Kerajaan China Menyekat WhatsApp dalam Menghantar Ciri Foto dan Video

China Menyekat WhatsApp

Baru-baru ini ada berita buruk dari negara tirai buluh, China. Dilaporkan, sejumlah pengguna aplikasi WhatsApp di China tidak dapat menggunakan fitur pengiriman foto dan tidak dapat menerima file multimedia di perangkat mudah alih mereka.

Seperti yang dilaporkan oleh laman web Nytimes.com, pemerintah China dalam proses menyekat aplikasi perkhidmatan pesanan.

WhatsApp, aplikasi pemesejan yang digunakan di seluruh dunia, sebahagiannya disekat oleh penapis Cina, menyebabkan banyak yang tidak dapat mengirim video dan foto dan ada juga yang tidak dapat mengirim mesej berdasarkan teks.

Walaupun aplikasi WhatsApp sangat popular di sebahagian besar dunia, di China platform ini tidak banyak digunakan kerana aplikasi WeChat asli buatan China mendominasi di sana.

Namun, kelebihan WhatsApp dalam menawarkan mesej yang dienkripsi, menjadikan aplikasi sembang ini sebagai alat yang berguna bagi banyak orang China untuk berkomunikasi atau berniaga di luar negara atau di Hong Kong.

Facebook dan Instagram telah disekat sebelumnya

Seperti yang kita ketahui, kerajaan China telah lama menyekat Facebook. Sebab penyekat itu adalah kerana Facebook tidak memenuhi permintaan pemerintah China untuk membina pelayan di sana dengan pengawasan khas oleh pemerintah China.

Selain Facebook, aplikasi media sosial untuk berkongsi gambar, Instagram, juga telah disekat oleh kerajaan China beberapa waktu yang lalu. Dan sekarang giliran WhatsApp untuk bertahan walaupun beberapa ciri aplikasi ini tidak dapat digunakan.

Beberapa pengguna WhatsApp di China bahkan mengatakan bahawa mereka tidak lagi dapat menggunakan aplikasi WhatsApp di telefon pintar mereka.

Sehingga kini belum ada maklumat dan pengesahan rasmi dari WhatsApp mengenai penyekat tersebut. Sebagai maklumat tambahan, selain Facebook dan Instagram, Twitter, Google dan Gmail semuanya telah disekat di negara Panda ini.

Lihat Langkah Dunia Menentang Telegram

Ketegasan pihak China terhadap syarikat asing memang perlu menjadi contoh oleh pemerintah Dunia. Paling tidak inilah yang kita saksikan akhir-akhir ini, di mana pemerintah Dunia menyekat aplikasi pesanan Telegram.

Penamatan akses dibuat oleh Kementerian Komunikasi dan Maklumat kerana Telegram tidak menanggapi laporan pemerintah Dunia yang berkaitan dengan penggunaan Telegram. Menurut laporan dari Kepolisian Nasional Indonesia, aplikasi Telegram sangat sering digunakan untuk menyebarkan radikalisme dan keganasan di Dunia. Ini adalah sebab utama untuk menyekat.

Namun, sejauh yang saya lihat, menyekat aplikasi Telegram nampaknya seperti gertak. Tidak lama setelah Telegram meminta maaf dan menawarkan beberapa penyelesaian, aplikasi Telegram dapat digunakan lagi.

Artikel Berkaitan