Senarai Harga Kamera Digital Nikon Terkini

Kamera digital Nikon adalah salah satu daripada beberapa jenama kamera digital yang sangat popular pada masa ini dan diketahui mempunyai ciri-ciri canggih dan kualiti gambar yang sangat baik. Itulah sebabnya mengapa kamera digital Nikon sangat popular di kalangan pencinta dunia fotografi dan profesional. Sebelum kita membeli kamera digital, alangkah baiknya jika kita mengetahui jenis kamera yang kita perlukan dan juga mengetahui jenama dan jenis apa yang paling sesuai dengan keperluan kita.

Jenis, saiz, dan harga kamera digital Nikon cukup pelbagai, mulai dari ukuran kecil hingga besar, mulai dari murah hingga mahal. Sebilangan orang yang menyukai dunia fotografi lebih suka kamera digital yang besar, tetapi ada juga orang yang lebih suka kamera kecil dan ringan. Seorang jurugambar profesional mungkin tidak keberatan membawa kamera yang cukup besar dan berat kerana kamera ini sangat menyokong kerjanya, tetapi jika kita ingin pergi bersiar-siar atau bercuti, kemungkinan kita akan lebih suka kamera kecil dan ringan. Itulah sebabnya kita harus memilih kamera yang sesuai dengan keperluan dan anggaran kita.

Berdasarkan maklumat yang saya dapat dari internet, berikut adalah senarai kamera DSLR Nikon terbaru pada tahun 2013:

1.  Nikon D7000 Kit Lens 18-105mm - 16.2 MP - Hitam, harganya Rp 15,899,000

Nikon-D7000Kamera digital Nikon D7000 adalah pilihan yang tepat jika kita mahukan hasil foto yang baik dan maksimum. Kamera DSLR ini banyak digunakan oleh jurugambar profesional kerana kebolehpercayaannya dalam kualiti gambar. Kamera digital Nikon DSLR mempunyai sensor CMOS 16.2 MP dengan lensa kit 18-105 mm, tentunya kualiti tangkapan kamera ini tidak diragukan lagi.

Selain itu, Nikon D7000 juga mampu merakam video dalam format Full HDD 1080p dengan fokus automatik 24fps. Untuk bahagian badan yang diperbuat daripada Magnesium Alloy, kamera ini dilindungi dengan pelindung cuaca, sehingga menjadikan kamera ini kukuh tetapi masih ringan.

2.  Nikon D3100 - Kit Lens 18-55mm - 14.2 MP - Hitam, harganya Rp.5.499.000

Nikon-D3100Kamera ini boleh digunakan oleh jurugambar profesional dan juga mereka yang baru. Ia sesuai untuk seseorang yang sangat menyukai fotografi kerana kamera digital Nikon D3100 ini mudah digunakan walaupun untuk pemula dan harganya cukup berpatutan. Kita boleh mendapatkan gambar yang bagus dalam keadaan apa pun kerana kamera ini dilengkapi dengan ciri dan teknologi terkini.

Kamera digital Nikon D3100 dilengkapi dengan lensa 18-55mm berkualiti baik dengan resolusi 14.2 MP dengan sensor CMOS Format DX. Dengan reka bentuk yang cukup kecil, kita dapat merakam momen berharga dengan senang dan senang, kapanpun dan di mana sahaja.

3.  Nikon Coolpix L310 - 14.1 MP - Hitam, harga IDR 2.219.000

Nikon-Coolpix-L310Sekiranya kita mahukan kamera digital yang ringkas dan ringkas tetapi dapat memberikan kualiti gambar yang baik maka Nikon Coolpix L310 adalah jawapannya. Kamera ini adalah kamera digital jenis prosumer yang mudah digunakan oleh profesional atau pemula, dan harganya sangat berpatutan. Kamera digital Nikon Coolpix L310 dilengkapi dengan lensa yang mempunyai resolusi 14.1 MP dan boleh diperbesar sehingga 21 kali. Kami juga dapat merakam momen penting dalam kualiti HD menggunakan kamera ini. Kamera digital ini juga dilengkapi dengan beberapa ciri canggih lain yang dapat memberikan kualiti gambar yang baik.

Artikel berkaitan: Senarai Harga Kamera Digital

4.  Nikon Coolpix S3300 - 16 MP - Hitam, harganya adalah IDR 899,000

Nikon-Coolpix-S3300Kamera ini menggunakan lensa Nikkor dengan panjang fokus 4.6-27.6 mm. Lensa kamera Nikon Coolpix S3300 dapat diperbesar sehingga 6 kali sehingga dapat melihat objek yang akan difoto lebih dekat dan lebih terperinci. Dalam kamera ini, sensor gambar CCD tertanam yang membolehkan pengguna mengambil gambar dengan resolusi 16 MP dan membolehkan kita mendapatkan gambar dengan integriti yang baik walaupun gambar itu diperbesar.

Perakam video pada kamera ini mempunyai kemampuan untuk merakam video berkualiti HD dengan resolusi 1280 x 720 px. Kamera ini juga dilengkapi dengan pemproses gambar ekspedisi C2 yang berfungsi untuk meningkatkan kepantasan dalam proses mengambil gambar.

5.  Nikon Coolpix L25 - 10.1 MP - Hitam, harganya Rp 800.000

Nikon-Coolpix-L25Kamera digital Nikon Coolpix L25 dilengkapi dengan lensa dengan panjang 4-20 mm, bersamaan dengan 28-140 mm pada format kamera 35 mm. Kami boleh mengambil gambar dengan perincian sehingga 5 kali zoom optik dan 4 kali zoom digital. Sensor gambar CCD pada kamera ini dapat merakam video dengan resolusi 10.1 MP. Kamera digital ini sangat mudah dan mudah digunakan kerana ia dirancang untuk dibawa ke semua keadaan, baik itu acara formal atau pesta.

6.  Nikon Coolpix S4200 - 16 MP - Hitam, harganya adalah IDR 1,699,000

Nikon-CoolPix-S4200Kamera digital Nikon Coolpix S4200 adalah kamera yang sangat menyenangkan, kerana kami dapat menggunakan banyak fitur dalam kamera ini untuk mengekspresikan diri atau ketika bersama keluarga dan rakan. Dengan badan yang sangat bergaya dan nipis, kamera ini sesuai digunakan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Kamera digital ini mempunyai layar dengan ukuran 3 inci (460,000 titik) dan juga layar sentuh.

Itulah senarai harga kamera digital Nikon terbaru yang saya dapati di internet. Sebenarnya masih terdapat beberapa jenis kamera digital Nikon yang belum saya sertakan dalam artikel ini. Sekiranya kamera yang anda cari tidak ada dalam senarai ini, mungkin anda boleh melakukan carian yang lebih lengkap melalui enjin carian. Terima kasih kerana membaca artikel ini :)

Artikel Berkaitan