha mengembangkan aplikasi Hoax Analyzer, salah satunya adalah untuk menjadikan ITB dan Dunia sebagai nama yang hebat. Walaupun kini dalam pendidikan akhir, mereka masih berusaha untuk memperbaiki fungsi aplikasi pembasmian tipuan.

Jalannya tentu tidak mudah, pada mulanya mereka harus mengambil bahagian dalam pertandingan serantau di peringkat Dunia. Mengetepikan beberapa penemuan teknologi lain, Pasukan Cimol akhirnya berjaya menjadi wakil Dunia untuk maju ke peringkat ASEAN.

Tidak disangka-sangka, pencapaian itu kembali dicapai ketika mereka bertanding di peringkat Asia Tenggara. Walaupun terpaksa berdepan dengan beberapa pesaing yang boleh dikatakan lebih akrab dengan dunia teknologi seperti Singapura, pasukan Dunia berjaya menjadi juara dan memastikan melangkah ke pusingan akhir untuk mewakili wilayah ASEAN.

Dikatakan bahawa, kemudian Pasukan Cimol akan menjadi salah satu daripada puluhan peserta lain yang mengambil bahagian dalam Final Piala Dunia Microsoftt Imagine 2017. Tidak separa hati, pertandingan besar akan diadakan secara langsung di ibu pejabat Microsoft di Seattle, Amerika Syarikat pada bulan Julai 2017.

Dari segi hadiah, setelah mengantongi hadiah 3000 USD dari pertandingan tingkat ASEAN, Tim Cimol berkesempatan mendapatkan hadiah utama 100 ribu USD atau setara dengan Rp 1,3 miliar. Bukan hanya itu, pasukan pemenang juga akan menerima hadiah tambahan dalam bentuk perkhidmatan Microsoft Azure bernilai Rp 1,6 miliar.

Gambaran keseluruhan Aplikasi Hoax Analyzer

Mengenai teknologi yang digunakan untuk membentuk aplikasi Hoax Analyzer, pada dasarnya berfungsi dengan mengubah kata kunci dalam bentuk kata atau ayat, menjadi pertanyaan yang akan diproses menggunakan algoritma tertentu. Untuk menjalankan proses tersebut, Hoax Analyzer menggunakan teknologi Natural Language Processing (NLP), yang kemudian dapat memberikan pendekatan kepada pemprosesan bahasa yang sering digunakan oleh manusia untuk difahami oleh komputer.

Dari sana, Penganalisis Hoax akan memaparkan hasil analisis dalam bentuk peratusan fakta, tipuan atau tidak diketahui. Hasil peratusan diperoleh dari rujukan media yang terdapat di internet. Oleh itu, Penganalisis Hoax akan mencari maklumat melalui media dan kemudian cuba menerjemahkannya untuk mengetahui sama ada maklumat itu benar atau tidak.

Semasa mencuba aplikasi ini, apa yang perlu difahami adalah semua maklumat disampaikan dalam bahasa Inggeris, ini tentunya tidak terlepas dari alasannya kerana Hoax Analyzer adalah projek yang dibuat untuk mengambil bahagian dalam pertandingan antarabangsa. Walaupun begitu, Penganalisis Hoax masih boleh digunakan untuk menganalisis frasa atau ayat dalam bahasa Dunia.

Baca juga: Fauzan Helmi ~ Menawarkan Teknologi sebagai Penyelesaian kepada Masalah Pengangkutan

Setelah mencuba dan melihat hasilnya, dapat difahami secara umum peratusan yang diberikan untuk menilai sesuatu maklumat adalah fakta atau tipuan, berdasarkan maklumat yang terdapat di pelbagai media dalam talian. Di sinilah terletaknya kekurangan perkhidmatan ini. Kerana seperti diketahui, ada kalanya media berdasarkan dalam talian juga dapat memasukkan sesuatu yang belum diuji.

Namun, konsep yang ditawarkan melalui aplikasi Hoax Analyzer adalah langkah luar biasa yang berpotensi dan harus dihargai. Lebih-lebih lagi, ini adalah kerja anak-anak bangsa. Bagi rakan-rakan yang ingin tahu, boleh mencuba aplikasi ini dengan melayari alamat laman web hoaxanalyzer.com dan semoga Pasukan Cimol dapat memperoleh pencapaian yang lebih baik lagi dalam acara akhir nanti.

Artikel Berkaitan