5 Media Sosial Terbaik untuk Penjualan dan Promosi Perniagaan Dalam Talian

Sekarang kita berada di era digital, di mana semua orang tersambung ke internet, semakin banyak orang yang menjual di internet. Dengan menggunakan komputer / komputer riba atau alat yang disambungkan ke internet, proses penjualan dalam talian dapat berjalan lancar.

Rangkaian sosial atau media sosial adalah salah satu media pemasaran untuk penjualan dan promosi perniagaan dalam talian yang sudah biasa dilakukan oleh perniagaan internet . Dari sekian banyak media sosial yang digunakan, kaedah manakah yang paling berkesan untuk menjual dalam talian?

Berikut adalah 5 media sosial terbaik untuk penjualan dan promosi perniagaan dalam talian:

1. Jual Dalam Talian di Facebook

Bagi ahli perniagaan dalam talian yang telah lama menggunakan media sosial, sudah tentu mereka sangat memahami keberkesanan penjualan dalam talian di Facebook. Pedagang dalam talian biasanya menggunakan ciri halaman peminat Facebook untuk mempromosikan pelbagai produk yang mereka jual di internet.

Sebenarnya cara memulakannya cukup mudah dan pantas. Sudah tentu anda sudah mempunyai akaun Facebook. Langkah pertama adalah membuat Halaman Peminat Facebook untuk perniagaan penjualan dalam talian anda. Buat maklumat terperinci mengenai perniagaan anda di Halaman Peminat dan rajin-rajin menyiarkan kandungan kepadanya.

Untuk menjangkau lebih banyak orang, biasanya perniagaan dalam talian akan memanfaatkan ciri Iklan Facebook. Fitur iklan ini hanya dapat digunakan melalui Facebook Fan Page.

Selain Halaman Fan, anda juga dapat membuat grup Facebook, di mana isinya menjadi fokus membincangkan topik tertentu yang sangat berkaitan dengan produk yang anda jual. Pilihan ini boleh dilakukan untuk meningkatkan lalu lintas ke perniagaan anda.

Artikel lain: Cara Menjana Wang Dari Facebook

2. Jual Dalam Talian di Instagram

Instagram menduduki tempat kedua sebagai media sosial terbaik untuk menjual secara dalam talian di pasaran Dunia. Bukan tanpa alasan, media sosial berasaskan gambar pendek dan video ini sangat berkesan untuk menarik perhatian penggunanya dengan menggunakan gambar dan video yang unik.

Gambar yang unik dan menarik yang dimuat naik di Instagram boleh merosakkan mata pengguna Instagram sehingga mereka ingin berlama-lama melihat pelbagai gambar dan video di sana. Seperti prinsip orang berniaga, di mana terdapat banyak orang, ada peluang perniagaan yang menguntungkan.

Tidak hairanlah bahawa hari ini terdapat banyak orang yang bergantung hidup mereka untuk berniaga dalam talian melalui Instagram. Bukan hanya menjual produk, ada banyak jenis perniagaan yang dapat kita temui di Instagram. Anda boleh membaca tentang ini dalam artikel saya sebelumnya, iaitu  7 Cara Mendapatkan Wang dari Instagram .

3. Jual Dalam Talian di Twitter

Dalam kedudukan # 3 media sosial terbaik untuk menjual dalam talian di Dunia dipegang oleh Twitter. Facebook dan Twitter telah bertengkar sejak sekian lama untuk menarik perhatian pengguna aplikasi media sosial. Walaupun menjual dalam talian tidak sebanyak Facebook, terbukti bahawa Twitter masih dipercayai oleh peniaga dalam talian untuk memasarkan produk mereka.

Ciri Twitter yang terhad adalah salah satu masalah dalam menggunakan Twitter sebagai media pemasaran untuk menjual secara dalam talian. Namun, jika anda mempunyai sasaran pengikut di Twitter, pemasaran produk apa pun akan sangat berkesan melalui Twitter.

Sebagai contoh, jika pasaran sasaran anda adalah wanita, maka cubalah berinteraksi dengan pengikut di seluruh dunia wanita dan keperluan mereka kerana wanita biasanya suka diperhatikan dan cenderung suka berbelanja.

Artikel lain: Cara Mendapatkan Wang dari Twitter

4. Jual Dalam Talian di YouTube

Setiap orang yang menggunakan internet secara aktif mengetahui YouTube, jika anda tidak tahu, itu terlalu banyak. Media sosial berasaskan video ini terbukti sangat berkesan untuk menjual secara dalam talian. Mengapa saya katakan ia sangat berkesan?

Terdapat pergeseran minat pengguna internet pada masa kini. Yang dulu suka membaca artikel, kini rata-rata pengguna internet lebih suka melihat kandungan interaktif, seperti video. Inilah sebab mengapa saya mengatakan YouTube sangat berkesan untuk menjual secara dalam talian. Ini ditambah dengan kenyataan bahawa sambungan internet di Indonesia semakin cepat.

Jenama besar yang beriklan di YouTube biasanya bertujuan untuk penjenamaan. Tetapi bagi peniaga dalam talian kecil, penggunaan YouTube sebagai kaedah untuk menjual dalam talian sangat kerap dilakukan. Tidak terlalu sukar untuk membuat video untuk dijual secara dalam talian, kita boleh menggunakan kamera telefon pintar dan kemudian memuat naik video ke saluran YouTube kami.

Baca juga:  Cara Mendapatkan Wang dari Youtube

5. Jual Dalam Talian di Pinterest

Media sosial ini serupa dengan Instagram. Pinterest digunakan oleh penggunanya untuk mengirim foto dari pelbagai sumber, baik milik pemunggah atau dari laman web lain.

Pinterest boleh dibilang seperti tingkap kedai, di mana pemiliknya dapat memaparkan foto terbaik produk yang ingin dipasarkannya. Media sosial ini banyak digunakan oleh jurugambar dan pemilik perniagaan untuk memaparkan foto produk atau karya mereka.

Pengguna Pinterest dapat mengoptimumkan penukaran penjualan mereka dengan merancang foto produk sedemikian rupa sehingga menjadikannya kelihatan lebih menarik dan profesional. Seperti kata pepatah, gambar yang menarik dapat mewakili seribu kata.

Artikel Berkaitan