Apakah Penjenamaan Peribadi? Memahami dan Bagaimana Membina Penjenamaan Diri

Komponen Penjenamaan Peribadi

Sebenarnya apa itu penjenamaan peribadi, apa tujuannya, dan bagaimana melakukan pemasaran diri?

Istilah "penjenamaan peribadi" sering digunakan dalam usaha membentuk imej tokoh masyarakat, baik ahli politik, pembicara, tokoh pendidikan, pemimpin perniagaan, dan lain-lain.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan secara ringkas dan jelas apa yang dimaksudkan dengan penjenamaan peribadi, komponen penjenamaan peribadi, matlamat pemasaran diri, dan contoh penjenamaan peribadi yang berjaya.

Apakah Penjenamaan Peribadi

Secara amnya, pemahaman tentang penjenamaan peribadi adalah usaha untuk mempromosikan diri dan kerjaya seseorang sebagai jenama dengan membentuk citra diri sehingga mendapat kepercayaan masyarakat umum.

Pendapat lain mengatakan, penjenamaan peribadi adalah bagaimana seseorang memperkenalkan atau memperkenalkan dirinya kepada masyarakat umum.

Oleh itu, penjenamaan peribadi dapat membantu seseorang untuk mengembangkan diri dan menjadikan diri mereka sebagai seseorang yang mempunyai wewenang dalam bidang atau industri tertentu.

Terdapat dua jenis penjenamaan peribadi, iaitu;

 1. Semula jadi ( semula jadi ) , proses penjenamaan peribadi yang berlaku secara semula jadi tanpa orang yang menyedarinya.
 2. Buatan ( mengikut reka bentuk ) , yang merupakan proses penjenamaan peribadi yang sengaja dibuat dengan tujuan tertentu.

Komponen Penjenamaan Peribadi

Apakah Penjenamaan Peribadi

Pada asasnya, penjenamaan peribadi bertujuan untuk membina reputasi seseorang dalam bidang tertentu sehingga mereka dianggap memiliki kewibawaan dalam bidang tersebut.

Setelah mengetahui apa itu penjenamaan peribadi, berikut adalah beberapa komponen penting yang mempengaruhi proses pemasaran diri:

1. Komponen Utama

 • Nilai unggul ( Nilai )

Setiap orang mempunyai nilai atau kekuatan yang unggul dalam dirinya dalam bidang tertentu. Walau bagaimanapun, tidak jarang ada orang yang tidak menyedari nilai unggul dalam diri mereka sehingga mereka tidak dapat membawa jenama peribadi mereka.

Cara termudah untuk mengetahui atau menunjukkan nilai unggul seseorang adalah berlatih secara konsisten supaya anda dapat memaksimumkan potensi diri.

 • Kemahiran ( Kemahiran )

Setiap individu mesti mempunyai kemahiran, kebolehan, dan kekuatan dalam dirinya dalam bidang tertentu. Agar kemahiran ini dapat dikembangkan, seseorang mesti memusatkan perhatian pada kekuatan dan bukannya kelemahan.

 • Kelakuan ( Kelakuan )

Tingkah laku seseorang akan memberikan sokongan untuk setiap aspek yang ingin ditunjukkan dalam diri seseorang. Dengan kata lain, jika tingkah laku seseorang itu positif maka hasilnya akan menjadi positif, dan sebaliknya.

2. Komponen Penyokong

 • Penampilan ( Penampilan )

Ada pepatah "jangan menilai buku dari sampulnya". Tetapi secara umum, orang akan memperhatikan penampilan seseorang kerana itu adalah gambaran seseorang, sama ada dia kemas, sederhana, dan sebagainya.

Jadi dalam proses pemasaran diri, penampilan seseorang sangat penting sebagai penilaian awal.

 • Keunikan Diri ( Keunikan )

Setiap individu mempunyai keunikan tersendiri yang membezakannya dengan yang lain. Dalam proses pemasaran diri, keunikan ini berkaitan dengan keperibadian dan kepakaran seseorang yang tidak dimiliki oleh orang lain.

Keaslian Diri ( Otentik )

Dalam kes ini, keaslian diri sendiri adalah identiti asal seseorang yang unik. Dalam proses penjenamaan peribadi, seseorang mesti menunjukkan keasliannya sendiri, tidak boleh dibuat-buat.

Baca juga: Penjenamaan Adalah

Fungsi dan Tujuan Pemasaran Diri

Tujuan Pemasaran Diri

Seseorang yang melakukan penjenamaan peribadi tentu ada sesuatu yang diharapkan, misalnya, mendapat kepercayaan daripada orang ramai. Merujuk kepada definisinya, berikut adalah beberapa fungsi dan objektif pemasaran diri:

 1. Memperkenalkan dan mempertajam citra diri seseorang kepada masyarakat umum, atau apa yang kita ketahui sebagai pengimejan .
 2. Membuat orang lain lebih senang mengingat tentang tokoh masyarakat dan bidang kepakaran mereka.
 3. Membangun kredibiliti seseorang di mata masyarakat umum.
 4. Memupuk kepercayaan masyarakat terhadap tokoh masyarakat.

