Leica M9: Kamera Rangefinder Mewah Lebih Elit daripada DSLR Nikon & Canon

Imej dari kenrockwell.comImej dari kenrockwell.com

Kamera pengintai mungkin tidak lagi popular. Sedangkan pada masa lalu terdapat sebilangan besar jenama kamera teknologi filem yang menghasilkan jenis kamera seperti Kodak, Nikon, Contax dan Leica. Anda perlu tahu terlebih dahulu, kamera pengintai adalah kamera # yang mempunyai kemudahan viewfinder yang juga berfungsi untuk menyesuaikan fokus pada saat pengambilan gambar. Pengaturan fokus pada pengintai jarak jauh berasal dari dua gambar, iaitu dari lensa kamera dan pemidang tilik itu sendiri.

Tidak seperti DLSR yang mempunyai sistem carian fokus melalui cermin pentaprims dengan prestasi lensa sahaja. Jarang sekali pengeluar kamera masih menghasilkan kamera pengintai jarak jauh di era moden ini. Dan satu perkara yang masih ada ialah pengeluar Leica dari Jerman di mana mereka masih mengekalkan produk kamera pengintai dengan pembebasan beberapa siri seperti Leica M9.

Kenali Leica M9

Apabila anda melihat bentuk kamera Leica M9, ​​anda mungkin menganggap ini adalah kamera lama dengan teknologi filem. Sudah tentu anda salah kerana M9 telah disokong oleh teknologi digital memandangkan kerumitan penggunaan kamera filem. Leica pertama kali memperkenalkan M9 pada September 2009 dengan piksel kamera berkesan mencapai 18,5 megapiksel.

Leica M9 mempunyai total sensor berukuran 35.8 mm × 23.9 mm (1.41 in × 0.94 in) dan pastinya termasuk dalam kategori Full Frame, bukan lagi Crop Factor. Anda mungkin menyebutnya kamera sekolah lama yang moden kerana Leica mengekalkan beberapa ciri kamera retro pada M9, ​​tetapi juga menyisipkan teknologi terkini hari ini.

Artikel lain:  Kamera DSLR Nikon D3300 ~ Tahap Kemasukan Terbaik Nikon

Reka bentuk Leica M9

Apabila anda melihat ke atas, nuansa kamera sekolah lama masih terasa terdapat ciri penyesuaian Shutter Speed ​​yang tersedia di sfera. Plus tentu saja butang pelepas Shutter dengan ciri kawalan mod penangkapan. Cukup sederhana untuk kamera yang berharga puluhan juta. Untuk tetapan diafragma penuh, anda mesti menyesuaikan lensa. Oleh itu, anda yang lebih kerap menggunakan kamera moden mesti terbiasa memutar pisau secara manual.

Berpusing ke belakang, anda akan menemui pelbagai butang operasi seperti Main, Padam, ISO, Maklumat, Tetapkan di sebelah kiri. Sementara di sebelah kanan terdapat butang navigasi dan OK di tengahnya. Selebihnya adalah butang menu di kanan atas. Cukup kerana ciri-ciri lain yang ada hanyalah lubang pemidang tilik di kiri atas, bukan bahagian tengah atas. Leica M9 boleh didapati dalam dua warna, hitam logam dan perak logam. Leica M9 memiliki layar LCD warna kecil sekitar 2,5 "dan memiliki spesifikasi 230,000 piksel.

Kelebihan Leica M9

Apa kelebihan puluhan juta kamera? Mari kita bincangkan satu persatu, bermula dari kualiti gambar yang benar-benar mampu mewujudkan rentan dinamik tinggi. Sensor yang betul membolehkan Leica M9 menangkap detail dan warna yang lebih semula jadi. Ketajaman juga jauh lebih baik daripada kamera mana pun sama ada anda menggunakan sambungan JPG atau DNG. Leica M9 dirancang untuk digunakan dengan kecepatan rana sangat lambat hingga 32 saat dan untuk kecepatan tinggi hingga 1/4000 saat.

Artikel lain:  Spesifikasi & Harga Canon EOS 550D

Walaupun kamera DSLR pada umumnya mencapai angka ini, hasilnya tentu berbeza. Bagi ciri kepekaan cahaya ISO, anda dapat menetapkannya ke yang terendah dengan angka 80 dengan meminimumkan bunyi yang sangat bersih. Manakala ISO tertinggi hanya mencapai 2500. Mungkin anda sedikit meremehkan ISO Leica M9 kerana kebanyakan DSLR pro telah mencapai ISO melebihi 6400 dan ada juga yang mencapai 25600.

Tetapi jangan salah, angka ISO tertinggi M9 dijamin tidak akan memberi banyak masalah pada kualiti gambar ketika digunakan. Anda boleh membandingkan gambar dengan bunyi yang sangat sedikit berbanding dengan kamera lain.

Kanta Leica M9

Mempertahankan tradisi selalu dilakukan oleh Leica ketika melancarkan produk terbarunya. Yang dimaksudkan di sini adalah mempertahankan tradisi penggunaan lensa yang mempunyai jenis mount M atau Leica M3. Sejak tahun 1950-an Leica hingga sekarang Leica masih bergantung pada mount M, terutama untuk kamera siri Leica M seperti M9.

Oleh itu, anda bebas memasangkan pelbagai lensa selagi anda mempunyai pelekap M yang lama dan terkini. Tetapi Leica M9 yang paling popular lebih kerap dipasangkan dengan lensa Leica 50mm f / 1.4 APSH yang sangat terkenal dengan ketajaman dan bokehnya.

Penyimpanan Bateri dan Memori

Kerana ia adalah kamera digital, tentu saja, Leica M9 mempunyai bateri ion Lithium yang dapat digunakan hingga 100 pemotretan atau pengambilan gambar tanpa sering melihat paparan LCD dan tanpa penggunaan lampu kilat. Manakala memori simpanan Leica M9 dapat menggunakan jenis SD hingga 2GB atau SDHC hingga 32GB.

Baca juga:  Glosari Istilah dalam Fotografi

Rangefinder Leica M9 saat ini cukup mahal, mencapai Rp 67 juta. Jauh lebih mahal berbanding rakan sekelas DSLR profesional Nikon D3, D4, dan Canon 1Dx. Kamera ini sesuai untuk anda, seorang jurugambar dengan bajet yang besar dan sering membuat gambar di luar rumah, memandangkan kamera ini kecil dan ringan.

Artikel Berkaitan