4 Petua Menjadikan Hobi sebagai Perniagaan yang Berjaya

Hobi-Menjadi-Perniagaan-Kejayaan

Mempunyai perniagaan yang berjaya memang sangat menyenangkan. Terutama jika perniagaan itu berasal dari #hobi atau minat kita. Banyak pakar mendorong orang yang akan memasuki perniagaan untuk memilih perniagaan dari apa yang kita suka (hobi). Apa di sebalik latar belakang hobi ini? Menurut beberapa ahli perniagaan, perniagaan yang mempunyai asas hobi ini, akan menjadikan pelaku akan melakukan semua aktiviti perniagaan dengan senang hati dan sepenuh hati.

Oleh kerana perniagaan ini dilakukan dengan penuh kepuasan dan kegembiraan, perniagaan ini mempunyai kelebihan untuk memperoleh keuntungan yang besar dalam waktu yang singkat. Kenapa begitu? Ini kerana dengan senang hati, selalunya pembeli hobi yang datang tidak lagi enggan menghabiskan wangnya dengan joran.

Pembeli yang mempunyai hobi yang sama akan menilai sesuatu dengan perasaan dan tidak lagi dengan pemikiran harga yang rasional. Ini sering berlaku di beberapa perniagaan, misalnya dalam perniagaan antik yang mana pembeli sanggup menghabiskan banyak perbelanjaan untuk memenuhi keinginan mereka. Dan ini biasanya berlaku pada perniagaan lain yang mempunyai latar belakang hobi atau kesenangan. Tetapi untuk menjadikan hobi yang berjaya sebagai perniagaan yang menguntungkan anda tidak boleh melakukannya.

Lalu bagaimana dengan menjalankan hobi untuk menjadi perniagaan yang berjaya? Berikut adalah 4 petua yang boleh anda cuba menjadikan hobi menjadi perniagaan yang berjaya.

Artikel lain:  Fotografi ~ Hobi Yang Boleh Menjana Peluang Perniagaan Yang Menguntungkan

1. Buat Had Yang Jelas

Petua pertama adalah membuat batas yang jelas. Seringkali apa yang terjadi pada orang perniagaan dengan latar belakang hobi dalam bidang ini adalah mereka tidak membuat batasan yang jelas antara hobi dan perniagaan. Mungkin kerana mereka sangat senang menjalankan aktiviti mereka, mereka sering lupa bahawa mereka juga menjalankan perniagaan.

Jadi mereka kelihatan tidak ingat bahawa mereka harus profesional. Hasilnya, beberapa perkara seperti perancangan strategi perniagaan dan pembukuan sering dilupakan. Jadi untuk itu anda yang akan menjadikan hobi anda sebagai perniagaan mesti selalu ingat batas antara hobi dan perniagaan yang anda jalankan.

2. Terima cadangan dan kritikan

Petua kedua yang mesti dilakukan untuk menjadikan hobi menjadi perniagaan yang berjaya adalah dengan menerima kritikan dan nasihat. Apa yang sering terjadi pada orang perniagaan dengan latar belakang hobi ialah mereka kurang dapat menerima cadangan dan kritikan dari luar mereka sendiri.

Kerana berpindah dari hobi yang telah lama terpikat dengannya, ahli perniagaan ini menganggap dirinya sudah pandai dan pakar. Manakala dalam perniagaan, ahli perniagaan harus selalu rendah hati dan menerima input dari sesiapa sahaja, terutama dari pengguna agar perniagaan mereka terus berkualiti dan lebih baik.

3. Luangkan lebih banyak masa

Petua seterusnya adalah menghabiskan lebih banyak masa untuk hobi anda. Kerana kebanyakan hobi sebelum menjalankan perniagaan hanya dilakukan pada masa lapang atau masa lapang yang mengakibatkan kurang fokus dengan hasil separuh ukuran.

Oleh itu, apabila hobi dijadikan perniagaan, anda mesti menjadikan hobi ini sebagai aktiviti utama anda. Dengan bahagian masa yang lebih besar, maka anda dapat lebih fokus dan menghasilkan sesuatu yang besar dan tidak lagi separuh ukuran.

Baca juga:  6 Buku Perniagaan yang Layak Dibaca Untuk Menjadi Usahawan yang Berjaya

4. Jangan cepat berpuas hati

Petua keempat jangan cepat leka. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ahli perniagaan yang bermula dari hobi ini biasanya memperoleh keuntungan besar dengan cepat. Kesannya ialah mereka sering merasa selesa dan berpuas hati dengan pencapaian mereka pada masa itu.

Tetapi sebenarnya jika mereka ingin mencuba lagi, mereka masih boleh naik level lebih tinggi. Dan yang harus anda ingat ialah apabila perniagaan anda terkenal dan berjaya, perniagaan anda pasti akan mendapat pesaing yang juga akan mengikuti jejak anda. Ini tentunya membuat anda terus berusaha dan bekerja keras untuk terus menjadi yang terbaik.

Anda pasti tidak mahu pelanggan setia anda beralih kepada pesaing kerana produk atau perkhidmatan perniagaan anda tidak stabil? Ingatlah teori air pegun yang akan menjadi buruk sekiranya air tetap dan tidak bergerak. Ini sama dengan perniagaan. Sekiranya perniagaan anda tergendala dan tidak bergerak, ikuti usaha untuk menerima kemungkinan yang buruk.

Ini berlaku untuk semua jenis perniagaan, termasuk perniagaan dengan latar belakang hobi. Oleh itu anda jangan cepat leka. Anda harus terus bergerak sehingga hobi menjadi perniagaan yang berkembang dan berjaya.

Artikel Berkaitan