Contoh Penjenamaan Peribadi

Terdapat banyak tokoh awam yang diketahui oleh orang ramai melalui perkara yang mereka lakukan atau lakukan. Berikut adalah beberapa contoh penjenamaan peribadi:

 • Jokowi: Presiden populis
 • Gusdur: Bapak pluralis
 • Suharto: Bapa pembangunan
 • Soekarno: Tuan Proklamator
 • Ki Hadjar Dewantara: Bapa pendidikan negara
 • Mohammad Hatta: Bapa koperasi Dunia
 • Anne Ahira: Guru pemasaran internet
 • Asma Nadia: Penulis novel dan cerpen dunia
 • Atta Halilintar: YouTuber
 • Nadiem Makarim: Gojek
 • William Tanuwijaya: Tokopedia
 • Elon Musk: Tesla
 • Jack Ma: Alibaba
 • Timon Adiyoso: Blogger dari Samarinda
 • Auguste Comte: Bapa sosiologi
 • Herodotos: Bapa sejarah
 • Dan sebagainya

Sebagai tambahan kepada yang disebutkan di atas masih terdapat banyak contoh penjenamaan peribadi yang terdapat pada seseorang berdasarkan kepakaran atau perkara yang mereka lakukan.

Cara Membina Penjenamaan Peribadi

Cara membina penjenamaan peribadi

Setelah mengetahui apa itu penjenamaan peribadi, apa komponennya, serta apa tujuan dan faedahnya, kita juga perlu mengetahui bagaimana membina penjenamaan peribadi. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh dilakukan dalam proses penjenamaan peribadi:

1. Mengetahui Diri Anda

Penjenamaan peribadi mesti menggambarkan identiti peribadi dan profesional seseorang. Seseorang mesti membuat analisis SWOT tentang dirinya untuk mengetahui kekuatan dan kelemahannya.

Beberapa soalan yang mesti dijawab, misalnya;

 • Dalam bidang pekerjaan apa yang boleh saya unggul?
 • Apa motivasi saya?
 • Apakah ciri yang disukai orang lain mengenai saya?

2. Tentukan Apa yang Anda Ingin Kenali

Pemasaran diri dilakukan bukan hanya untuk menunjukkan refleksi diri seseorang, tetapi juga untuk menggambarkan tujuan seseorang di masa depan.

Itulah sebabnya seseorang yang melakukan penjenamaan peribadi mesti memahami apa kemahiran dan kecekapan mereka, termasuk mengetahui kekuatan dan kelemahan peribadi mereka.

Dengan melakukan ini, seseorang akan berbeza di mata umum. Seseorang yang dapat membayangkan di mana dia berada dalam 5 atau 10 tahun akan datang dapat membuat langkah yang tepat untuk mencapainya.

3. Tentukan Penonton

Penjenamaan peribadi yang dilakukan berdasarkan reka bentuk secara umum akan menargetkan sasaran sasaran yang ingin anda jangkau. Penonton sasaran boleh menjadi syarikat tertentu atau masyarakat umum dalam industri tertentu.

Sebagai contoh, jika seseorang ingin dikenali sebagai penceramah pemasaran internet, maka dia mesti dapat menghubungi orang perniagaan dalam talian. Dengan cara itu, orang tersebut dapat melakukan pelbagai usaha untuk mempromosikan diri dengan lebih terarah.

4. Membangunkan Rangkaian

Membina rangkaian atau rangkaian adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari penjenamaan peribadi. Proses ini dapat dilakukan dengan pelbagai cara, misalnya menghadiri acara formal atau aktiviti tidak formal.

Semakin besar rangkaian yang dibina, jenama peribadi seseorang akan lebih dikenali. Di samping itu, dengan menyertai secara rutin dalam pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan kemahiran tertentu, kerjaya seseorang akan terus berkembang.

5. Minta Cadangan

Cadangan ini boleh dibuat dari sesiapa sahaja, misalnya dari rakan sekerja, atasan, atau dari orang lain yang masih berkaitan dengan kepakaran seseorang.

Sama seperti penjual yang mendapat testimoni daripada pengguna, cadangan daripada orang lain dapat meningkatkan jenama peribadi seseorang.

6. Membina Kehadiran Dalam Talian 

Kehadiran di media sosial terbukti dapat meningkatkan jenama peribadi seseorang di internet. Tetapi, tentu saja ia bergantung pada platform media sosial yang digunakan kerana tidak semua media sosial dapat berfungsi dengan berkesan.

Contohnya seseorang dapat menjelaskan kepakaran mereka dalam industri tertentu pada profesional media sosial seperti Linkedin.com, atau seorang pekerja seni yang menjelaskan kepakarannya di Instagram.

Pilihan platform media sosial mesti disesuaikan dengan sasaran pengguna yang ingin anda jangkau. Dengan cara itu, proses penjenamaan peribadi dapat berjalan dengan lebih optimum dan berkesan.

Baca juga: Definisi Promosi

Kesimpulannya

Dari penjelasan di atas kita dapat memahami bahawa penjenamaan peribadi adalah gambaran seseorang di mana sahaja dia berada, baik di depan umum dan dalam kehidupan peribadinya. Secara umum, membina imej diri seperti memainkan peranan, seseorang mesti merancang dan mempersiapkannya sebelum menerapkannya di khalayak ramai.

Artikel Berkaitan